Οι γενιές που αναπτύχθηκαν στα χρόνια αυτά μοιάζουν σαν να χωρίζονται από δεκαετίες. Οι σημερινοί ώριμοι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν με τίποτα να φανταστούν στη νεότητά τους τι σημαίνει ψηφιακή εποχή, όπως αντίστοιχα τα σημερινά παιδιά μάλλον θα δυσκολεύονται να φανταστούν τι σημαίνει, για παράδειγμα, γραφομηχανή ή τι σημαίνει «παραδοσιακό» επιτραπέζιο παιχνίδι.

«Τα νεαρά άτομα εκτελούν την ίδια στιγμή πέντε εργασίες παράλληλα» μας λέει το βιβλίο. «Ανταλλάσσουν μηνύματα, κατεβάζουν μουσική, ανεβάζουν βίντεο, βλέπουν ταινίες σε οθόνη δύο ιντσών και κάνουν ποιος ξέρει τι στο Facebook ή στο MySpace. Είναι η πρώτη γενιά που έχει κυριολεκτικά μεγαλώσει ψηφιακά – και αποτελούν εκδήλωση ενός φαινομένου παγκοσμίων διαστάσεων που θα κυριαρχήσει για τα καλά. Η κατακλείδα όλων αυτών είναι η εξής: εάν καταλάβουμε τη Δικτυακή Γενιά, θα καταλάβουμε το μέλλον».

Έτσι, στο βιβλίο του ο Don Tapscott αποβλέπει στο να σκιαγραφήσει το προφίλ αυτής της γενιάς – και να δει το μέλλον.

«Μια γενιά βυθισμένη στα bits»
Το βιβλίο «Ψηφιακή γενιά» είναι καρπός ενός ερευνητικού προγράμματος 4 εκατ. δολαρίων, τη χρηματοδότηση του οποίου ανέλαβαν μεγάλες εταιρείες. Ο Don Tapscott και οι συνεργάτες του πήραν συνεντεύξεις από σχεδόν 10.000 άτομα και βάσει των συμπερασμάτων τους συντάχθηκε το βιβλίο, για το περιεχόμενο του οποίου, ωστόσο, όπως ευθαρσώς δηλώνει ο Don Tapscott, φέρει ο ίδιος την ευθύνη.

Τα συμπεράσματα δεν θα μας ξαφνιάσουν – όμως είναι επαρκώς εμπεριστατωμένα. Μια αρχική διαπίστωση είναι ότι η πρώτη ψηφιακή γενιά, στη δεκαετία του 1990, έχει πια ωριμάσει. Όμως και οι ηλικιακά νεότεροι, διαθέτουν μια εκπληκτική «ψηφιακή» ωριμότητα… Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και οι σκεπτικιστικές απόψεις, που αφορούν στη «σκοτεινή πλευρά» της διαδικτυακής πραγματικότητας.

Ποια είναι λοιπόν η στάση και ποια η «ματιά» της ψηφιακής γενιάς, όχι μόνο ως προς το διαδίκτυο και την τεχνολογία αλλά και ως προς τη ζωή την ίδια; Το βιβλίο είναι συναρπαστικό στην τεκμηρίωσή του και διαθέτει εν αφθονία γραφήματα, συμπεράσματα και επισημάνσεις διά του λόγου το αληθές.

Στις ενότητές του θα πληροφορηθούμε για τα χαρακτηριστικά της ψηφιακής γενιάς, τις ανατροπές στην εκπαίδευση, την εργασία, την καταναλωτική συμπεριφορά, την οικογένεια – ακόμα και για το μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Ο Don Tapscott αποφαίνεται στο τέλος για την ουσία των πραγμάτων και δεν μένει παρά να διαβάσουμε το βιβλίο του για να δούμε αν είναι αισιόδοξος ή όχι για το μέλλον. Αρκεί να θυμόμαστε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που διαβάζεται όσο είναι ακόμα φρέσκο…

Τίτλος πρωτοτύπου: Grown Up Digital: How the Net Generation is changing your world. Μετάφραση: Μαρία Καστανάρα.

Δικτυακός τόπος βιβλίου: www.grownupdigital.com

Για το συγγραφέα
Ο Don Tapscott είναι Πρόεδρος του nGenera Innovation Network και συνεργάζεται ως Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων με τη σχολή Διοίκησης Joseph L. Rotman, του πανεπιστημίου του Τορόντο. Είναι ένας διεθνώς πολυδιαβασμένος συγγραφέας και συνδημιουργός 11 βιβλίων.

Έκδοση: Economia, 2009, Σελίδες: 446, Διαστάσεις: 15×22, Τιμή: €32 [www.economia.gr]