...Ιδού η απορία! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι το πλέον δημοφιλές buzzword, σχεδόν σε κάθε κλάδο της οικονομίας. Στην περίπτωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, και με τον αντίκτυπο του έτερου μεγάλου buzzword FinTech, ο ψηφιακός μετασχηματισμός παίρνει χαρακτήρα… ολικής επαναφοράς για τους τραπεζικούς οργανισμούς. Καλωσορίσατε στη (non) bank του μέλλοντος!

Έχουν περάσει περισσότερα από πέντε χρόνια από τότε που ο όρος FinTech άρχισε να ακούγεται δυνατά στα διεθνή τραπεζικά fora. Βάσει του επίσημου ορισμού του, αφορά σε τεχνολογίες και ψηφιακά συστήματα τα οποία υποστηρίζουν την παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Στο πλαίσιο του digital disruption, ο όρος σήμερα χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ανάπτυξη νέων τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία «διαταράσσουν» το μοντέλο λειτουργίας των παραδοσιακών τραπεζών. Συνήθως δε, όταν μιλάμε για Fintech οργανισμούς, εννοούμε καινοτόμα start-ups, τα οποία απειλούν τα μερίδια αγοράς των εδραιωμένων χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

FINTECH, ΜΙΑ ΤΑΣΗ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ (;)
Τα στοιχεία από τις διεθνείς έρευνες των μεγαλύτερων συμβουλευτικών εταιρειών στον κόσμο καταδεικνύουν ότι το FinTech δεν είναι «ένα ακόμα buzzword». Για παράδειγμα, όταν η EY παρουσίασε για πρώτη φορά τον παγκόσμιο FinTech Adoption Index το 2015, ένας στους επτά ενεργούς στα ψηφιακά κανάλια καταναλωτές ήταν χρήστης κάποιου FinTech προϊόντος. Σήμερα, η αναλογία διαμορφώνεται στον έναν στους τρεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Global FinTech Report 2017 της PwC, το 80% των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εκτιμά ότι θα υποστεί μείωση εσόδων, ως αντίκτυπο του λανσαρίσματος νέων καινοτόμων υπηρεσιών. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η είσοδος εναλλακτικών ανταγωνιστών στο πεδίο των τραπεζικών υπηρεσιών ενθαρρύνεται και από το κανονιστικό πλαίσιο, με την εφαρμογή του Payments Services Directive 2, από τον Ιανουάριο του 2018. Στο πλαίσιο εφαρμογής της PSD2, οι τραπεζικοί οργανισμοί θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να παρέχουν σε τρίτους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών πρόσβαση στα στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών του εκάστοτε πελάτη (πάντα με τη συγκατάθεσή του).

Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ (ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ)
Η «απειλή» του FinTech για τα «παραδοσιακά» τραπεζικά ιδρύματα είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Στον αντίποδα, υπάρχουν έρευνες που καταδεικνύουν ότι οι «παραδοσιακές» τράπεζες έχουν τα πρωτεία σε ότι αφορά την προτίμηση κοινού σε φορέα παροχής υπηρεσιών εκκίνησης πληρωμών (70%, σύμφωνα με έρευνα της Accenture) ενώ το 70% του κοινού επισημαίνει ότι δεν εμπιστεύεται κάποιον άλλο φορέα όσο μια τράπεζα για τη διαχείριση των προσωπικών του στοιχείων.

Οι «παραδοσιακές» τράπεζες διαθέτουν πολλά εγγενή πλεονεκτήματα έναντι των αναδυόμενων ανταγωνιστών τους, κυρίως σε ο,τι αφορά την εμπιστοσύνη του κοινού σε αυτές. Ως εκ τούτου, το FinTech δεν μπορεί να κλονίσει άμεσα τη θέση των εδραιωμένων τραπεζών στην αγορά. Εντούτοις όμως, η επιτυχία κάποιων από τις λεγόμενες neo banks, όπως είναι οι Revolut, No 26 και Atom Bank καθιστά επιτακτική την ανάγκη για καινοτομία από μέρους των τραπεζών.

Το μέλλον της λιανικής τραπεζικής δεν περνάει μέσα από τη σύγκρουση, αλλά μέσα από τη συνεργασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, το ένα μετά το άλλο, τα παραδοσιακά τραπεζικά ιδρύματα επιδιώκουν την εγκόλπωση της καινοτομίας –είτε μέσω απορρόφησης επιτυχημένων start-ups, είτε μέσω της ανάδειξης νέων ιδεών, σε hackathons και innovation labs. Σε αυτό το πλαίσιο, η μεγάλη πρόκληση αφορά στην ετοιμότητα των παραδοσιακών τραπεζών να δημιουργήσουν εκ νέου τα business models τους, με επίκεντρο τις ανάγκες του πελάτη, ακολουθώντας το παράδειγμα των επιτυχημένων Fintech start-ups.

OPENNESS-INNOVATION-COLLABORATION
Η ρεαλιστική αποτύπωση του «φαινόμενου FinTech» και οι βέλτιστες πρακτικές για τραπεζική καινοτομία και συνεργασία με όλους του stakeholders του σύγχρονoυ retail banking θα αναλυθούν εκτενώς στο 15ο Bank Management Conference, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Νοεμβρίου, στο Divani Caravel Hotel. Ο διακεκριμένος FinTech influencer Oliver Bussmann και ο επικεφαλής ψηφιακής καινοτομίας της Deutsche Bank Thomas Brosch, θα φωτίσουν κάθε πτυχή του φαινόμενου FinTech, στο 15ο Bank Management Conference