Οι κορυφαίες κοινοβουλευτικές Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσαν το «πράσινο φως» στον νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη, «AI Act», σε ψηφοφορία την Πέμπτη, 11 Μαΐου, ανοίγοντας τον δρόμο για έγκριση από την ολομέλεια στα μέσα Ιουνίου.

Ο νόμος AI είναι μια εμβληματική νομοθεσία για τη ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία ήρθε να περιορίσει τη δυνατότητα πρόκλησης βλάβης. Την Πέμπτη, οι Επιτροπές Πολιτικών Ελευθεριών και Εσωτερικής Αγοράς του Κοινοβουλίου ενέκριναν από κοινού το κείμενο με μεγάλη πλειοψηφία. Το επόμενο βήμα είναι η έγκριση από την ολομέλεια, με προσωρινή ημερομηνία τις 14 Ιουνίου.

Αφού οι ευρωβουλευτές επισημοποιήσουν τη θέση τους, η πρόταση θα εισέλθει στο τελευταίο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας, ξεκινώντας τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο της ΕΕ και την Επιτροπή. To AI Act είναι η πρώτη παγκοσμίως νομοθεσία για τη ρύθμιση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

Η πρόταση χωρίζει τα εργαλεία ΑΙ σε κατηγορίες υψηλής, μέσης και χαμηλής επικινδυνότητας για την κοινωνία και προβλέπει ξεχωριστούς κανόνες για κάθε κατηγορία.

(Πηγή: Euractiv)