Το συνέδριο ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς της Νερίνας Κομιώτη, Μέλος Δ.Σ. του ΣΔΕ, της Βιβής Καμάμη, Μέλος Δ.Σ., Τομέας Media Specialists της ΕΔΕΕ και του Θωμά Σιωζόπουλου, Προέδρου της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ). Η Νερίνα Κομιώτη τόνισε ότι αυτό που θέλουν κυρίως σήμερα οι διαφημιζόμενοι είναι R.O.I., αξιόπιστες μετρήσεις και ένα κοινό νόμισμα αξιολόγησης, συνοδευόμενα με αυστηρούς κανόνες δεοντολογίας στα sites που έχουν περιεχόμενο.

Παίρνοντας το λόγο η Βιβή Καμάμη εκτίμησε ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για το “perfect product”, αφού τόσο οι εκδότες, όσο και οι διαφημιζόμενοι με τους διαφημιστές, “ψάχνονται”. Xαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της ΕΝΕΔ προς την παραπάνω κατεύθυνση, επισημαίνοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός υγιούς περιβάλλοντος, όπου η έρευνα και τα καινοτόμα εργαλεία αξιολόγησης θα έχουν τον πρώτο λόγο. «Έχουμε υποχρέωση να αξιολογήσουμε το ψηφιακό αυτό περιβάλλον που τώρα δημιουργείται, για λογαριασμό των πελατών μας» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Θωμάς Σιωζόπουλος παρουσίασε τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει η ΕΝΕΔ τους τελευταίους μήνες, προς την κατεύθυνση της αξιολόγησης και της πιστοποίησης των μετρήσεων, ωστόσο τόνισε παράλληλα ότι «δεν υπάρχει ακόμα διαφήμιση στο διαδίκτυο, ο δρόμος είναι μακρύς, αφού το τέλειο μοντέλο μέτρησης δεν υφίσταται ούτε στις διεθνείς αγορές». Στάθηκε στη δύναμη του video, το οποίο όμως όπως είπε, αντιμετωπίζεται «φθηνά» από τους διαφημιζόμενους, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει ακόμα στρατηγική μέτρησης του μέσου αυτού, «κάτι που δυσκολεύει την ενίσχυση της αποδοχής του». Επισήμανε δε, ότι το τοπίο ξεκαθαρίζει από τους ερασιτέχνες, ενώ είπε ότι στις προτεραιότητες της ΕΝΕΔ είναι η μέτρηση πιστοποίησης τόσο στο video, όσο και στο mobile.

Τα case studies των ξένων ειδικών
Το μεγαλύτερο μέρος του συνεδρίου κάλυψαν οι εξαιρετικές παρουσιάσεις των ξένων ομιλητών, οι οποίοι παρουσίασαν τα cases των μέσων στα οποία εργάζονται. Αυτοί ήταν οι Bertrand Gie, Chief Digital Officer, Groupe Le Figaro/France, Charles Yardley, Managing Director, Forbes EMEA, Simona Zanette, Managing Director, Alfemminile.com (Axel Springer Italy), Olaf Holzhauser, Business Development Director, Burda International/Germany, Mario Tedeschini Lalli, Deputy Director for Innovation & Development, La Repubblica/Gruppo Editoriale L’Espresso/Italy, David Baranes, Country Manager, France & Southern Europe, AppNexus.

Οι εκπρόσωποι των μέσων αυτών ανέλυσαν διεξοδικά τους τρόπους με τους οποίους τα εκδοτικά συγκροτήματα που αντιπροσωπεύουν έκαναν την μετάβαση από το παραδοσιακό μοντέλο των media στο digital, διαδικασία βέβαια που εξελίσσεται και δεν έχει ολοκληρωθεί. Στις βασικές παραμέτρους όσων ακούστηκαν ήταν η αλλαγή του παραδοσιακού newsroom σε digital, η επένδυση στην δημιουργία αξιόλογου και αποκλειστικού περιεχομένου, η έμφαση στο video, η συνεργασία με εξειδικευμένους ανθρώπους στην digital επικοινωνία, αλλά και η στρατηγική επέκταση των online media στο e-commerce, αφού από εκεί μπορούν να προέλθουν πολύ μεγάλα έσοδα άμεσα.

Ειπώθηκε πολλές φορές ότι το display advertising είναι ουσιαστικά παρελθόν, τα banners φθίνουν και η έμφαση πρέπει να δοθεί στη δημιουργία νέων formats, όπως είναι το RTB (real time bidding), η αυτοματοποίηση, καθώς και τo native advertising. Παράλληλα εκτιμήθηκε ότι η δυναμική που αναπτύσσουν τα mobile μέσα είναι έντονη και εδώ υπάρχει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για εκδότες, διαφημιστές και διαφημιζόμενους. Aναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι το 40% των επισκέψεων στα sites γίνεται πλέον από τα mobile μέσα.

O Bertrand Gie εκτίμησε ότι ο παραδοσιακός Τύπος δεν φθίνει, απλά αλλάζει, ενώ όπως χαρακτηριστικά είπε «οι έντυπες εφημερίδες έχουν σήμερα περισσότερους αναγνώστες από το παρελθόν», αφού η ανάπτυξη του διαδικτύου δημιούργησε και νέους που στράφηκαν και στα παραδοσιακά μέσα. Μιλώντας για την εμπορική πολιτική, τόνισε ότι οι δημοσιογράφοι των ψηφιακών μέσων πληρώνονται πλέον με βάση τους followers που έχουν, ενώ η Le Figaro δημιούργησε το δικό της media shop τόσο για οικονομίες κλίμακας, όσο και για καλύτερη εξυπηρέτηση των διαφημιζόμενων.

Ο Mario Tedeschini Lalli από την πλευρά του, μίλησε για τη δύναμη του περιεχομένου και την απόφαση της La Repubblica να δημοσιεύει άλλο περιεχόμενο στα ηλεκτρονικά της μέσα και άλλο στα έντυπα. Mίλησε για τη δύναμη των personalized advertorials, αλλά και για το video, στο οποίο ο όμιλός του έχει επενδύσει πολλά, δημιουργώντας καθημερινά περισσότερα από 100 video, όπως ανέφερε, κάποια από τα οποία γίνονται και κατά παραγγελία διαφημιζόμενων.

Eπέμεινε τέλος, στη δύναμη του premium content και στα πακέτα προσφορών που δίνουν στους αναγνώστες οι οποίοι θα επιλέξουν να πληρώσουν γι’ αυτό. Ο Charles Yardley μίλησε για την αλλαγή του μοντέλου ανταμοιβής, το οποίο περιλαμβάνει ισχυρά κίνητρα για τους χρήστες, ενώ το νέο οικονομικό μοντέλο θα πρέπει να περιλαμβάνει το print, το desktop και το mobile και τους στρατηγικούς συνδυασμούς τους. «H δημοσιογραφία αποκτά πιο κοινωνικό πρόσωπο μέσα από τα social media, η εμφάνιση της ύλης έχει πλέον νέα δομή, με έμφαση σε ήχο και εικόνα, ενώ το νέο content model απαιτεί και εντελώς διαφορετική ανάλυση δεδομένων» είπε.

Από την πλευρά του ο Olaf Holzhauser, παρουσίασε την επέκταση του Burda και σε άλλες θεματικές αγορές, όπως π.χ. στο ταξίδι, στην αναψυχή και στην κηπουρική, οι οποίες έφεραν στον όμιλο νέους αναγνώστες και βοήθησαν στη διεθνή του επέκταση. Παράλληλα, ο όμιλός του επένδυσε στο e-commerce με το λανσάρισμα ισχυρών e-shops, τα οποία φέρνουν το 36% των συνολικών εσόδων, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Θέλουμε ποιότητα, περιεχόμενο, νέα κανάλια επικοινωνίας με τους αναγνώστες, ενώ έμφαση δίνουμε στη δημιουργία ισχυρού engagement με αυτούς» κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο David Baranes, ο οποίος τόνισε ότι το internet οδήγησε στην αύξηση της κατανάλωσης media και δημιούργησε ένα νέο παγκόσμιο οικοσύστημα διαφήμισης. «Χρειάζονται νέες εξειδικεύσεις, αλλά και μια στρατηγική συνεργασία των εκδοτών, με έμφαση στη διανομή του περιεχομένου, στην λεπτομερή στόχευση, καθώς και στην επανάληψη και στην επαναδιατύπωση των μηνυμάτων» κατέληξε. Τέλος, η Simona Zanette τόνισε ότι κανένα μέσο δεν πεθαίνει ποτέ, «απλά μετασχηματίζεται», ενώ εκτίμησε ότι οι εκδότες θα πρέπει να εστιάσουν στο περιεχόμενο, στην ορθολογική και στρατηγική διανομή του σε όλες τις διαθέσιμες πλατφόρμες, αλλά και να επενδύσουν περαιτέρω στις mobile εφαρμογές.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν και οι ομιλίες των Ben Humphry, Managing Editor του nugg.ad UK και της Cathy Ma, Social Media Consultant της Interbrand. Ο Humphry ανέλυσε το μοντέλο της προγραμματικής πλατφόρμας, το οποίο αξιοποιεί τα brand metrics και προσφέρει περαιτέρω ισχύ στα online media, ενώ η Cathy Ma μίλησε για τη δύναμη των social media, τα οποία όπως είπε «έχουν τη δύναμη να αλλάξουν την οικονομία του κόσμου».

Ανέλυσε δε, το «ιερό δισκοπότηρο» των social media, όπως χαρακτήρισε το τρίπτυχο Business Objectives Value, User Needs, Platfom Technologies. Κατέληξε αναλύοντας τις βασικές αρχές της επιτυχημένης στρατηγικής στα social media, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει product innovation, marketing, data & insights, content development.

Το συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα της ΕΝΕΔ, με την υποστήριξη του ΣΔΕ και της ΕΔΕΕ.

Συζητηση panel: «Η αγορά θέλει μετρήσεις, έρευνες, πιστοποίηση και διαφάνεια»
Aπό τις πλέον ενδιαφέρουσες στιγμές του συνεδρίου ήταν η συζήτηση panel μεταξύ των Θεόφιλου Κωτσίδη, Managing Partner της Tempo OMD Hellas, Σπύρου Παπαγεωργίου, Διευθύνοντα Συμβούλου της Adweb και Νίκου Γκουράρου, Διευθυντή Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Ψηφιακών Μέσων του ΔΟΛ, αλλά και Προέδρου του OPA Europe. Οι ομιλητές εκτίμησαν ότι η πτώση στο display advertising θα συνεχιστεί και το 2014, αλλά με ηπιότερους ρυθμούς. O Θεόφιλος Κωτσίδης ανέφερε ότι το κονδύλι που κατευθύνεται στα digital και online μέσα δεν είναι μόνο το 10% της συνολικής δαπάνης που πιστεύουν πολλοί, αλλά αγγίζει το 30 με 40%.

Mε την εκτίμηση αυτή διαφώνησε ο Νίκος Γκουράρος, εκτιμώντας ότι είναι μικρότερο, ανέφερε ότι η πτώση των εσόδων έχει διαλύσει τις στρατηγικές ανάπτυξης των media groups, ενώ επισήμανε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί από το 2015. O Σπύρος Παπαγεωργίου από την πλευρά του, εκτίμησε ότι η κρίση ωριμάζει τις καταστάσεις και θα οδηγήσει σε εξελίξεις. Οι τρεις συνομιλητές συμφώνησαν ότι γίνονται σημαντικές επενδύσεις στα digital και online media, οι οποίες όμως θα πρέπει να συγχρονιστούν. «H διαφημιστική αγορά παρά τις επενδύσεις των εκδοτών δεν έχει προϊόν να αγοράσει» εκτίμησε ο Θεόφιλος Κωτσίδης, ενώ όλοι οι ομιλητές στάθηκαν στις αξιόλογες όπως είπαν προσπάθειες που κάνει η ΕΝΕΔ να πιστοποιήσει τις μετρήσεις και να ενισχύσει την αξιοπιστία και την διαφάνεια των digital και online media.

Όπως αναφέρθηκε, τα media agencies είναι έτοιμα να απορροφήσουν την καινοτομία, ενώ βασική ανάγκη είναι η κοινή χαρτογράφηση της αγοράς από όλους τους εκδότες μαζί, «διαφορετικά το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει», όπως τόνισε ο Νίκος Γκουράρος. Καταλήγοντας, ο Σπύρος Παπαγεωργίου τόνισε ότι τα εργαλεία αποκτούν βαρύτητα όταν υποστηρίζουν ολοκληρωμένες προτάσεις επικοινωνίας, αλλά και ξεκάθαρη και ρεαλιστική εμπορική πολιτική. Τη συζήτηση panel, όπως και το συνέδριο στο σύνολό του, συντόνισε ο Κωνσταντίνος Καμάρας.

Δύο ενδιαφέρουσες υπηρεσίες παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου, από τον Δημήτρη Τζιώτη, Sales Executive της ATC και την Εύη Σταυροπούλου, Υπεύθυνη Marketing της PressiousArvanitidis. Ο Δ. Τζιώτης παρουσίασε το εξαιρετικά ενδιαφέρον εργαλείο NewsAsset, το οποίο αφορά στην παραγωγή και διαχείριση περιεχομένου σε όλες τις μιντιακές πλατφόρμες και περιλαμβάνει πιο συγκεκριμένα τις υπηρεσίες NewsAsset Publishing, NewsAsset Agency, NewsAsset Web & Mobile CMS, NewsAsset Mobile Solutions.

Από την πλευρά της, η Εύη Σταυροπούλου ανέλυσε την πιστοποίηση FSC, η οποία αφορά σε έντυπα, ενισχύει το περιβαλλοντικό προφίλ των εκδοτικών εταιρειών και προσφέρει μια σειρά σημαντικών πλεονεκτημάτων γι’ αυτές, όπως ότι τονίζει την πρωτοπορία τους, αναδεικνύει την υπεύθυνη δράση τους, εκπαιδεύει την αγορά και αποδεικνύει τον αειφόρο προσανατολισμό τους.