Με μια σειρά σημαντικών νομοθετικών παρεμβάσεων ξεκινά η νέα σεζόν για τα media, μια σεζόν που αναμένεται για μια ακόμη φορά να διαμορφώσει νέα δεδομένα τόσο στο χώρο των ηλεκτρονικών μέσων, όσο και των έντυπων. Oι πρωτοβουλίες αυτές έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, την προσπάθεια ενίσχυσης της διαφάνειας και της δεοντολογίας.

Οι λόγοι των νέων παρεμβάσεων είναι μεταξύ άλλων η ανάγκη ορθολογικής και διαφανούς λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς, αλλά και η εμφάνιση νέων projects και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στα media, οι οποίες ενισχύονται από το γεγονός ότι η νέα σεζόν θα είναι εκλογική, αφού οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο μέχρι το τέλος της άνοιξης του 2023. Και όπως γνωρίζουμε, κάθε εκλογική χρονιά φέρνει μαζί της νέες επενδύσεις και στα media, για λόγους που εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί.

Η πρώτη και ιδιαίτερα σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αφορά στο σχέδιο νόμου περί διαφάνειας, με το οποίο εισάγεται για πρώτη φορά η διασύνδεση της διανομής κρατικής διαφήμισης με την εγγραφή στα νέα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για το σύνολο των Μέσων Ενημέρωσης και όχι μόνο των περιφερειακών. Οι πληροφορίες θέλουν το εν λόγω σχέδιο νόμου να προχωρά άμεσα με στόχο να μπουν κάποιοι βασικοί κανόνες εν όψει και της προεκλογικής μάχης που θα συνοδεύεται από ευρείες διαφημιστικές καμπάνιες των πολιτικών κομμάτων, όσο και του ίδιου του κράτους, με αιχμή τα δεκάδες επενδυτικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, δύο είναι τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου που αφορούν στη δημιουργία των νέων Μητρώων, ενός για τα έντυπα και ενός για τα ηλεκτρονικά Μέσα. Το πρώτο σημείο αφορά στην οικειοθελή εγγραφή των έντυπων ΜΜΕ στα Μητρώα. Βέβαια αυτό φαντάζει κάπως παράδοξο, δεδομένου ότι το σχέδιο νόμου θα προβλέπει παράλληλα ότι κανένα ΜΜΕ δεν θα μπορεί να λαμβάνει κονδύλια κρατικών διαφημίσεων ή άλλες κρατικές επιδοτήσεις εάν δεν είναι εγγεγραμμένο στα Μητρώα. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το σύνολο των ΜΜΕ εάν θέλει να λαμβάνει επιδοτήσεις, να μετέχει σε αναπτυξιακά προγράμματα και να απορροφά κρατική διαφήμιση, θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένο στο νέο Μητρώο Έντυπου Τύπου με τα πλήρη στοιχεία της ιδιοκτησίας.

Το δεύτερο σημείο αφορά στη δημιουργία νέας επιτροπής ελέγχου δημοσιογραφικού περιεχομένου των έντυπων ΜΜΕ, με στόχο την τήρηση της δεοντολογίας που τόσο καταστρατηγείται τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τον δεοντολογικό έλεγχο θα έχουν εκπρόσωποι της ΕΕΤΤ, του ΕΣΡ, του Ιδρύματος Μπότση, των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων ΜΜΕ, τρεις εκπρόσωποι των εκδοτικών οργανώσεων και ένας από κάθε συνδικαλιστική δημοσιογραφική ένωση.

Στις παραπάνω αναμενόμενες εξελίξεις θα πρέπει να προστεθεί και η πρόσφατη συμφωνία των συνδικαλιστικών ενώσεων Τύπου (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ κ.α.) και κυβέρνησης για τους όρους εργασίας των δημοσιογράφων στα κρατικά Μέσα (ΕΡΤ-ΑΠΕ, δημοτικά μέσα, ΓΓΕΕ και Γραφεία Τύπου), η οποία υπεγράφη στις 5 Αυγούστου και προέκυψε μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν δύο χρόνια. Η συμφωνία προβλέπει αντί για αύξηση μισθών την παροχή «τροφείων» στους εργαζομένους στα δημόσια μέσα και πιο συγκεκριμένα την παροχή πιστωτικής κάρτας με «τροφεία» 5 ευρώ την ημέρα και δυο επιταγές 300 ευρώ για Χριστούγεννα και Πάσχα. Ωστόσο εδώ υπάρχει θέμα, αφού ενώ στα δημόσια μέσα οι δημοσιογράφοι θα λάβουν αναδρομικά 800 ευρώ σε πιστωτική κάρτα, δεν προβλέπεται κάτι αντίστοιχο για τους δημοσιογράφους των ιδιωτικών ΜΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, η ΕΣΗΕΑ θα εξακολουθήσει την προσπάθεια για αντίστοιχες αυξήσεις και στους εργαζόμενους των τελευταίων, προσπάθεια ωστόσο που κανείς δεν γνωρίζει πότε – και εάν – αποδώσει καρπούς.