Πολύ κουβέντα γίνεται τους τελευταίους μήνες για την διαχείριση των προσωπικών δεδομένων στο διαδικτυακό και όχι μόνο περιβάλλον.

Το σκάνδαλο που ξέσπασε στις ΗΠΑ όταν αποκαλύφθηκε ότι το Facebook παρείχε στην Cambridge Analytica πρόσβαση στα προφίλ πολλών χρηστών του, χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν, προκάλεσε έναν ευρύτερο προβληματισμό πολιτών, εταιρειών, κυβερνήσεων, θεσμικών οργάνων και φορέων. Πόσο ασφαλή είναι πλέον τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και ποια στάση υιοθετούν αυτοί όταν τους ζητούνται; Είναι προφανές ότι το εν λόγο σκάνδαλο αύξησε τον προβληματισμό και τις ανησυχίες.

Τι συμβαίνει όμως στη χώρα μας; Τι αντιλαμβάνονται οι Έλληνες ως «προσωπικά δεδομένα»; Υπό ποιες συνθήκες επιλέγουν να τα μοιραστούν και τι περιμένουν από τις εταιρείες που τα συλλέγουν; Η πρώτη πανελλαδική έρευνα των ClientIQ και Focus Bari που διεξήχθη το δίμηνο Μάιος-Ιούνιος του 2018 παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Το πιο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει είναι οι Έλληνες καταναλωτές/πολίτες μοιράζονται τα προσωπικά τους δεδομένα πολύ πιο εύκολα από ότι θα φαντάζονταν κανείς και ιδιαίτερα οι marketers.

Aπό τα 13 στοιχεία που περιλαμβάνονταν στην έρευνα, οι συμμετέχοντες δέχονται να μοιραστούν περίπου 9 (8,6). Υψηλό είναι το ποσοστό όσων παραχωρούν στοιχεία σχετικά με την οικογενειακή και επαγγελματική τους κατάσταση, (82% και 84% αντίστοιχα), ενώ πιο διστακτικοί εμφανίζονται στο να αποκαλύψουν δεδομένα που σχετίζονται με το εισόδημα (36%), τη διεύθυνση (37%) και το σταθερό τους τηλέφωνο (31%).

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ωστόσο συμπεράσματα που προέκυψαν – και το οποίο πρέπει να προσέξουν brands, marketers και διαφημιστές – είναι το γεγονός πως όσο πιο συγκεκριμένοι είναι οι λόγοι για τους οποίους ζητούνται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, τόσο πιο εύκολο είναι για τους τελευταίους να τα δώσουν. Οι καταναλωτές μοιράζονται μεν τα προσωπικά τους δεδομένα, η διάθεσή τους, ωστόσο, να το κάνουν υφίσταται διακυμάνσεις, ανάλογα με το τι έχουν να περιμένουν από αυτό. Περισσότερα στο σχετικό ρεπορτάζ που ετοιμάσαμε.