«Η ανάπτυξη του programmatic είναι μονόδρομος και θα δούμε σημαντικές ανατροπές προς αυτή την κατεύθυνση τους προσεχείς μήνες» επισήμανε χαρακτηριστικά. Στην Ευρώπη βέβαια η εικόνα είναι διαφορετική, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά του programmatic βρίσκεται σε στάδιο ωρίμανσης. Ο ρυθμός ανάπτυξής του την χρονιά 2014-2015 ήταν 70,3% ενώ την αμέσως επόμενη έπεσε στο 42,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Simon Halstead, Chairman of Programmatic Committee του IAB Europe στο Programmatic Advertising Conference που διοργάνωσε το Marketing Week. Από την άλλη, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η αγορά του programmatic άγγιξε τα 8,1 δισ. ευρώ το 2016, με το 50% των εσόδων του display στην Ευρώπη να προέρχονται από αυτό.

Αξίζει να σταθεί κανείς περισσότερο στα στοιχεία του ΙΑΒ Europe: Το 75% του buy side αναφέρει το αποτελεσματικό targeting ως το βασικότερο κίνητρο για την επιλογή του programmatic. Ωστόσο διαφημιζόμενοι και agencies προτάσσουν άλλα πλεονεκτήματά του, όπως την ταχύτερη οργάνωση και το αμεσότερο λανσάρισμα μιας καμπάνιας, καθώς και το πληρέστερο reporting που επιτρέπει. Το μεγάλο αγκάθι εδώ είναι τα υψηλά κόστη τεχνολογίας και διαχείρισης δεδομένων, τα οποία ειδικά για τους publishers είναι αποτρεπτικός παράγοντας επένδυσης.

Αν δε, συνδυαστεί η πραγματικότητα αυτή με τα ζητήματα που δημιουργούν fraud και brand safety, τότε δημιουργείται ένα πεδίο λειτουργίας γεμάτο προκλήσεις στην ελληνική αγορά. Στο σημερινό τεύχος μπορείτε να διαβάσετε ένα περιεκτικό ρεπορτάζ για τα όσα ακούστηκαν στο Programmatic Advertising Conference, τόσο από τους σημαντικούς ξένους keynote speakers, όσο και από τα ανώτατα στελέχη της ελληνικής αγοράς. Να και μια πρόγευση για όσα ακούστηκαν: «Το programmatic trading είναι σαν το εφηβικό σεξ. Όλοι μιλούν γι’ αυτό, όλοι νομίζουν ότι οι άλλοι το κάνουν ενώ δε συμβαίνει κάτι τέτοιο και όσοι πραγματικά το κάνουν μάλλον δεν το κάνουν πολύ καλά»…