Στο περιθώριο των εργασιών του Global Leadership Conference του Entrepreneurs’ Organization που πραγματοποιήθηκε φέτος στην Αθήνα (7-9 Μαϊου), η Global Chairman του Οργανισμού, η Rosemary Tan, μίλησε στο MarketingWeek, αποσαφηνίζοντας τους στόχους του Entrepreneurs’ Organization, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και τα οφέλη που προσφέρει στα μέλη του.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα θετική είναι για την ίδια η δημιουργία ελληνικού τμήματος, όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο. Το φετινό GLC υπενθύμισε στην τοπική κοινότητα πως η επιχειρηματικότητα μπορεί να είναι διέξοδος για την ανεργία, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και επενδύσεων στην κοινότητα.
Αυτό αναδεικνύει μεταξύ άλλων και η πρόσφατη έρευνα του ΕΟ Global Entrepreneur Indicator (GEI), όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 5.500 επιχειρηματίες: Παρά το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί παγκοσμίως, οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης.

Επίσης, πάνω από τους μισούς επιχειρηματίες δήλωσαν ότι έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας τους 6 προηγούμενους μήνες και σχεδόν τα ? δήλωσαν ότι περιμένουν να δημιουργήσουν νέες θέσεις τους επόμενους 6 μήνες. Ενώ οι ΗΠΑ πρωτοστατούν με ποσοστό 72% στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους επόμενους έξι μήνες, η Ευρώπη και Μέση Ανατολή έρχονται δεύτερες με ποσοστό 70%, με τον Καναδά, την Ασία – Ειρηνικός και τη Νότια Ασία να ακολουθούν με ποσοστά 65%, 62% και 61%, ενώ η Λατινική Αμερική/Καραϊβική έρχεται τελευταία με ποσοστό 56%.

MarketingWeek: Ποια είναι η γενική σας αποτίμηση για το Global Leadership Conference που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα; Πέτυχε τους στόχους του;
Rosemary Tan:
Το Global Leadership Conference του Entrepreneurs’ Organization είναι σχεδιασμένο ώστε να προσφέρει στα μέλη μας ηγετική οπτική, επίγνωση και προετοιμασία για leadership-building workshops, τα οποία θα βοηθήσουν τα μέλη μας να χτίσουν αυτο-επίγνωση, δίνοντας έμφαση στη συναισθηματική νοημοσύνη, στην ενεργή ακρόαση, στο public speaking και στην ηγεσία της επιρροής, μεταξύ άλλων ηγετικών γνωρισμάτων. Διεξάγουμε μια ποικιλία ειδικών επιμορφωτικών συναντήσεων που διδάσκουν στα μέλη μας πως να διερευνήσουν τις διαστάσεις της επιρροής, του ελέγχου, της δύναμης και της έμπνευσης και να εφαρμόσουν τις αρχές αυτές σε όλες τις πλευρές του επιχειρηματικού τους ταξιδιού.

Δρομολογούμε την ηγετική πορεία μέσα από τη συμμετοχή σε μικρές ομάδες, όπου τα μέλη μοιράζονται εμπειρίες, μαθαίνουν περισσότερα για το μοντέλο ηγεσίας του Entrepreneurs’ Organization και ανακαλύπτουν νέους τρόπους μέσα από τους οποίους μπορούν να δοκιμάσουν τα όρια και να διαχειριστούν την εμπιστοσύνη, τη δημιουργικότητα, την έμφαση της προσοχής, το «εγώ» και την «ατζέντα», ως ηγέτες.

Η Ελλάδα βιώνει μια μοναδική κατάσταση, με μία έντονη και συνεχιζόμενη οικονομική κρίση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Global Leadership Conference είχε κάποιο ιδιαίτερο νόημα;
Όλοι οι επιχειρηματίες αντιπετωπίζουν ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων. Παρόλη τη συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα σε πολλά μέρη του κόσμου, η επιχειρηματικότητα εξακολουθεί να μεγαλώνει. Πρόσφατα δώσαμε στη δημοσιότητα τη μελέτη μας Global Entrepreneur Indicator (GEI), στο πλαίσιο της οποίας μελετήθηκαν πάνω από 5.500 επιχειρηματίες. Αυτό που κάνουν οι επιχειρηματίες, είναι να ψάχνουν διαρκώς για ευκαιρίες και να τις αξιοποιούν. Στις αποκαλούμενες «αδυναμίες» κρύβονται τα πλεονεκτήματα. Ενώ άλλοι βλέπουν τις προκλήσεις ως εμπόδια, οι επιχειρηματίες βλέπουν ευκαιρίες. Αισθανόμαστε υπερήφανοι που δημιουργούμε το ελληνικό σκέλος του Entrepreneurs’ Organization.

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους επιχειρηματίες φέτος; Ποιες είναι οι βασικότερες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν, λαμβάνοντας υπόψιν τις προκλήσεις που αφορούν στο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον σήμερα;
Ο Entrepreneurs’ Organization έχει δραστηριότητα σε 50 χώρες ανά τον κόσμο και σε κάθε χώρα, αποστολή μας είναι να ενισχύουμε την οικονομική ανάπτυξη, μέσα από την ενδυνάμωση των επιχειρηματιών που δημιουργούν θέσεις εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις τους μεγαλώνουν και ωριμάζουν. Όλοι οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων. Η μοναδική ικανότητα να αντιμετωπίσει ευθέως τις προκλήσεις και να δει την ευκαιρία εκεί που οι άλλοι βλέπουν τη δυσκολία, είναι αυτό που κάνει τον επιχειρηματία ξεχωριστό, άσχετα από την γεωγραφική του θέση. Ενώ οι άλλοι βλέπουν τις προκλήσεις ως εμπόδια, οι «entrepreneurs» βλέπουν ευκαιρίες.

Ποια είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά που οπωσδήποτε πρέπει να διαθέτει σήμερα επιχειρηματικός ηγέτης κατά τη γνώμη σας;
Ο Entrepreneurs’ Organization απαρτίζεται από έμπειρους ηγέτες, που εξακολουθούν να διανύουν με επιτυχία το επιχειρηματικό ταξίδι. Ο ηγέτης μπορεί να φτιάξει, ή να διαλύσει μια επιχείρηση. Κατά συνέπεια, η πλοήγηση μέσα από τις προκλήσεις που εμπεριέχονται στην διαδικασία ανάπτυξης της επιχείρησης, είναι κάτι που τα μέλη του Entrepreneurs’ Organization γνωρίζουν όλα πολύ καλά. Η αποστολή του Entrepreneurs’ Organization είναι να χτίσει την κοινότητα επιχειρηματιών που θα έχει τη μεγαλύτερη επιρροή ανά τον κόσμο, εμπλέκοντας τους ηγέτες στη διαδικασία της γνώσης και της ανάπτυξης. Ο Entrepreneurs’ Organization έχει δημιουργηθεί πάνω στην παραδοχή της γνώσης που λέει ότι οι ζωές των επιχειρηματιών δεν είναι χωρισμένες στο «επιχειρηματικό» και στο «άλλο» κομμάτι και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εστιάζουμε στην «ολότητα» του entrepreneur.

Εάν θα έπρεπε να ξεχωρίσετε ένα πράγμα από όλα όσα ακούσατε σε αυτό το συνέδριο, ως περισσότερο ενδιαφέρον, ποιο θα ήταν αυτό;
Υπάρχει συνήθως ένα κοινό θέμα που διαπνέει όλα τα διαφορετικά συνέδρια του Entrepreneurs’ Organization ανά τον κόσμο: Όλοι οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις. Ο Entrepreneurs’ Organization βοηθά τα μέλη του συνδέοντας «ομοϊδεάτες» επιχειρηματίες για να έχουν την εμπειρία της ανταλλαγής, της ηγετικής ανάπτυξης και της επιμόρφωσης. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε μία «peer-to-peer» κοινότητα.

Ολοκληρώνοντας αυτή τη σύντομη συνέντευξη, θα μπορούσατε να μας δώσετε εν συντομία τους στόχους του Entrepreneurs’ Organization και τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι των επιχειρήσεων θα έπρεπε να γίνουν μέλη;
Η αποστολή του Entrepreneurs’ Organization είναι να χτίσει την κοινότητα επιχειρηματιών με τη μεγαλύτερη επιρροή, εμπλέκοντας ηγέτες επιχειρηματίες στη διαδικασία της γνώσης και της ανάπτυξης. Για περισσότερα από 25 χρόνια, έχουμε υποστηρίξει τον ολοκληρωμένο επιχειρηματία, βοηθώντας τα μέλη μας να γίνουν πιο «δυνατοί» ηγέτες στις επιχειρήσεις τους, στις οικογένειες τους, στις κοινότητες και στην προσωπική τους ζωή.

Global Leadership Conference στην Αθήνα
Περισσότεροι από 1.000 επιχειρηματίες από 50 χώρες συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα για το τριήμερο επιχειρηματικό συνέδριο που διοργάνωσε το Entrepreneurs’ Organization (EO), ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς με μακρά εξειδίκευση και πορεία στο καινοτόμο επιχειρείν. Ως μοναδική παγκόσμια διοργάνωση, τα συνέδρια του EO είναι σχεδιασμένα να ενημερώνουν, να ενισχύουν την τεχνογνωσία και να αυξάνουν τις ηγετικές ικανότητες και προοπτικές των μελών τους, τα οποία συνδέονται μέσα από μία κοινότητα 10.000 μελών. Η διοργάνωση στην Αθήνα υπογραμμίζει τη δημιουργία ελληνικού τμήματος. Το Global Leadership Conference (GLC) πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, με συμμετοχή μόνο μέσω πρόσκλησης στα μέλη του ΕΟ και αποτελεί μία καθοριστικής σημασίας εκδήλωση, δίνοντας τη δυνατότητα στα μέλη του να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να τις εφαρμόσουν τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Το GLC στην Αθήνα έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να:
– Κερδίσουν Ηγετική Προοπτική και Γνώση: Οι συμμετέχοντες συνεργάστηκαν και δούλεψαν μαζί μέσω μιας σειράς καινοτόμων εργαστηρίων για να βελτιώσουν περαιτέρω τις ικανότητές τους και να ενδυναμώσουν τον ρόλο τους στο ΕΟ.
– Συμμετέχουν σε Στοχευμένες Επιμορφωτικές Συνεδρίες: Οι συμμετέχοντες εξοικειώθηκαν με όλες τις σημαντικές αρχές της επιχειρηματικότητας (π.χ. επιρροή, έλεγχος, δύναμη και έμπνευση) και έμαθαν πώς να τις εφαρμόζουν τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.
– Συμμετέχουν στο πρόγραμμα Accelerator: Το Accelerator program απευθύνεται σε νέους επιχειρηματίες με σκοπό να τους εφοδιάσει με την απαραίτητη τεχνογνωσία και τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να αναπτυχθούν περαιτέρω και να ενταχθούν στην ομάδα του ΕΟ.
– Οριοθετήσουν την Ηγετική Κληρονομιά: Μέσω της συμμετοχής τους σε μικρές ομάδες, οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες, έμαθαν από τους συναδέλφους τους και κατανόησαν εις βάθος το ηγετικό μοντέλο του ΕΟ.