Στην προσπάθεια αυτή, όλοι μας μπορούμε να ανακαλύψουμε πράγματα που είχαμε δίπλα μας τόσα χρόνια, αλλά είτε δεν τα βλέπαμε, είτε δεν πιστεύαμε σε αυτά. Για να έρθουμε όμως στον χώρο της Επικοινωνίας, μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχα την ευκαιρία να κάνω πριν μερικές ημέρες με έναν άνθρωπο που ασχολείται με τον κινηματογράφο, μου έδωσε το ερέθισμα να εστιάσω στις δυνατότητες του product placement. Μια λειτουργία της επικοινωνίας που πρόσφατα απέκτησε και ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας, απόρροια του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι’ αυτή.

Η συζήτηση ήταν με τον Γρηγόρη Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλο της εταιρείας διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών Minus Pictures και ανέδειξε την ισχυρή δυναμική του product placement μέσα από τις κινηματογραφικές ταινίες, την οποία όμως δεν αξιοποιούν οι έλληνες marketers. Σε μια εποχή που ζητάμε εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας, με χαμηλότερο κόστος, αλλά και ουσιαστικό αποτέλεσμα, το product placement φαίνεται να δίνει απαντήσεις, ειδικότερα από τη στιγμή που η μεγάλη οθόνη εξακολουθεί να αποτελεί για τους Έλληνες -και όχι μόνο γι’ αυτούς-, διέξοδο ψυχαγωγίας, ίσως μάλιστα περισσότερο από παλαιά, αφού θεωρείται -και είναι- περισσότερο οικονομική.

Η συζήτηση αποτυπώθηκε σε μια συνέντευξη, η οποία μεταξύ άλλων αναδεικνύει τις ευκαιρίες που έχουν τα brands και οι υπηρεσίες όταν διαφημίζονται μέσα από κινηματογραφικές ταινίες, ενώ καταγράφηκαν και απόψεις για το πώς οι τελευταίες μπορούν να βοηθήσουν τον ελληνικό τουρισμό. Το διεθνές project «Frankestein: Α death Odyssey», στο οποίο συμμετέχει η Minus Pictures αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Αύριο Τρίτη 14 Φεβρουαρίου είναι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, την οποία το δυτικό καταναλωτικό μοντέλο «μετέτρεψε» σε γιορτή των ερωτευμένων. Η παγκόσμια βιομηχανία του Μάρκετινγκ έχει επενδύσει πολλά σε αυτή και εμείς παρουσιάζουμε δύο ενδιαφέροντα άρθρα που την αφορούν.

Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι marketers «κολυμπούν» σε αχαρτογράφητα νερά, η ανάγκη εστίασης σε κάποιες βασικές κατευθύνσεις είναι επιτακτική. Κάποιες από αυτές καταγράφει σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο της η Έλενα Μαθιού, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Wizzard. Αξίζει να το διαβάσετε και ακόμα περισσότερο να υιοθετήσετε αυτά που επισημαίνει.

Με το κλείσιμο του 2011, υπάρχει πλέον η δυνατότητα εξαγωγής κάποιων βασικών συμπερασμάτων για την πορεία των Μedia. Διαβάστε ένα ρεπορτάζ για την πορεία των εφημερίδων τη χρονιά που πέρασε, αλλά και μια ενδιαφέρουσα στατιστική ανάλυση για την πορεία των κυκλοφοριών τους από το 2000. Τέλος, δείτε γιατί τα τηλεοπτικά περιοδικά εξακολουθούν να διατηρούν τη δυναμική τους, εν μέσω κρίσης.