Εμβληματικό προϊόν της θερινής περιόδου, το παγωμένο τσάι έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Καθώς ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν πιο υγιεινές προτάσεις, το παγωμένο τσάι τοποθετείται ως ιδανική επιλογή, συνδυάζοντας τη γεύση και την απόλαυση με τις ευεργετικές ιδιότητες. Επιπλέον, οι νέες γεύσεις, οι sugar-free επιλογές και η είσοδος νέων παικτών, δίνουν ώθηση στη συγκεκριμένη υπο-κατηγορία των RTD’s.

Μπορεί τα οικονομικά στοιχεία να σκιαγραφούν μια αγορά σε πτώση, ωστόσο το παγωμένο τσάι φαίνεται πως έχει δυναμική και μέλλον. Αυτό μαρτυρούν διάφορες κινήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο έτος από επιχειρηματικής άποψης, όπως η εισαγωγή της εταιρείας Λουξ στην αγορά παγωμένου τσαγιού, το λανσάρισμα του «τσάι Vounisio» της Όλυμπος, αλλά και τα νέα από την πορεία της κατηγορίας στην Ευρώπη. Επίσης, στην αγορά κυκλοφορούν πλέον επιλογές με προσθήκες υγιεινών συστατικών, όπως αλόη, αλλά και ιδιαίτερες γεύσεις.

ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ Η ΑΓΟΡΑ
Κάποτε, οι επιλογές σε παγωμένο τσάι περιορίζονταν στην προσφορά δύο γεύσεων. Ωστόσο, η στροφή των καταναλωτών προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής έχει ευνοήσει σημαντικά την ανάπτυξη της αγοράς του παγωμένου τσαγιού τα τελευταία χρόνια. Με δεδομένο, πως πρόκειται για ένα προϊόν που έχει τα ωφέλιμα χαρακτηριστικά στο DNA του, έχει έρθει ο καιρός του να τα αναδείξει.

Ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Μάρκετινγκ και Εξαγωγών της Λουξ Μαρλαφέκας Α.Β.Ε.Ε., δήλωσε σχετικά: «Οι καταναλωτές έχουν στραφεί προς μία περισσότερο ισορροπημένη διατροφή, γεγονός που έχει επηρεάσει την αγοραστική συμπεριφορά και έχει διευρύνει την αγορά για το παγωμένο τσάι. Αυτό που είναι, όμως, πιο σημαντικό είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καταναλωτικής συμπεριφοράς. Οι καταναλωτές πλέον επιδιώκουν να περιορίσουν τη ζάχαρη αλλά και τα τεχνητά γλυκαντικά. Δεν αναζητούν απλώς ένα ακόμη παγωμένο τσάι, αλλά ένα παγωμένο τσάι που ανταποκρίνεται συνολικά στις ανάγκες της ισορροπημένης διατροφής, δηλαδή ένα προϊόν χωρίς ζάχαρη και κυρίως με απουσία τεχνητών γλυκαντικών, με πλούσια γεύση».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Λουξ πρόσφατα εισήλθε στην αγορά των ολιγοθερμιδικών προϊόντων και στην αγορά του παγωμένου τσαγιού. Ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας αναφέρθηκε στο σκεπτικό της εταιρείας: «Κατανοήσαμε από νωρίς τη στροφή των καταναλωτών προς φυσικότερα προϊόντα, χωρίς ζάχαρη και χωρίς διαφοροποίηση στη γεύση. Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε μία σειρά προϊόντων που κάλυπτε ταυτόχρονα και τις τρεις αυτές ανάγκες, και όχι απλώς να παράγουμε προϊόντα χαμηλών θερμίδων. Επενδύσαμε σε πολυετείς έρευνες μέχρι να πετύχουμε την ιδανική συνταγή. Ως αποτέλεσμα, φέτος λανσάραμε τη σειρά Λουξ plus ‘n light». Και συνεχίζει: «Η αγορά των αναψυκτικών και χυμών έχει αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες λόγω της κρίσης, ωστόσο έχει δείξει ανθεκτικότητα αλλά και σημαντικές ευκαιρίες. Το παγωμένο τσάι βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές τις ευκαιρίες. Ωστόσο, αποτελεί για τη Λουξ ένα καινοτόμο προϊόν που ελπίζουμε και αναμένουμε να έχει την πορεία και την αποδοχή των υπόλοιπων προϊόντων Λουξ. Το Λουξ plus ‘n light tea, περιέχει μόνο φυσικά γλυκαντικά, 0% ζάχαρη και 60% λιγότερες θερμίδες, σε γεύσεις ροδάκινο, κόκκινα φρούτα και λεμόνι».

Και οι αλυσίδες μαζικής εστίασης, όμως, αγκαλιάζουν την τάση του παγωμένου τσαγιού. Η Starbucks για την ακρίβεια λάνσαρε πέρυσι τα light ροφήματα Teavana Shaken Iced Tea και Teavana Shaken Iced Tea Lemonade με επιπλέον λεμονάδα, σε τρεις διαφορετικές ποικιλίες τσαγιού, πράσινου, μαύρου και με ιβίσκο, ενώ φέτος πρόσθεσε στη γκάμα το Teavana Shaken Iced Mango Black Tea Lemonade, μαζί με τα Blackberry Mojito Green Tea Lemonade και Peach Green Tea Lemonade. Eπιπλέον, και το Life Tsai της Δέλτα ενίσχυσε, το έτος που πέρασε, τη γκάμα της σειράς με 0% ζάχαρη με τη γεύση Πράσινο Μήλο με Πράσινο Τσάι.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ
Tο σχόλιο της IRI για τη διαμόρφωση της αγοράς, τους πρώτους μήνες του 2017 δείχνει πως υπάρχει πτωτική πορεία. «Τα τελευταία στοιχεία για το πρώτο πεντάμηνο του 2017 δείχνουν πως η κατηγορία είναι πτωτική και σε αξία αλλά και σε όγκο. Ειδικότερα από τα στοιχεία για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2017 προκύπτει πτώση της τάξης του 8.1% για την αξία των πωλήσεων και σε όρους όγκου κατά 16%. Σημαντική πτώση σημειώνουν και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κατά 76.4% σε αξία πωλήσεων», δήλωσε η Βάσω Μωραϊτέλη, Client Service Executive της IRI. Ωστόσο, καθώς η αίσθηση της αγοράς είναι ότι το έτοιμο τσάι παρουσιάζει προοπτική, δεν μένει παρά να δούμε πως θα διαμορφωθεί η εικόνα τους θερινούς μήνες υψηλής ζήτησης που έπονται.

«HOT» ΣΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ICE TEA
Το παγωμένο τσάι δίνει ευκαιρίες και για βραβεία δημιουργικότητας. Έτσι, στα φετινά Ermis Awards το Lipton Ice Tea της Pepsico διακρίθηκε με χρυσό στην κατηγορία Media/Ραδιόφωνο, με την ενέργεια «Refresh your Mood». Toν σχεδιασμό και την υλοποίηση της ενέργειας ανέλαβε η εταιρεία Ιnitiative σε συνεργασία με τις Αττικές Εκδόσεις, για λογαριασμό της Pepsico, ενώ η ενέργεια αφορούσε στην μετατροπή ενός λονδρέζικου λεωφορείου σε live studio για τη μετάδοση του «Breakfast στα FM» με τον Μιχάλη Τσαουσόπουλο αλλά και ταυτόχρονα σε ένα cocktail bar ανοιχτό στο νεανικό κοινό του σταθμού, για να δοκιμάσει τις νέες γεύσεις και τα cocktails χωρίς αλκοόλ από το Lipton Ice Τea. Επιπλέον, το στιγμιαίο τσάι Nestea δημιούργησε νέα digital καμπάνια, στην οποία συνεργάστηκε με τρεις YouTubers, η κάθε μία ειδική στον τομέα της, προσφέροντας ιδέες και συμβουλές για όμορφη ζωή. Η Advocate/Burson-Marsteller υπέγραψε τη νέα καμπάνια του Nestea, με την Digital Minds να έχει επιμεληθεί το κομμάτι του YouTube content.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ 22% ΕΩΣ ΤΟ 2021 ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ZENITH GLOBAL
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Zenith Global food and drink consultancy, η παγκόσμια κατανάλωση παγωμένου τσαγιού αυξήθηκε κατά 5% το 2016, φτάνοντας τα 37 δισ. λίτρα, ενώ προβλέπει να ξεπεράσει τα 45 δισ. λίτρα έως το 2021. «Το τσάι είναι γνωστό ως ένα υγιεινό και δροσιστικό προϊόν. Τα RTD παγωμένα τσάγια προσθέτουν σε αυτά τα χαρακτηριστικά μεγαλύτερη ποικιλία και ευκολία», σχολιάζει ο Richard Hall, Πρόεδρος της Zenith Global. Σημειώνεται, πως σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, η ποικιλία αναδείχθηκε ως βασικός παράγοντας για την αύξηση των πωλήσεων. Οι καινοτομίες περιλαμβάνουν νέα προϊόντα, νέες συνθέσεις, λειτουργικά χαρακτηριστικά, επιλογές σχετικά με τα γλυκαντικά αλλά
και καινοτομίες που αφορούν στις συσκευασίες και στο μέγεθος.

Η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη, που τους αντιστοιχεί το 24% της παγκόσμιας κατανάλωσης, δείχνουν προτίμηση σε λιγότερο γλυκές γεύσεις και σε νέους τύπους τσαγιού, όπως το μάτσα, το κομπούχα και το μάτε. Σε Ασία και Ειρηνικό, που ηγούνται στις πωλήσεις παγωμένου τσαγιού, οι λειτουργικές ιδιότητες παραμένουν η πιο σημαντική καινοτομία, εστιάζοντας στην πέψη και την υγεία της καρδιάς και της επιδερμίδας. Ενώ, στη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή, το παγωμένο τσάι προωθείται ως υγιεινό εναλλακτικό των αναψυκτικών με ανθρακικό. «Το RTD τσάι αναδύεται ως η πιο δυνατή κατηγορία, σε όρους όγκου, στα soft drinks. Επιπλέον, είναι εντυπωσιακή η πληθώρα των επιλογών που προσφέρεται πλέον», συμπλήρωσε ο Richard Hall.

TAΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΣΑΓΙΟΥ
Οι ευρωπαίοι καταναλωτές τσαγιού αναζητούν ολοένα και πιο ειδικές ποικιλίες τσαγιού, ψάχνοντας για μια ιδιαίτερη και αυθεντική εμπειρία αλλά και γνώση γύρω από τις ποικιλίες και την προέλευσή τους. Οι νεότεροι καταναλωτές επίσης ψάχνουν για καινοτομίες αλλά και υγιεινές προτάσεις, δημιουργώντας ευκαιρίες στους παραγωγούς για ιδιαίτερους συνδυασμούς, γεύσεις και RTD προϊόντα. Σημαντικό σημείο, αποτελεί το θέμα της βιωσιμότητας, των πιστοποιήσεων αλλά και της διαφάνειας στο εμπόριο τσαγιού. Σύμφωνα με τα παραπάνω, διαφαίνονται οι ακόλουθες τάσεις με τη μεγαλύτερη δυναμική:
– Η τάση για «premiumisation» στην αγορά τσαγιού. H στροφή δηλαδή σε πιο ακριβά, υψηλής ποιότητας προϊόντα τσαγιού, προς αναζήτηση μιας πιο ιδιαίτερης και πολυτελούς εμπειρίας.
– Οι specialty ποικιλίες γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλείς. Οι καταναλωτές τις αναζητούν σε εξειδικευμένα καταστήματα, μαζί με πληροφορίες για την προέλευση και τις ποικιλίες τους.
– Η ανάπτυξη κουλτούρας γύρω από την παρασκευή τσαγιού στo high-end τμήμα της αγοράς. Οι καταναλωτές αναζητούν και ενδιαφέρονται για εξειδικευμένες πληροφορίες και μυστικά σχετικά με την σωστή προετοιμασία του τσαγιού τους.
– Οι Millennials αναζητούν ιδιαίτερες γεύσεις και καινοτομίες. Η τάση αυτή έχει οδηγήσει εξειδικευμένα καταστήματα να προσφέρουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να δημιουργήσουν το δικό τους blend.
– Οι καταναλωτές αναζητούν ευκολία και τα brands ανταποκρίνονται με την ανάπτυξη νέων προϊόντων RTD αλλά και με καινοτομίες σε συσκευασμένα προϊόντα.
– Το αυξανόμενο ενδιαφέρον γύρω από θέματα υγείας έχει οδηγήσει στην αύξηση της ζήτησης για το πράσινο τσάι, για herbal και fruit teas.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΝΕSTEA
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, ανακοινώθηκε πως διαλύεται η κοινοπραξία Beverage Partners Worldwide μεταξύ Nestle και The Coca Cola Company από την αρχή του 2018. Όπως δήλωσε ο ελβετικός όμιλος Nestle, «η αγορά έτοιμου τσαγιού έχει εξελιχθεί και η Nestle εκτιμά πως είναι η κατάλληλη στιγμή για την παρασκευή του Nestea αυτόνομα». Μετά τις εξελίξεις, η Nestle Hellas θα πρέπει μέσα σε ένα έτος να εξετάσει κατά πόσο το Nestea αποτελεί «επιχειρηματική ευκαιρία» για την εγχώρια αγορά, ώστε είτε να διατηρήσει την παραγωγή στην Ελλάδα, είτε να εισάγει τους κωδικούς από άλλη ευρωπαϊκή αγορά.