Μάιος ή Οκτώβριος; Η ερώτηση έχει να κάνει με το χρόνο των βουλευτικών εκλογών.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι αυτές οδεύουν προς Οκτώβριο. Είτε επαληθευθεί το σενάριο αυτό είχε όχι, η ουσία είναι ότι βρισκόμαστε σε ευρεία προεκλογική περίοδο, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την επίλυση σοβαρών θεσμικών ζητημάτων. Συνήθως οι δύσκολες αποφάσεις, οι αποφάσεις που ενέχουν και πολιτικό κόστος μετατίθενται για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Η ιστορία λοιπόν δείχνει ότι η περίοδος αυτή δεν είναι «παραγωγική», με την έννοια ότι δεν λύνονται θέματα, δεν λαμβάνονται πρωτοβουλίες, δεν «σπάζονται αυγά».

Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που σε κάποια αγορά υφίστανται σοβαρά ζητήματα που απαιτούν λύσεις «εδώ και τώρα»; Η ερώτηση είναι ρητορική, γνωρίζουμε την απάντηση. Και για να έρθουμε στο προκείμενο, η αναφορά είναι στην περιφερειακή τηλεόραση. Στην τελευταία ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας (Ε.Ε.Τ.Ε.Π.) ακούστηκε κάτι εντυπωσιακό: Ο διαφημιστικός τζίρος της τηλεόρασης ανέρχεται στα 280 με 300 εκατ. ευρώ ετησίως, από τα οποία το 97% το εισπράττουν τα κανάλια εθνικής εμβέλειας.

Για την περιφερειακή τηλεόραση μένει ένα ποσοστό 2,55%, δηλαδή 8,8 εκατ. ευρώ περίπου. Το… ιλιγγιώδες αυτό ποσό προέρχεται από διαφημίσεις, αλλά – κυρίως – από υπηρεσίες telemarketing. To παράπονο των ανθρώπων της περιφερειακής τηλεόρασης είναι το γεγονός ότι από το ποσό αυτό, το 70% το εισπράττει το δημόσιο, από τη στιγμή μάλιστα που προστέθηκε και το 20% του φόρου τηλεοπτικής διαφήμισης.

Πρόκειται για μια θλιβερή πραγματικότητα, η οποία αναδεικνύει τον αγώνα των περιφερειακών καναλιών να παραμείνουν ζωντανά, όχι μόνο για λόγους επιχειρηματικούς, αλλά για λόγους δημοκρατίας, πλουραλισμού και συνοχής των τοπικών κοινωνιών. Η ανάγκη ουσιαστικών λύσεων είναι επιτακτική. Δεν φαίνεται όμως ότι αυτό μπορεί να υπάρξει άμεσα. Οι αντοχές των περιφερειακών μέσων τελείωσαν. Κι αυτό είναι ένα θέμα που αφορά και στους διαφημιζόμενους, που πρέπει να προβληματιστούν. Όπως φυσικά και τα ίδια τα περιφερειακά κανάλια, που κι εκείνα έχουν μερίδιο ευθύνης σε όλη αυτή την στρέβλωση.