Πριν προχωρήσω όμως οφείλω να “απολογηθώ”. Και αυτό γιατί αρχικά θα ακουστεί ελαφρώς τεχνικό όλο αυτό το story. Αλλά όταν διαβάσετε θα καταλάβετε – και επιπλέον μην ξεχνάμε ότι ακόμα και σήμερα σε μικρές τεχνικές ειδήσεις κρύβονται επιχειρηματικές κινήσεις. Ο λόγος λοιπόν για την απόφαση της εταιρείας να απαγορεύει στους χρήστες του δικτύου της, του Google Fiber, να «τρέχουν» servers επάνω του, ουσιαστικά απαγορεύοντάς τους έτσι να χρησιμοποιούν τη σύνδεσή τους όπως θέλουν.

Γιατί αυτό είναι πρόβλημα και μάλιστα τέτοιου είδους που να θέλει “Ακροθιγώς”; Αφενός γιατί «servers» δε σημαίνει μόνο τους μεγάλους υπολογιστές που έχουν οι εταιρείες και οι οποίοι προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες – έστω και αν πολλοί από την αγορά μας τους έχουν ταυτίσει με αυτό. Όλο το Internet είναι χτισμένο επάνω στο μοντέλο «client-server», πράγμα που σημαίνει ότι πολλά από τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε είναι ή μπορούν να γίνουν (και) servers. Αν χρησιμοποιείτε π.χ. ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα file-sharing όπως το BitTorrent (τώρα που έφτασε και το Breaking Bad στο τέλος του), ο υπολογιστής σας γίνεται server που παρέχει δεδομένα σε άλλους υπολογιστές. Και το επισημαίνω εκ νέου. Το ίντερνετ έτσι χτίστηκε και έτσι δουλεύει μέχρι σήμερα (και θα δουλεύει και αύριο).

Αφετέρου, μέχρι τη στιγμή που έγινε και η ίδια πάροχος υπηρεσιών Internet με το Google Fiber, η Google υποστήριζε ότι οι εταιρείες αυτές δεν έχουν το δικαίωμα να περιορίζουν τους χρήστες τους εκτός αν χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους για κάτι παράνομο. Μάλιστα, έπαιξε ενεργό ρόλο στη δημιουργία των «Αρχών Ουδετερότητας του Δικτύου» που έχει θεσπίσει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών της Αμερικής. Οι αρχές αυτές είναι ένα σύνολο κανόνων που, ουσιαστικά, αποτρέπουν τους παρόχους από το να καταχραστούν τη θέση ισχύος τους και να περιορίσουν τις δυνατότητες των χρηστών τους.

Όπως έχω γράψει και στο παρελθόν, συμπαθώ την Google γιατί θεωρώ ότι είναι μια εταιρεία που βοηθάει και το Internet και την κοινωνία, τόσο με τον τρόπο που κάνει business, όσο και με διάφορα άλλα projects που δε σχετίζονται άμεσα με το Δίκτυο. Όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι «φάουλ» και αυτό δεν ακούγεται πολύ αισιόδοξο για το μέλλον. Όπως ξέρουμε, ο χώρος της τεχνολογίας έχει ήδη αρκετές «σκοτεινές αυτοκρατορίες» και δε χρειάζεται περισσότερες.