Η αποκάλυψη έγινε σήμερα στο πλαίσιο δράσης στο σταθμό μετρό Συντάγματος

H Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα οργάνωσε σήμερα, 1η Απριλίου, τη δράση «Κόψε τα μούσια – δες το καθαρό πρόσωπο της αλήθειας» για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες απέναντι στο φαινόμενο των fake news και της παραπληροφόρησης.

Συγκεκριμένα, η Αντιπροσωπεία, σε συνεργασία με εκπροσώπους του ελληνικού τύπου, είχε «διαρρεύσει» τις προηγούμενες μέρες σε μέσα μαζικής ενημέρωσης την «είδηση» ότι επιβάλλεται πρόστιμο στην Ελλάδα για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με την αλλαγή της ώρας. Η είδηση ήταν ψευδής και μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο αποκάλυπτε την αλήθεια. Η διείσδυση της ψευδούς είδησης πολλαπλασιάστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο δημόσιο διάλογο, όπως ακριβώς συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Η αποκάλυψη της «Πρωταπριλιάτικης» είδησης στο κοινό έγινε σήμερα, στο πλαίσιο της ανοιχτής δράσης «Κόψε τα μούσια» στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, η οποία προβλήθηκε ζωντανά στην ιστοσελίδα της Αντιπροσωπείας στο Facebook. Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα θέλησε με αυτό τον τρόπο να υπογραμμίσει την ανάγκη όλοι οι πολίτες να είναι προσεκτικοί απέναντι στο φαινόμενο των fake news και της παραπληροφόρησης, ιδιαίτερα ενόψει του δημοσίου διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης στο δρόμο για τις Ευρωεκλογές και της προστασίας των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων.