Προσφορές και μείωση τιμών συγκράτησαν τις πωλήσεις στα επίπεδα του 2012, τονίζει ο Γ. Δουκίδης, Επιστημονικός Σύμβουλος του ΙΕΛΚΑ

Τα παραπάνω αναφέρονται σε επισημάνσεις του καθηγητή Γ. Δουκίδη, Επιστημονικού Συμβούλου του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, ΙΕΛΚΑ. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις αυτές, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις μεγάλες προσφορές που έκαναν οι μεγάλες αλυσίδες του κλάδου την περίοδο αυτή στα εορταστικά είδη. Ιδιαίτερη κίνηση παρουσίασαν οι πωλήσεις των αλκοολούχων ποτών καθώς και των νωπών κρεάτων, με τους καταναλωτές να προτιμούν κυρίως το νωπό αρνί και χοιρινό και αντίθετα τις κατεψυγμένες γαλοπούλες να παρουσιάζουν μείωση.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού τελικά ήταν μειωμένες στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ κατά -4,85% το 2013 σε σχέση με το 2012, ενισχύοντας τον αποπληθωρισμό, ενώ πολλές αλυσίδες εφάρμοσαν προωθητικές ενέργειες με τη χρήση δωροεπιταγών με επιπλέον όφελος στον καταναλωτή από -5 έως και -20%, προσφέροντας έτσι σαφώς φθηνότερες τιμές από τα παραδοσιακά μικρά καταστήματα. Το αποτέλεσμα φάνηκε με σημαντική αύξηση της κίνησης στα καταστήματα των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ.

Συνολικά όμως ο μήνας Δεκέμβριος έκλεισε αρνητικά, κάτι που οφείλεται κυρίως στην απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα την τελευταία Κυριακή του χρόνου, η οποία παραδοσιακά τα προηγούμενα χρόνια ήταν εργάσιμη και απέφερε υψηλές πωλήσεις στον κλάδο του λιανεμπορίου των τροφίμων.