Σε αυτή τη στήλη έχω συχνά αναφερθεί σε παραδείγματα από μάρκες που εκμεταλλευόμενες το ξεκάθαρα ορισμένο DNA τους, σχεδιάζουν τις κατάλληλες ενέργειες για να χτίσουν περαιτέρω ένα ισχυρό brand equity.

Αντίστοιχα έχω αναφερθεί σε παραδείγματα αστοχιών γνωστών μαρκών με δράσεις που εναντιώνονται στο brand DNA και δημιουργούν κλασσικά παραδείγματα που στο διεθνή Τύπο αποκαλούνται ως «brand fails». Ένα τέτοιο συνάντησα φέτος το καλοκαίρι και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση αφού αφορούσε ένα brand το οποίο έχει ξεχωριστή θέση στη λίστα με τα αγαπημένα μου brands, έχοντας κερδίσει τόσο την καταναλωτική μου προτίμηση όσο και την συχνή αναφορά μου στους φοιτητές μου ως κορυφαία περίπτωση σωστού brand building. Οι Σπέτσες αποτελούν έναν από τους τόπους της χώρας μας όπου απαγορεύεται αυστηρά η κυκλοφορία αυτοκινήτων και τόσο η καθημερινή ζωή στο νησί όσο και η αισθητική του, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με αυτή την απαγόρευση.

Από την άλλη πλευρά, η Volvo αποτελεί παράδειγμα brand με ισχυρό DNA, που χτίζεται με απόλυτη συνέπεια και σεβασμό στις αξίες της μάρκας, που έχουν στον πυρήνα τους τον σεβασμό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ήταν μεγάλη η έκπληξή μου λοιπόν, όταν είδα παρκαρισμένο σε κεντρικό σημείο του νησιού ένα όμορφο μοντέλο της Volvo, πόσο μάλλον όταν έμαθα ότι αυτό κινείται στον νησί στα πλαίσια προωθητικής ενέργειας εξυπηρετώντας μεταφορές πελατών του εμβληματικού ξενοδοχείου της Ντάπιας. Μαθαίνω ότι το γεγονός δεν ξένισε μόνο εμένα αλλά αποτέλεσε θέμα αρνητικού σχολιασμού μεταξύ των κατοίκων του νησιού, παρά το σεβασμό που τρέφουν για το ξενοδοχείο και τη συμβολή του στην τοπική ανάπτυξη.

Άλλωστε ο βεβιασμένος και ευκαιριακός χαρακτήρας της σύνδεσης των δύο brands είναι εμφανής και στην προσπάθεια αιτιολόγησής της στο σχετικό Δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε για τη συγκεκριμένη ενέργεια: «Οι κοινές, ανθρωποκεντρικές αξίες είναι αυτές που έφεραν τα δύο κορυφαία brands πιο κοντά, σε μία μοναδική συνεργασία. Αυτό το καλοκαίρι Poseidonion Grand Hotel και Volvo ενώνουν τις δυνάμεις τους, ανεβάζοντας τον πήχη στην εμπειρία του επισκέπτη. Η μοναδικότητα που χαρακτηρίζει τις προσφερόμενες υπηρεσίες, είτε έχει να κάνει με την εξατομικευμένη εξυπηρέτηση και τους ανθρώπους στο χώρο της φιλοξενίας, είτε με τον σεβασμό προς τον άνθρωπο, τις ανάγκες του και πάνω απ’ όλα την ασφάλειά του στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, είναι αυτή που χαρακτηρίζει το κοινό όραμα». Ας μην ξεχνάμε ότι η φθορά των μαρκών από τέτοιες ενέργειες είναι πολύ μεγαλύτερη από την αξία των όποιων βραχυπρόθεσμων ωφελειών…