Πυλώνα της σκέψης του Drucker αποτελεί ο σημαντικός ρόλος της γνώσης, και μάλιστα ο Drucker καθιέρωσε τον όρο «εργάτης της γνώσης». Είναι πλέον αποδεκτό πως η δημιουργία καινοτομιών και η ηγετική ικανότητα αποτελούν τη στρατηγική βάση της επιχείρησης. Η αποτελεσματική δράση είναι εφικτή μέσα από τη στοχαστική ανάλυση των δεδομένων της αγοράς και των προβλημάτων της στις βασικές τους συνιστώσες.

Τα υποδείγματα του Drucker είναι γνωστά για την ικανότητά τους να μετατρέπουν τα πολύπλοκα δεδομένα σε μια σειρά απλών παραγόντων που, σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά που απαιτείται για την υλοποίηση ενός επιχειρηματικού πλάνου, θα φέρει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εταιρεία.

Περί του μάνατζμεντ
Είναι αδύνατος ο ορισμός του μάνατζμεντ ως αυθύπαρκτης επιστήμης, καθώς εντάσσεται και ορίζεται από τα ευρύτερα πλαίσια στα οποία κάθε επιχείρηση δραστηριοποιείται: οικονομικά, κοινωνικά, ανθρωπολογικά – δεδομένα που ο Drucker πάντα ενέτασσε στη θεωρία του.

Κάτι που αξίζει να σημειωθεί επίσης είναι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση που ο Drucker εφάρμοζε στη διοικητική των επιχειρήσεων. Οι εργαζόμενοι, ανέφερε, πρέπει να είναι σε θέση να αντλούν ικανοποίηση από την εργασία τους και να συμμετέχουν σε αυτήν κατά το δυνατόν πληρέστερα.

Περί του βιβλίου
Η Elizabeth Haas Edersheim είχε τη δυνατότητα να αναλάβει, με πρωτοβουλία του ίδιου του Drucker (όταν αυτός ήταν 94 ετών, 16 μήνες πριν το θάνατό του) τη συγγραφή ενός βιβλίου που να τον αφορούσε, χωρίς αυτό να αποτελεί μια συμβατική βιογραφία αλλά ένα απόσταγμα των ιδεών του, που θα είχε στόχο να βοηθήσει τους επιχειρηματικούς οργανισμούς να ανθίσουν. Πραγματικά, η συγγραφέας συμπυκνώνει στις σελίδες του βιβλίου που έχουμε πια στα χέρια μας, όλη τη φιλοσοφία του «σωκρατικού» Drucker που παρουσιάζεται μέσα από τη μελέτη περιπτώσεων και πολλά παραδείγματα.

Όπως πολύ εκφραστικά διατύπωσε ο «Πατέρας της σύγχρονης διοίκησης επιχειρήσεων», «Αποδοτικότητα είναι να κάνεις τα πράγματα σωστά. Αποτελεσματικότητα είναι να κάνεις τα σωστά πράγματα».

Για τη συγγραφέα
Η Elizabeth Haas Edersheim είναι σύμβουλος επιχειρήσεων και συνεργάζεται τόσο με τις 500 επιχειρήσεις της Fortune όσο και με ιδιώτες επενδυτές. Προτού ιδρύσει τη δική της επιχείρηση, η Edersheim ήταν μια από τις ελάχιστες γυναίκες συνεταίρους στη McKinsey & Company. Έχει προσφέρει υπηρεσίες συμβούλου στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και είναι διδάκτωρ του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης στην Επιχειρησιακή Έρευνα και Βιομηχανική Πολιτική.

Τίτλος πρωτοτύπου: The Definitive Drucker. Μετάφραση: Ελένη Δεληβάνη.

Έκδοση: Επίκεντρο, 2009, Σελίδες: 482, Διαστάσεις: 14×21, Τιμή: €18,01 [www.epikentro.gr]