Η παρανόηση που υπάρχει για τους δυο τύπους εταιρειών οδηγεί συχνά στο να θεωρούνται εναλλάξιμες οντότητες.
Στην πραγματικότητα, παρόλο που υπάρχουν επικαλύψεις, το πεδίο εστίασης και δράσης είναι διαφορετικό. To προϊόν της δουλειάς τόσο των εταιρειών branding όσο και των αντίστοιχων της διαφήμισης έχει άμεση επίδραση στη διαμόρφωση της εμπειρίας του κοινού από την επαφή και σχέση του με το brand. Όμως:
– Η εταιρεία branding εξειδικεύεται στη διαμόρφωση και το σχεδιασμό του brand: του τρόπου που θα τοποθετηθεί στην αγορά, της αποστολής και φιλοσοφίας του, της ταυτότητας και της υπόσχεσής του στα διάφορα κοινά. Η διαφημιστική εταιρεία βασίζεται σε όλα τα παραπάνω, για να σχεδιάσει και να παράγει την αποτελεσματική επικοινωνία με τα συγκεκριμένα κοινά.
– Η εταιρεία branding δίνει έμφαση στo περιεχόμενο και στο πρόσωπο του brand και τη σωστή εξωτερίκευσή τους, ενώ η διαφημιστική εταιρεία δίνει έμφαση στην όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη διάδοσή τους στα κοινά στόχους. Η καλή εταιρεία branding οφείλει να έχει στην ομάδα της (και) ικανούς brand marketers. Η καλή εταιρεία διαφήμισης οφείλει να έχει (και) ικανούς communication planners.
– Η εταιρεία branding ως στρατηγική εννοεί τη σωστή διάταξη των brands και των στοιχείων τους απέναντι στην αγορά και τα κοινά στόχους, ενώ η εταιρεία διαφήμισης τη σωστή διάταξη των μηνυμάτων και των σχετικών πόρων του brand απέναντι στα διάφορα κοινά στόχους, τα ανταγωνιστικά brands και τα διάφορα μέσα. Αυτό που για την εταιρεία διαφήμισης αποτελεί «στρατηγική», για την εταιρεία branding κατεβαίνει ένα επίπεδο ιεράρχησης και αποτελεί «τακτική». Το branding θέτει το στρατηγικό στόχο για τη μάρκα και η διαφήμιση αποτελεί μία από τις τακτικές για την επίτευξή του.
– Η καλή εταιρεία branding δημιουργεί τα στοιχεία οπτικής και λεκτικής ταυτότητας της μάρκας και θέτει τις κατευθύνσεις για τη χρήση τους στην επικοινωνία της. Διαμορφώνει τα υλικά επικοινωνίας που αποτελούν βασικές εφαρμογές ταυτότητας, αυτά δηλαδή που έχουν στόχο να συστήσουν τη μάρκα στο κοινό και να του μεταφέρουν την κεντρική της ιδέα, όπως συχνά η συσκευασία, το κατάστημα, ένα έντυπο company profile ή μια «εταιρική» καταχώρηση. Δεν μπαίνει στον πειρασμό να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στην ανάπτυξη διαφημιστικής προβολής και επικοινωνίας και παραπέμπει τους πελάτες της σε εξειδικευμένες διαφημιστικές εταιρείες. Αντίστοιχα η καλή διαφημιστική εταιρεία, όταν διαπιστώσει ότι ο πελάτης της έχει ανάγκη από υπηρεσίες branding τον παραπέμπει σε εξειδικευμένη εταιρεία και κατόπιν λαμβάνει υπόψη το προϊόν της συνεργασίας για να δημιουργήσει αποτελεσματική διαφημιστική επικοινωνία.