Τα περιοδικά υγείας και ευεξίας, περί ων ο λόγος, απέκτησαν, λοιπόν, γρήγορα το δικό τους πιστό κοινό και σταδιακά εξελίχτηκαν σε μία από τις πλέον δημοφιλείς κατηγορίες του περιοδικού τύπου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πρακτορείου Άργος, τον Ιούνιο, τα περιοδικά Forma (Δάφνη Επικοινωνίες), Prevention (Εκδόσεις Λυμπέρη), Shape (Αττικές Εκδόσεις) και Vita (ΔΟΛ), άγγιξαν στο σύνολό τους τα 150.000 τεύχη.

Όπερ σημαίνει ότι, παρά την οικονομική κρίση και την κλιμακούμενη ψηφιακή «επέλαση», τα περιοδικά της συγκεκριμένης κατηγορίας υγιαίνουν. Και μάλιστα, σύμφωνα με την Κατερίνα Βουρλάκη, Διευθύντρια του Prevention, «κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά και ένα κοινό πιστό σε αυτά».

Οι λόγοι της έντυπης ευεξίας
Σε τι οφείλεται άραγε η καλή κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα περιοδικά υγείας και ευεξίας; Μήπως στο γεγονός ότι οι Έλληνες ασχολούνται πια περισσότερο με τη διατροφή τους, το σώμα τους και την «οχύρωση» της υγείας τους;

Η Βάννα Μαρκετάκη, Διευθύντρια Έκδοσης του Forma, απαντά καταφατικά και εξηγεί ότι η νέα τάξη πραγμάτων είναι απόρροια πολλών παραγόντων. «Βομβαρδιζόμαστε πλέον από σκάνδαλα και απειλές που αφορούν στην υγεία μας. Απειλές πραγματικές ή μη, οι οποίες, παίρνοντας ίσως υπερβολικές διαστάσεις στο στόμα κινδυνολόγων, μας καθιστούν πιο «ευάλωτους” συναισθηματικά στο «άγνωστο” που απειλεί τη ζωή μας», αναφέρει και συνεχίζει: «Μία άλλη παράμετρος που οδηγεί στην ανάγνωση των περιοδικών αυτών, είναι η ουσιαστική μας ανάγκη, σε μία εποχή όπου πραγματικά «μετρά” πού ξοδεύουμε τα χρήματά μας, να διαβάσουμε και όχι να ξεφυλλίσουμε το περιοδικό που αγοράζουμε. Και τα περιοδικά υγείας και ευεξίας πραγματικά προσφέρονται γι’ αυτό».

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, η Κ. Βουρλάκη χαρακτηρίζει αναμενόμενη εξέλιξη τη μεγάλη ανταπόκριση της οποίας χαίρει η κατηγορία. Διότι «η καλή ζωή, οι υγιεινές συνήθειες και η εκπαίδευση πάνω σε θέματα που άπτονται της υγείας, της διατροφής αλλά και της άσκησης, είναι τομείς που αφορούν πλέον στο σύγχρονο άνθρωπο». Τι άλλο έπαιξε ρόλο; Το ότι «το lifestyle δεν αποτελεί πλέον αποκλειστικότητα στα ενδιαφέροντα των αναγνωστών. Τώρα πια η τάση είναι «εγώ, πώς θα ζήσω πιο υγιεινά και πιο ανθρώπινα” και όχι «πώς να μιμηθώ αυτό που κάνουν οι επώνυμοι”».

 «Υγιαίνουσες» Κυκλοφορίες

 Τίτλος  Ιαν-Ιουλ 2009  Ιαν-Ιουλ 2008  Μεταβολή
 Forma  41.324  35.713  (+) 15,7%
 Prevention  36.505  38.304  (-) 4,7%
 Shape  30.045  28.100  (+) 6,9%
 Vita  23.581  28.319  (-) 16,7%
 Αρμονία  42.163*, **  16.591  –

 Πηγή: Πρακτορείο Άργος & PMP Media

 *Αρχής γενομένης από τις 14 Φεβρουαρίου (τεύχος Μαρτίου), το περιοδικό Αρμονία της PMP Media «συνοδεύει» κάθε δεύτερο Σάββατο του μήνα το Έθνος του Σαββάτου, ενώ στη συνέχεια πωλείται ανεξάρτητο στα περίπτερα.
 **Η μέση κυκλοφορία περιλαμβάνει τόσο τα φύλλα του Έθνους όσο και τον αριθμό των τευχών διατέθηκαν ανεξάρτητα στα περίπτερα της χώρας.


Αναγνώστης X
Ένα ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι «ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του μέσου αναγνώστη αυτών των εντύπων και πόσο ελκυστικός είναι ως διαφημιζόμενος;».

Η Β. Μαρκετάκη περιγράφει το μέσο αναγνώστη ως «έναν άνθρωπο συνειδητοποιημένο που του αρέσει να διαβάζει και να μαθαίνει. Που ψάχνει το καλύτερο για τον εαυτό του και για τους αγαπημένους του. Που θέλει να ξέρει τι να φάει και πώς. Ποια γυμναστική να επιλέξει, πότε και πού. Ποιες εξετάσεις να κάνει ανάλογα με την ηλικία του και τον τρόπο της ζωής του. Έναν άνθρωπο που «νοιάζεται” ολιστικά για τον ίδιο, τους άλλους αλλά και το περιβάλλον του».

Παίρνοντας το λόγο, η Κ. Βουρλάκη σκιαγραφεί το μέσο αναγνώστη του Prevention ως εξής: «Κατ’ αρχήν είναι γυναίκα από 25 μέχρι 44 ετών, ανώτερης και μέσης κοινωνικοοικονομικής τάξης. Οι περισσότερες έχουν οικογένεια, είναι μορφωμένες και εργάζονται. Ενδιαφέρονται για τη σωματική και ψυχική υγεία και ευεξία. Όχι μόνο τη δική τους, αλλά και ολόκληρης της οικογένειάς τους και φυσικά φροντίζουν για αυτή». Στοιχεία που, όπως εκτιμά, υποδηλώνουν ότι «οι αναγνώστες του Prevention επιλέγουν απόλυτα συνειδητά να το διαβάζουν».

Χαράζοντας στρατηγική σε χαλεπούς καιρούς
Σύμφωνα με τη Διευθύντρια Έκδοσης του Forma, «ίσως οι σημαντικότερες αλλαγές των τελευταίων μηνών να εστιάζονται στον τρόπο που προωθούνται τα περιοδικά υγείας και ευεξίας, αλλαγές που άπτονται των ειδικών χειρισμών των τμημάτων marketing».

Και πιθανότατα έχει δίκιο, γιατί η καθιέρωση των ψηφιακών μέσων και τα μειωμένα budgets έχουν αλλάξει κατά πολύ τα δεδομένα στο πεδίο της επικοινωνίας.

Σε ό,τι αφορά το Prevention, η Κ. Βουρλάκη αποκαλύπτει ότι στρατηγική επιδίωξη του περιοδικού είναι «να κάνουμε πάντα το καλύτερο για το περιοδικό και τους αναγνώστες του. Αυτό, αν μιλάμε για τα on pack δώρα που μπαίνουν στο περιοδικό, σημαίνει ότι επιλέγουμε πάντα τα καλύτερα, τόσο σε ποιότητα όσο και σε concept. Φροντίζουμε να έχουμε μία αξιοπρεπή συσκευασία και να προωθούμε, όσο γίνεται, το περιοδικό μας με ενέργειες above και below the line».

Από την πλευρά της, η Β. Μαρκετάκη υποστηρίζει ότι η κρίση ώθησε κάποια περιοδικά να μειώσουν την τιμή τους. Όχι όμως και το Forma, γιατί «η δική μας τιμή ήταν ήδη λογική και το αγοραστικό κοινό είχε κρίνει ότι το προϊόν έχει value for price». Συμπληρώνει δε ότι «σε καμμία περίπτωση η οικονομική κρίση δεν επηρέασε το περιοδικό, το οποίο συνεχίζει να παρέχει την ποιοτική ενημέρωση που το έχει φέρει στην πρώτη θέση, πώλησης και αναγνωσιμότητας», και καταλήγει: «Τέλος, οι προωθητικές ενέργειες του περιοδικού συνεχίζουν στο πνεύμα που χαράχθηκε ήδη από την προηγούμενη χρονιά και οδήγησε σε επιτυχία».

Το θέμα της επόμενης μέρας
Ένας από τους παράγοντες που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη μακροημέρευση ενός εντύπου είναι αναμφίβολα η ενδιαφέρουσα και φρέσκια θεματολογία του. Είναι, συνεπώς, απαραίτητο να κάθε τίτλος να προσαρμόζει την ύλη του ανάλογα με το εκάστοτε zeitgeist και τις επιθυμίες του αναγνωστικού κοινού.

Ποια θα είναι, λοιπόν, η επόμενη κυρίαρχη τάση στη θεματολογία; Σύμφωνα με τη Β. Μαρκετάκη, αυτή θα είναι «η ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση των θεμάτων ψυχολογίας. Στη σύγχρονη εποχή βαλλόμαστε σωματικά, αλλά κυρίως ψυχολογικά, από τον τρόπο της ζωής μας. Η ψυχή μας φαίνεται πως επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό το σώμα μας και ίσως «εκεί”, στον ψυχικό μας κόσμο και στην επιζητούμενη ισορροπία του, να βρίσκονται και οι απαντήσεις για μία ολιστική πρόληψη της υγείας μας».

Τουναντίον, η Κ. Βουρλάκη, θεωρεί ότι αυτό που έχει πρωτίστως σημασία είναι «να έχουν τα περιοδικά έναν πολύ συγκεκριμένο γνώμονα πάνω στον οποίο κινούνται». Και αυτός είναι, όπως δηλώνει, «μόνο ο άνθρωπος-αναγνώστης και η προσφορά σε αυτόν της καλύτερης και πιο εμπεριστατωμένης ύλης πάνω στα θέματα της υγείας -συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και της άσκησης».


Long live τα περιοδικά υγείας!
Ως κατηγορία, τα περιοδικά υγείας και ευεξίας διαθέτουν τα απαραίτητα αντισώματα για να αντιπαρέλθουν την κρίση δίχως σοβαρές απώλειες και να παραμείνουν στις αγαπημένες επιλογές των ελλήνων αναγνωστών;

Η Κ. Βουρλάκη εκφράζει την άποψη ότι «το μέλλον αυτών των περιοδικών είναι ακόμα μακρύ στην Ελλάδα γιατί είμαστε ακόμα στην αρχή». Πιστεύει δε ότι «το διαδίκτυο θα μας δώσει εναλλακτικούς και συμπληρωματικούς τρόπους επικοινωνίας με το αναγνωστικό κοινό», αν και σπεύδει να διευκρινίσει ότι «τα περιοδικά υγείας και ευεξίας θα συνεχίσουν να βρίσκονται για πολύ καιρό ακόμη στα περίπτερα».

Εξίσου αισιόδοξη παρουσιάζεται και η Β. Μαρκετάκη, η οποία, πάντως, κρίνει απαραίτητο τα περιοδικά να δουν το διαδίκτυο ως σύμμαχό τους και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που αυτό παρέχει προς όφελός τους. «Πρέπει να «προωθηθούν” και στον κόσμο της τεχνολογίας», συμβουλεύει. Και αυτό γιατί θεωρεί ότι «εάν πετύχει ένα περιοδικό να έχει ένα αντίστοιχο καλά δομημένο και όσο γίνεται πληρέστερο site στο διαδίκτυο, θα έχει πετύχει ένα εξαιρετικά καλό δίδυμο, όχι μόνο για εμπορικό σκοπό, αλλά κυρίως για την πλήρη και διαδραστική ενημέρωση του κοινού του που πλέον θα διευρυνθεί σημαντικά».

Πρόσκληση σε διαφημιζόμενους
Σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, η πρώτη, σχεδόν ενστικτώδης, κίνηση πολλών διαφημιζόμενων είναι να περιορίσουν τα διαφημιστικά κονδύλια. Έχοντας αυτό κατά νου, το Marketing Week ζήτησε από τους εκπροσώπους των περιοδικών Prevention και Forma να καταγράψουν με σαφήνεια τα πλεονεκτήματα που παρέχουν αυτά ως μέσα προβολής. Ιδού τι μας απάντησαν.

Marketing Week: Τι οφέλη θα αποκομίσει ο διαφημιζόμενος, ο οποίος, παρά τη δυσχερή οικονομική πραγματικότητα, θα επιλέξει να προβληθεί στις σελίδες του περιοδικού σας;

Κατερίνα Βουρλάκη (Prevention): Το Prevention δεν είναι ένα life style περιοδικό. Είναι ένας τίτλος που κυκλοφορεί στην Αμερική από το 1950 -και στην Ελλάδα εδώ και 4 χρόνια- και έχει καταξιωμένους εξειδικευμένους συνεργάτες σε όλους τους τομείς που αφορούν στο περιοδικό (υγεία, ομορφιά, διατροφή, άσκηση, σχέσεις) με μία τεράστια ιατρική βιβλιοθήκη και με έγκυρη ενημέρωση πάνω σε όλα τα ιατρικά θέματα σε καθημερινή βάση.

Αυτό σημαίνει ότι ο διαφημιζόμενος που θα επιλέξει το Prevention κατ’ αρχήν θα φιλοξενηθεί σε ένα περιβάλλον που δεν θα τον προσβάλλει και σε ένα έντυπο με πιστό κοινό και ύλη που έχει γραφτεί από τους ειδικούς και μόνο. Αυτό δίνει ένα προβάδισμα σε όλους τους διαφημιζόμενους σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Διότι το Prevention είναι το μόνο αμιγές περιοδικό υγείας, το οποίο είναι γραμμένο σε γλώσσα απόλυτα κατανοητή ώστε να μπορεί να ενημερώνει το κοινό του για κάθε τι νέο.

Το αναγνωστικό κοινό του Prevention είναι πιστό. Διαβάζει το περιοδικό 2,8 φορές στο διάστημα που κυκλοφορεί, ενώ συλλέγει τα τεύχη και ανατρέχει σε αυτά πολύ συχνά.

Βάννα Μαρκετάκη (Forma): Να βρεθεί σε ένα περιβάλλον έγκυρης και σωστά δοσμένης πληροφόρησης, με την επιστημοσύνη που αρμόζει στα κείμενα υγείας και διατροφής αλλά και με την απαραίτητη απλούστευση, ώστε τα κείμενα να είναι απολύτως κατανοητά. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, δεδομένου ότι έχει «κερδίσει» την εμπιστοσύνη περισσότερων από 300.000 ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, η διαφημιστική του καταχώριση θα έχει περισσότερες πιθανότητες να «διαβαστεί», να προσεχθεί και κυρίως να μην αμφισβητηθεί.

Στόχοι και φιλοσοφία
Marketing Week: Ποιος είναι ο επόμενος στόχος που θέτετε για το περιοδικό σας;

Βάννα Μαρκετάκη (Forma): Ο στόχος είναι και παραμένει ίδιος. Να μείνουμε πιστοί στους αναγνώστες μας. Αυτό που υποστηρίζουμε είναι πως κάθε είδηση που υπάρχει στο περιοδικό μας, ακόμη και η πιο μικρή, δεν καλύπτει απλώς ένα τμήμα μιας κόλλας χαρτιού, αλλά ένα τμήμα του μυαλού και της σκέψης ενός ανθρώπου. Η είδηση αυτή μπορεί να επηρεάσει, να καθοδηγήσει, να φωτίσει ακόμη και να σώσει τη ζωή κάποιου. Αυτός ο στόχος είναι ιερός.

Κατερίνα Βουρλάκη (Prevention): Ο επόμενος στόχος που έχουμε θέσει είναι να καταφέρουμε να έρθουμε όσο γίνεται πιο κοντά στο κοινό μας με ενέργειες, που θα ξεκινήσουν άμεσα, οι οποίες δίνουν ένα κοινωνικό προφίλ στο Prevention. Και -κυρίως- προσφέρουν έναν καλύτερο τρόπο ενημέρωσης στους αναγνώστες του πάνω σε διάφορα θέματα που αφορούν στην υγεία και τον υγιεινό τρόπο ζωής.