Ύψους 150 εκατ., για υπόθεση του YouTube

Πάνω από 150 εκατ. δολάρια καλείται να πληρώσει το YouTube, προκειμένου να κλείσει την υπόθεση παραβίασης των κανόνων ιδιωτικότητας ανηλίκων στις ΗΠΑ.

Η συμφωνία με το Federal Trade Commission ολοκληρώνει έρευνα σχετικά με το αν η πλατφόρμα καταστρατήγησε κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η συλλογή δεδομένων για παιδιά κάτω των 13 ετών και η αποκάλυψή τους σε τρίτους, χωρίς γονική συναίνεση. Τη διερεύνηση του θέματος πυροδότησε αίτημα ομάδας ακτιβιστών. Ο συμβιβασμός με τη μεγαλύτερη πλατφόρμα οπτικοακουστικού περιεχομένου σηματοδοτεί την πλέον αξιοσημείωτη ενέργεια επιβολής κυρώσεων στις ΗΠΑ εναντίον εταιρείας τεχνολογίας τα τελευταία 5 χρόνια, για πρακτικές που αφορούν ανηλίκους.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εντατικοποίησης των ελέγχων των διαδικτυακών πλατφόρμων που παραβιάζουν τη σχετική νομοθεσία: τον Φεβρουάριο επιβλήθηκε πρόστιμο στην εφηβική εφαρμογή TikTok υψους 5,7 εκατ. δολαρίων, καθώς η υπηρεσία δεν απέκτησε τη γονική συγκατάθεση για τη συλλογή ονομάτων, ηλεκτρονικών διευθύνσεων και άλλων πληροφοριών από παιδιά κάτω των 13 ετών. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Google, το YouTube συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων της, μετά το search, με το 5% των περίπου 750 εκατ. δολαρίων του ετήσιου τζίρου του YouTube να προέρχεται από περιεχόμενο που απευθύνεται σε παιδιά.
(Πηγή: AdAge)