Προφανώς, τα αριθμητικά στοιχεία εξακολουθούν να αποτελούν ζητούμενο. Αριθμοί όπως ο απόλυτος αριθμός των άρθρων / συνεντεύξεων / δελτίων Τύπου που «πέρασαν» στα ΜΜΕ, το ύφος της κάλυψης (πόσα άρθρα είχαν θετικό, ουδέτερο ή αρνητικό τόνο) και βέβαια το κατεξοχήν PR metric, η ισοδύναμη διαφημιστική αξία (advertising value equivalent) της δημοσιογραφικής κάλυψης, είναι από τα πρώτα νούμερα που παρουσιάζει συστηματικά κάθε εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων. Επιπλέον, καθώς τα παραδοσιακά μέσα βρίσκονται σε ύφεση και τη θέση τους καταλαμβάνουν συστηματικά blogs, portals & internet sites, η online κάλυψη αποκτά ιδιαίτερη σημασία, κυρίως αν πρόκειται για brands που έχουν, για παράδειγμα, σχέση με την τεχνολογία.

Η άνοδος των social media, με τη σειρά της, έχει δημιουργήσει νέα ζητούμενα για το PR: στην πρώιμη εποχή των social media το ζητούμενο ήταν ο αριθμός των likes και των followers, αλλά πλέον αυτοί αγοράζονται ή κερδίζονται με ένα μικρό αλλά στοχευμένο διαφημιστικό budget. Στην πιο ώριμη εποχή των social media, την οποία ίσως διανύουμε, τα brands εξετάζουν και άλλα δεδομένα, που καταδεικνύουν το λεγόμενο engagement – την πραγματική, ουσιαστική εμπλοκή του χρήστη με το brand. Πόσα shares πήρε το σχόλιο που ανεβάσατε; Πόσα comments; Θετικά ή αρνητικά; Πόσοι απάντησαν στο post μας στο twitter; Πόσοι το έκαναν re-tweet; 

Ωστόσο, η ουσιαστική αξία και συμβολή του PR στο R.O.I. ενός brand δεν είναι άλλη από την εμπέδωση δυο κρίσιμων παραμέτρων για την αξία του brand: το χτίσιμο και τη διατήρηση καλής φήμης, καθώς και τη δημιουργία μιας υγιούς σχέσης εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές. Οι δυο αυτοί δείκτες δεν μετρώνται με βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα ούτε μπορούν πάντα να αποδοθούν στις ενέργειες Δημοσίων Σχέσεων. Όμως, αν η στρατηγική PR που εφαρμόζεται για τη συγκεκριμένη μάρκα είναι σωστή και αποτελεσματική σε βάθος χρόνου και αν η ίδια η εταιρεία πετύχει να ευθυγραμμίσει όλα της τα τμήματα με αυτά που το PR υπόσχεται, τότε είναι βέβαιο πως οι διαχρονικές έρευνες που έχουν στα χέρια τους όλοι οι marketers θα καταδείξουν αυξημένο brand loyalty, αυξημένο consumer engagement, καλύτερη τοποθέτηση στην αγορά και σίγουρα, αντοχή του brand στην περίπτωση κρίσης. Σε όλα αυτά τα διαχρονικά μετρήσιμα στοιχεία κρύβεται το πραγματικό R.O.I. του PR.