Δικαιολογημένος ή όχι, αυτή είναι η αλήθεια και οφείλετε να μου το αναγνωρίσετε. Και εγώ με τη σειρά μου, να σας ανταμείψω με κάτι διαφορετικό απ’  ότι έχετε συνηθίσει τον τελευταίο καιρό. Δηλαδή με κάτι ευχάριστο. Κάτι που δείχνει ότι υπάρχουν προοπτικές, βρε αδερφέ. Αρκεί να υπάρχει κέφι να ακούσουμε και διάθεση να αφήσουμε τα app με δώρο ένα iPad και να δούμε λίγο την πραγματικότητα. Προχωράμε στο story;

Ενώ λοιπόν, η Ευρώπη εξακολουθεί να κλυδωνίζεται από την κρίση και με τις φωνές αμφισβήτησης απέναντι αφενός μεν στο πείραμα του ευρώ, αφετέρου δε στην ίδια τη φύση του καπιταλισμού, ο τελευταίος φαίνεται ότι αισθάνεται καλά στην υγεία του και εξακολουθεί να αναζητά άλλους χώρους ανάπτυξης.
Καθώς δε, η Άπω Ανατολή έχει αρχίσει (για μια σειρά από λόγους που ίσως αναλύσουμε στο εγγύς μέλλον) να εμφανίζει τα πρώτα της σημάδια κάμψης, ειδικά οι εταιρείες τεχνολογίας δείχνουν να βρήκαν έναν κάπως απροσδόκητο σύμμαχο στο πρόσωπο της Βραζιλίας.

Σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα
, κυκλοφόρησαν δύο ειδήσεις που δείχνουν ότι ίσως σύντομα η Βραζιλία να βρεθεί στο επίκεντρο εξελίξεων: η πρώτη, σχετίζεται με την επίσκεψη στο Σάο Πάολο των λεγόμενων «Geeks on a Plane» -για όσους δεν γνωρίζουν τη σχετική ιδέα, πρόκειται για μια ημερίδα επικοινωνίας μεταξύ εταιρειών τεχνολογίας και επενδυτών που μεταφέρεται σε όλον τον κόσμο προκειμένου οι μεν να βρουν υποστηρικτές για ιδέες τους και οι δε πεδία οικονομικής ανάπτυξης. Και η δεύτερη αφορά στην ανακοίνωση της Amazon ότι προτίθεται να ξεκινήσει το πρώτο της ηλεκτρονικό (αρχικά, καθώς θα ακολουθήσει και πραγματικό) κατάστημα, επίσης στη Βραζιλία.

Τεχνολογία; Οικονομία;
Προσωπικά θεωρώ ότι το ενδιαφέρον στις παραπάνω ειδήσεις δεν είναι κυρίως ούτε τεχνολογικό, ούτε οικονομικό. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι, παρά τις αντίξοες συνθήκες -η οικονομία της Βραζιλίας, καίτοι η μεγαλύτερη της Λατινικής Αμερικής, δεν είναι ακριβώς αυτό που θα αποκαλούσε κανείς «θάλλουσα»- ή ίσως ακριβώς εξαιτίας τους, οι τοπικοί παράγοντες αποφάσισαν να κάνουν ορισμένες κινήσεις για να προσεγγίσουν επενδυτές.

Ακόμα δε πιο ενδιαφέρον
είναι ότι οι εν λόγω επενδυτές βρήκαν στη Βραζιλία ενδιαφέρουσες ιδέες στις οποίες να επενδύσουν, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι Βραζιλιάνοι με νέες ιδέες πήγαν ένα βήμα παραπάνω από τη σκέψη και άρχισαν ήδη να υλοποιούν τις ιδέες τους αυτές. Θα ήταν υπερβολή να ελπίζαμε κάτι αντίστοιχο και εις τα καθ’ ημάς;