Την άμεση προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, για την κατάργηση του φόρου 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων στα περιφερειακά κανάλια προανήγγειλε ο Αντώνης Δημητρίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας (ΕΕΤΕΠ) μιλώντας στο συνέδριο Salonica Electronix 2019, που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες στη συμπρωτεύουσα, συνέδριο που αφορά σε συστήματα ασφαλείας και τηλεόρασης και διεξήχθη φέτος για 2η συνεχόμενη χρονιά.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΕΠ ξεκίνησε την ομιλία του παρουσιάζοντας τη σημερινή πραγματικότητα της Περιφερειακής Τηλεόρασης, η οποία «στέκεται καθημερινά στο πλευρό των πολιτών της Περιφέρειας και διαδραματίζει έναν εθνικής σημασίας ρόλο στην υπόθεση της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Δημητρίου, η προσφορά και ο ρόλος της Περιφερειακής Τηλεόρασης δεν έχουν αναγνωριστεί στο βαθμό που τους αξίζει και δεν έχουν εκτιμηθεί όπως πρέπει από τους θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, κυβερνήσεις και κόμματα, «με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να υποτιμώνται και να παραγνωρίζονται οι τεράστιες διαφορές ανάμεσα στους Τηλεοπτικούς Σταθμούς Εθνικής και Περιφερειακής Εμβέλειας, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε άδικες νομοθετικές ρυθμίσεις και γενικότερα σε εσφαλμένη αντιμετώπιση της Περιφερειακής Τηλεόρασης από την Πολιτεία».

Μιλώντας για την 2η Ψηφιακή Μετάβαση, που ήταν ένα από τα βασικά θέματα του συνεδρίου, ο Αντώνης Δημητρίου τόνισε ότι αυτή «βρίσκει την Περιφερειακή Τηλεόραση μπροστά σε πολύ σοβαρές εκκρεμότητες, θεσμικές, οικονομικές και τεχνολογικές».

Θεσμική αβεβαιότητα: «Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει»
Η πρώτη εκκρεμότητα κατά τον ίδιο αφορά στη θεσμική αβεβαιότητα στην οποία βρίσκεται η Περιφερειακή Τηλεόραση. «Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο, καθώς κανείς δεν γνωρίζει αν, πότε και κυρίως με ποιους όρους θα ξεκινήσει η περίφημη περιφερειακή αδειοδότηση. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που επιθυμούμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να καθοριστούν επιτέλους οι όροι του παιχνιδιού.

Το να μας κλείσουν μέσα σε δωμάτια πίσω από την Λεωφόρο Συγγρού είναι αδύνατο. Δεν θα πάμε…», τόνισε χαρακτηριστικά. Κατά τον ίδιο, δεν μπορούμε να μιλάμε για αδειοδότηση περιφερειακής τηλεόρασης αν δεν λυθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μια σειρά ζητήματα όπως ο νέος χάρτης συχνοτήτων, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των αδειών που θα δοθούν και βεβαίως αν δεν λυθεί το πρόβλημα σχέσεων με τον τρόπο εκπομπής ή με τους παρόχους δικτύου.

Οικονομική αφαίμαξη και υπερφορολόγηση
Όσον αφορά στις οικονομικές εκκρεμότητες, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΕΠ εστίασε στην τραγική όπως την χαρακτήρισε, οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Περιφερειακή Τηλεόραση, με την οικονομική αφαίμαξη και την υπερφορολόγηση που βιώνει. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε σειρά φόρων που απορροφούν περισσότερο από το 50% των εσόδων των περιφερειακών καναλιών.

«Σε κανέναν άλλο επιχειρηματικό κλάδο δεν συμβαίνει αυτό» τόνισε. Και συνέχισε: «Από πού να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς: Ειδικός Φόρος Τηλεόρασης 20%, μέχρι πρότινος αγγελιόσημο 21,5% και ένα σωρό άλλοι φόροι – τέλη όπως για τον κινηματογράφο, για τους τυφλούς, για τον ΕΔΟΕΑΠ, απαιτήσεις Οργανισμών Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων – που κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι -, αφού κάθε τόσο ξεφυτρώνουν και άλλοι δικαιούχοι».

Φόρος Τηλεόρασης: «Ο ορισμός του αθέμιτου ανταγωνισμού»
Στάθηκε ωστόσο ιδιαίτερα στον Ειδικό Φόρο Τηλεόρασης, τον οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε ως τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. «Σε όλες τις κατηγορίες των τηλεοπτικών ΜΜΕ, δηλαδή στα εθνικά κανάλια, στην ΕΡΤ και στα συνδρομητικά κανάλια ο φόρος αυτός που επιβάλλεται επί των διαφημίσεων μειώθηκε από 20% σε 5%. Σε μας και μόνο σε μας παρέμεινε 20%. Είναι μια εντελώς άδικη, παράλογη και αδικαιολόγητη εξαίρεση που αν συνεχιστεί και άλλο θα μας βγάλει τελείως εκτός διαφημιστικής αγοράς, καθώς θα είμαστε ο μόνος κλάδος στην τηλεοπτική διαφημιστική αγορά που θα επιβαρύνεται με τον Φόρο. Το φαινόμενο αυτό είναι ο ορισμός του αθέμητου ανταγωνισμού και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός».

«Έρχονται δυναμικές κινητοποιήσεις και αντιδράσεις»
Και ο Αντώνης Δημητρίου συνέχισε: «Δεν αντέχουμε πια αυτήν την υποκρισία δηλαδή να αγνοούν εμάς και την ίδια ώρα να απαλείφουν δεκάδες εκατ. ευρώ από εθνικά κανάλια – ασφαλώς με έγκριση της τρόικα – και την ίδια στιγμή να πανηγυρίζουν που έδωσαν τις άδειες με 3,5 εκατ. ετησίως». Όπως ανέφερε, από την Πολιτεία μέχρι σήμερα η Ένωση εισπράττει διαβεβαιώσεις ότι το ζήτημα θα λυθεί.

«Ο αρμόδιος Υπουργός έχει κατανοήσει και είναι δεκτικός αλλά κάπου αλλού σκοντάφτει. Στα οικονομικά επιτελεία, στην Τρόικα; Σε κάθε περίπτωση, ο κλάδος είναι ανάστατος και θα έχουμε δυναμικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις αν δεν υπάρξει δικαίωση και μάλιστα άμεσα». Και κατέληξε: «Εάν δεν τακτοποιηθεί το θέμα τις επόμενες ημέρες θα προσφύγουμε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στα αρμόδια Ευρωπαϊκά Όργανα».