Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Gazarte, η τελετή απονομής των Regional Media Awards 2018, με την παρουσία ιδιοκτητών, ανώτατων και ανωτέρων στελεχών σημαντικών Περιφερειακών και Τοπικών ΜΜΕ, εκπροσώπων της διαφημιστικής αγοράς, διαφημιζόμενων, δημοσιογράφων κ.ά. Την τελετή παρακολούθησαν περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες, αριθμός που αντικατοπτρίζει τη σημαντική αποδοχή της διοργάνωσης από την αγορά, καθώς και την προσπάθεια αναβάθμισης των Βραβείων, με τη διεξαγωγή του Regional Media Forum ‘18. Ενδεικτικό δε της σημαντικής διείσδυσης της διοργάνωσης στην ευρύτερη αγορά των Media και της Eπικοινωνίας ήταν και το γεγονός ότι στην τελετή απονομής παρευρέθηκε και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος.

Στον σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Είναι σαφές ότι τα Περιφερειακά και Τοπικά Μέσα έχουν ένα δυναμικό παρόν και μια πολύ ξεκάθαρη θέση στο μελλοντικό μιντιακό τοπίο. Είναι πολύ σημαντικά και για τη δημοκρατία και για την ανάδειξη της τοπικότητας και της πολιτιστικής πολυμορφίας, αφορούν πάνω από το 50% του πληθυσμού της χώρας και έχουν και μια άλλη ιδιαιτερότητα, ότι έχουν καλύτερη πρόσδεση με τις τοπικές κοινωνίες και για αυτόν τον λόγο η αξία τους είναι τεράστια. Είναι ένας σημαντικός παίκτης για να οικοδομήσουμε ένα μελλοντικό τοπίο και στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία, το οποίο είναι πολυφωνικό, πλουραλιστικό, ευχάριστο και πολύ ελκυστικό, τόσο για το κοινό όσο και για τους διαφημιστές, τους διαφημιζόμενους και τους επενδυτές». Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το Υπουργείο θα σταθεί αρωγός στο ΕΣΡ κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των Περιφερειακών Μέσων και των Θεματικών Μέσων πανελλαδικής εμβέλειας, προκειμένου αυτή να γίνει σύντομα, με διαφανή και ανεπηρέαστο τρόπο.

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν τεχνοφοβικές συμπεριφορές και ότι πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά το θέμα της ψηφιακής τεχνολογικής αναβάθμισης των Περιφερειακών Μέσων. Τα Regional Media Awards 2018 διοργανώνονται για τρίτη χρονιά από τη Boussias Communications με στόχο να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τα Περιφερειακά και Τοπικά Μέσα (Εφημερίδες, Περιοδικά, Τηλεόραση, Ραδιόφωνο και sites) στη χώρα μας. Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Πέτρος Κουμπλής, ενώ άνοιξε με χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των βραβείων, Κώστας Σταματάκης, Chief Marketing & Customer Officer της Dixons SEE / Κωτσόβολος, ο οποίος αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο της κριτικής επιτροπής, καθώς όπως τόνισε, τα περισσότερα έργα ήταν πολύ υψηλού επιπέδου, χαρακτηρίζοντας ορισμένα ακόμα και εξαιρετικά.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κρίνοντας από το περιεχόμενο που κληθήκαμε να αξιολογήσουμε, τα έργα αυτά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από άλλα ελληνικά ή και διεθνή έργα Μέσων. Αυτό είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι τα Περιφερειακά Μέσα δεν είναι απλά η παρέα, η ενημέρωση, η ψυχαγωγία των τοπικών κοινωνιών, αλλά είναι κάτι πολύ παραπάνω. Είναι κομμάτι του πολιτισμού και της κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κατηγορία που ξεχώρισε ήταν αυτή της κοινωνικής προσφοράς. Απ’ την άλλη, τα έργα που είχαν να κάνουν με διαφήμιση και χορηγία δεν πήγαν καλά, οπότε εκεί υπάρχει περιθώριο βελτίωσης». Κλείνοντας, σημείωσε ότι η ύπαρξη περισσότερων και υγιών Μέσων είναι «ασπίδα» απέναντι στον κόσμο των ψευδών ειδήσεων.

ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗ «REGIONAL MEDIA GROUP OF THE YEAR»
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, για πρώτη φορά φέτος απονεμήθηκε το βραβείο Regional Media Group of the Year. To βραβείο αυτό απονέμεται στο media group της Περιφέρειας που σημείωσε σημαντικές διακρίσεις σε όλους τους τομείς δράσης του τη χρονιά αυτή. Για το 2018, Regional Media Group of the Year αναδείχθηκε ο Όμιλος Κρήτη TV, με τα Κρήτη TV, Radio 9,84 FM, Νέα Κρήτη και το web site neakriti.gr.

Η Ελένη Κοκοσάλη, Εμπορική Διευθύντρια του Ομίλου Κρήτη TV, παραλαμβάνοντας το βραβείο ανέφερε: «Εκ μέρους του Ομίλου Κρήτη TV, σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτή την ιδιαίτερη διάκριση. Καμία κατάκτηση δεν θα ήταν εφικτή, χωρίς το κοινό μας, χωρίς τους ανθρώπους που μας τιμούν και μας έχουν επιλέξει για την ενημέρωσή τους. Είναι μεγάλη τιμή που μας ανοίγουν τα σπίτια τους, αλλά ταυτόχρονα είναι και μεγάλη η ευθύνη και η υποχρέωσή μας, να τους επιστρέψουμε την τιμή που μας κάνουν όλα αυτά τα χρόνια.

Φιλοδοξία όλων των συντελεστών του Ομίλου μας, είναι να συνεχίσουμε να αγαπούμε αυτό που κάνουμε, διότι ξέρουμε πως μόνο έτσι μπορούμε να διατηρούμε αυτή την τιμητική κατάκτηση. Χωρίς εκπτώσεις στη δουλειά μας, με σεβασμό στους ανθρώπους που μας παρακολουθούν, με συνέπεια και επαγγελματισμό. Εκ μέρους όλων μας ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κρήτη. Και ας θυμόμαστε ότι πάνω απ’ όλα είναι ο άνθρωπος! Ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε, που δημιούργησε, ο κ. Αντώνης Δημητρίου, που μας οδηγεί ακόμα και σήμερα, στην ψηφιακή εποχή. Τον ευχαριστούμε πολύ!».

ΤΑ GRAND AWARDS
Κορυφαία στιγμή της βραδιάς ήταν οι απονομές των Grand Awards τα οποία κέρδισαν: Στην ενότητα Εφημερίδες-Περιοδικά η Πελοπόννησος Ημερήσια Ανεξάρτητη Περιφερειακή Εφημερίδα, στην ενότητα Τηλεόραση το Ionian TV, στην ενότητα Ραδιόφωνο o ΣΟΚ FM 104,8 του Kartelias Media Group και στην ενότητα Digital Media το Neakriti.gr του Ομίλου Κρήτη TV. Την απονομή των Grand Awards πραγματοποίησε ο Γρηγόρης Αντωνιάδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος.

«ΒΡΑΒΕΥΘΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΑΣ»
«Κάθε βραβείο κουβαλάει χαρά και ικανοποίηση. Κρύβει εκατοντάδες ώρες δουλειάς. Κρύβει στόχους, προσπάθεια, επιτυχία, στιγμές αποτυχίας, κρύβει την καθημερινότητα μιας ομάδας που έχει αποφασίσει να κάνει το καλύτερο δυνατό και τελικά να γίνει η αγαπημένη συνήθεια των αναγνωστών. Η ομάδα του neakriti.gr τιμήθηκε με το Grand Award, για δύο πολύ σημαντικούς λόγους. Για την τεχνολογία αιχμής που εφαρμόζει στο site, και έτσι αυτό είναι γρήγορο, ελκυστικό στην εμφάνιση και εύκολο στην περιήγηση. Αλλά τιμήθηκε και για το δημοσιογραφικό περιεχόμενό του. Για τα ρεπορτάζ, τις έρευνες, τις δημοσιογραφικές αποστολές εντός και εκτός Κρήτης. Βραβευθήκαμε για την ουσία της δουλειάς μας. Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους, δεδομένης της σύστασης της κριτικής επιτροπής των Regional Media Awards και των κριτηρίων που κάθε χρονιά θέτει. Η εμπειρία των βραβείων μας δίνει τη δυνατότητα να βγούμε για λίγο από την “σκληρή” καθημερινότητα, να αναλογιστούμε την πορεία μας και να απολαύσουμε τους κόπους μας».
Ανδριανή Αγγελιδάκη, Director, neakriti.gr

«132 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…»
«Μαγική βραδιά αυτή της 28ης Σεπτεμβρίου, της βραδιάς των Regional Media Awards, για την εφημερίδα “Πελοπόννησος”, την αρχαιότερη περιφερειακή εφημερίδα της χώρας, με 10 βραβεία και αυτό του Grand Award για τα έντυπα Μέσα Ενημέρωσης. Βραβεία που δείχνουν ότι η γηραιά κυρία της ενημέρωσης στη Δυτική Ελλάδα δεν αρκείται απλώς στα 132 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας της, αλλά συνεχίζει να επενδύει στην εγκυρότητα των μέσων της, στην αξιοπιστία της είδησης, στο κυνήγι της αποκλειστικότητας προς όφελος των πολιτών, στη διοργάνωση δράσεων που υπηρετούν την κοινωνία. Η “Πελοπόννησος” επενδύει επίσης στην υψηλή αισθητική όλων των προσπαθειών της, ακόμα και αν αυτό φαντάζει για τον μέσο όρο του «περιβάλλοντός μας” περιττό ή είδος πολυτελείας. Συγκίνηση, τέλος, για εμάς, τους ανθρώπους του ομίλου “Πελοπόννησος”, που έχουμε την τύχη να μπορούμε να δημιουργούμε κάτω από τη σκέπη ενός ονόματος-συμβόλου στην ενημέρωση. Και αυτό που δημιουργούμε εντέλει… αρέσει!».
Γιάννα Άσπρου, Εμπορική Διευθύντρια, Εφημερίδα Πελοπόννησος

«ΤΟ 2019 ΘΑ ΠΑΜΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΨΗΛΑ»
 «Το Ionian TV αποτελεί ένα σοβαρό περιφερειακό κανάλι με πολύ και καλό περιεχόμενο. Η καλή περιφερειακή τηλεόραση, υπηρετεί έναν σοβαρό θεματικό ρόλο, έχει αναμφισβήτητα υψηλή τηλεθέαση και συνδέεται άριστα και άρρηκτα με τις κοινωνίες. Ο μονόδρομος της σημερινής εποχής, θέλει την τηλεόραση να είναι το μοναδικό θεσμοθετημένο μέσο ενημέρωσης, που πλέον ανοίγει τα φτερά του σε εκατοντάδες χιλιάδες τηλεθεατές, δεκάδων νομών ανά περιφερειακή ζώνη. Δεν είναι τοπικό μέσο. Μια υψηλή διάκριση, για τρίτη συνεχή χρονιά, μας γεμίζει χαρά, ηθική ικανοποίηση και πολύ ενέργεια, ενώνει την ομάδα μας, για να συνεχίσουμε ένα εμπνευσμένο ταξίδι. Τα Regional Media Awards είναι πλέον θεσμός και είμαι βέβαιος ότι κάθε χρόνο θα δημιουργούν δυναμική που μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι, να δημιουργήσουμε ακόμη πιο ποιοτικό και διαδραστικό περιεχόμενο. Είμαι βέβαιος ότι το 2019, θα πάει ακόμη πιο ψηλά, δημιουργώντας προσδοκίες για τους συμμετέχοντες, αλλά και εργαλείο ανάδειξης αξιών που είναι πολύ χρήσιμες για την αγορά. Ευχαριστούμε την επιτροπή, την Boussias Communication και όλους όσους μας έχουν στηρίξει και μας έχουν πιστέψει».
Σπύρος Καμπιώτης, CEO, Ionian TV

«Η KARTELIAS MEDIA GROUP ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ»
«”Yπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει”. Για μας, τα Regional Media Awards ήταν μία ευκαιρία να μοιραστούμε τόσο τις ιδέες όσο και το όραμα της ομάδας μας. Η Kartelias Media Group στοχεύει πάντα στο διαφορετικό, στο καινοτόμο και σε αυτό που θα διασφαλίσει στους ακροατές και τους πελάτες μας μία πολυδιάστατη σχέση εμπιστοσύνης και το Grand Radio Award ήταν η επισφράγιση της αγάπης μας για το ραδιόφωνο. Ελπίζουμε να βρεθούμε ξανά μαζί σας και να έχουμε να συζητήσουμε πολλά περισσότερα και ενδιαφέροντα σε ένα επόμενο Regional Media Forum, όπως το φετινό».
Γιώργος Καρτελιάς, CEO, ΣΟΚFM Morning Show Host, Kartelias Media Group

REGIONAL MEDIA FORUM ‘18
ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Για 2η φορά πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Regional Media Forum ‘18, ενισχύοντας τον στόχο της διοργάνωσης για ανάδειξη όχι μόνο των Περιφερειακών και Τοπικών Μέσων, αλλά και των προβλημάτων και των προκλήσεων που αυτά αντιμετωπίζουν. Στο forum, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, μεγάλοι διαφημιζόμενοι, media specialist agencies και εκπρόσωποι ΜΜΕ συζήτησαν για το μέλλον των Τοπικών & Περιφερειακών Μέσων, σε δύο πάνελ με τη συμμετοχή του Νίκου Χατζηνικολάου, Προέδρου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) και Μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκδοτών Εφημερίδων (ΕΝΡΑ), σε ρόλο συντονιστή.

Τα πάνελ αναφέρθηκαν τόσο στα προβλήματα, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στη λειτουργία και ανάπτυξη των Τοπικών & Περιφερειακών Μέσων, όσο και στα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα και στους ανασταλτικούς παράγοντες διαφημιστικής τους απορρόφησης. Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στους πιθανούς τρόπους εμπορικής συνεργασίας των Τοπικών Μέσων με τα Μέσα πανελλαδικής εμβέλειας, στις προσπάθειες αναβάθμισης περιεχομένου των Περιφερειακών και Τοπικών Μέσων, στη δυνατότητα παροχής tailor made περιεχομένου για τους διαφημιζόμενους, στην υψηλή διείσδυση των Τοπικών Μέσων και στον ρόλο του διαδικτύου στην πορεία των ΜΜΕ. Επιπλέον, συζητήθηκε το πόσο επηρεάζει την απορρόφηση διαφημιστικού budget η έλλειψη περισσότερων στοιχείων και ερευνών σχετικά με τη διείσδυση των Περιφερειακών και Τοπικών Μέσων και του προφίλ του κοινού τους.

Αναλυτικά, στο πρώτο πάνελ συμμετείχαν οι Αντώνης Γρηγορόπουλος, Πρόεδρος, ΠΕΙΡΑΣ, Nίκος Σύμπουρας, Μέλος Δ.Σ., ΕΔΕΕ, Βαλέρια Τσάμη, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., ΣΕΔΕΑ, Βαγγέλης Αθανασίου, Πρόεδρος, ΣΗΠΕ και Αντώνης Μουντάκης, Πρόεδρος, ΕΙΕΤ. Στο δεύτερο πάνελ συμμετείχαν οι Σπύρος Καμπιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος, Ιonian TV, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Αντιπρόεδρος & Επικεφαλής Τμήματος Marketing και Εξαγωγών, Λουξ Μαρλαφέκας, Nίτσα Καρατζόγλου, Business Unit Director, Mindshare, Ξένια Κούρτογλου, Founder & Managing Partner, Focus Bari και Νίκος Καρτελιάς, CEO & Founder, Kartelias Media Group.

Τα Regional Media Awards 2018 διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της ΕΝΕΔ, του IAB Hellas και της ΠΕΙΡΑΣ. Περισσότερες πληροφορίες, το βίντεο, ο πίνακας των νικητών και φωτογραφίες, είναι διαθέσιμα στο site των βραβείων www.regionalmediaawards.gr.