Καυστικό υπόμνημα του εκδότη της εφημερίδας Πελοπόννησος, Θ. Λουλούδη προς βουλευτές
Πολύ κατώτερο των περιστάσεων χαρακτηρίζει ο εκδότης της εφημερίδας Πελοπόννησος, Θεόδωρος Ηλ. Λουλούδης το πολυνομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που έχει κατατεθεί στην Βουλή, σε υπόμνημα που απέστειλε σε βουλευτές.

Ο ίδιος θεωρεί το νομοσχέδιο αυτό «αποσπασματική και πρόχειρη ρύθμιση που ως προς μεν τον σκοπό της αφορά ένα εντελώς επιμέρους ζήτημα όπως είναι οι κρατικές δημοσιεύσεις, ως προς δε το περιεχόμενό της είναι απολύτως απαράδεκτη, καθώς μας πάει πιο πίσω ακόμη και από τις χαριστικές και ατροφικές ρυθμίσεις του Ν3548/07». Διερωτάται ότι «αν δεν μπορεί μια εφημερίδα να επιβιώσει με τις δικές της δυνάμεις, στηριγμένη στην αγορά και στο αναγνωστικό της κοινό γιατί πρέπει να αναλαμβάνει να την διατηρήσει στη ζωή το Κράτος με τεχνητό τρόπο και αμφιλεγόμενες πολιτικές; Αυτό δεν αποτελεί εξάρτηση, διαπλοκή και αδιαφάνεια;».

Από την άλλη, ο εκδότης της Πελοποννήσου επισημαίνει ότι η ιδέα της σύστασης Μητρώου Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου είναι καλή, υπό δύο όμως προϋποθέσεις. Πρώτον ότι το Μητρώο αυτό δεν θα είναι «αφύλακτη διάβαση και πύλη εισόδου για τον οποιοδήποτε, αλλά θα έχει ισχυρές δικλείδες ασφαλείας και αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής στη βάση ακριβώς της βιωσιμότητας όσων επιθυμούν να εγγραφούν». Και δεύτερον ότι η χρησιμότητά του δεν θα περιορίζεται «αποκλειστικά στο εντελώς επουσιώδες και βραχύβιο θέμα των κρατικών δημοσιεύσεων αλλά θα αφορά στο σύνολο των ασκούμενων δημόσιων πολιτικών υπέρ του Περιφερειακού Τύπου είτε αυτές αφορούν στην Κρατική Διαφήμιση, είτε την γενικότερη πιστοποίηση είτε οποιεσδήποτε άλλες τωρινές ή μελλοντικές πολιτικές οικονομικής ή θεσμικής στήριξης του Περιφερειακού Τύπου».

Χαρακτηρίζει δε εξοργιστική την προτεινόμενη ρύθμιση για τις προϋποθέσεις εισδοχής στο Μητρώο, αφού όπως λέει «με την προτεινόμενη επί το ελαστικότερο ρύθμιση απλώς θα καλυφθούν και οι ελαχιστότατες περιφερειακές εφημερίδες που είχαν μείνει απέξω». Ωστόσο ο Θεόδωρος Ηλ. Λουλούδης προτείνει και 4 συγκεκριμένα κριτήρια για την εγγραφή οποιασδήποτε περιφερειακής εφημερίδας στο Μητρώο. Αυτά είναι ο χρόνος έκδοσης, οι πωλήσεις φύλλων, το απασχολούμενο προσωπικό και οι σελίδες της έκδοσης. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, αναφέρει ότι είναι κατ’ αρχήν θετική η διάταξη για την κατανομή του 30% της διαφημιστικής δαπάνης των φορέων του δημοσίου υπέρ των Περιφερειακών ΜΜΕ.

Όμως στο θέμα αυτό εκτιμά ότι «υπάρχουν πολύ σοβαρά ανοιχτά ζητήματα που έχουν να κάνουν είτε με τη φαυλότητα του όλου καθεστώτος και την πολιτική διαχείρισή του από τους διάφορους φορείς είτε με τις αδυναμίες του όλου συστήματος όσον αφορά στην τήρηση των θετικών διατάξεων, τον έλεγχο εφαρμογής και την επιβολή κυρώσεων». Τέλος  αναφέρεται και στη ρύθμιση για το barcode στις έντυπες εκδόσεις, η οποία είναι θετική αλλά πολύ γενικόλογη, ενώ τονίζει ότι αποτελεί κενό το γεγονός ότι δεν διευκρινίζεται τι θα γίνει με τις συνδρομές των αναγνωστών.