Επωφελούμενη από τη στροφή του καταναλωτικού κοινού σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, η κατηγορία του παγωμένου τσαγιού καταφέρνει να προσελκύει επενδύσεις και να επιδεικνύει ικανοποιητική κινητικότητα.  Ο Μιχάλης Κατσουρός, Senior Brand Manager του Lipton Ice Tea, κάνει τον δικό του απολογισμό για την τροχιά της συγκεκριμένης κατηγορίας: «Η αγορά του παγωμένου τσαγιού έχει επιδείξει ικανοποιητική πορεία τα τελευταία χρόνια παρά την κρίση, ενώ ακόμη πιο ικανοποιητική κρίνεται η πορεία του πράσινου τσαγιού. Ένα επιπλέον κέρδος της αγοράς είναι η έντονη στροφή των καταναλωτών στα επώνυμα brands σε σχέση με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Παράλληλα, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν προϊόντα χωρίς ζάχαρη, αλλά και χωρίς χρωστικές ουσίες και πρόσθετα συντηρητικά».

Κατακερματισμός της κατηγορίας και καινοτομία
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη της Euromonitor για την αγορά του παγωμένου τσαγιού στην Ελλάδα, παρά την κρίση και το γεγονός ότι το τσάι ready to drink (RTD) καταγράφει σημαντική πτώση στις πωλήσεις, συνεχίζουν να πραγματοποιούνται επενδύσεις στην κατηγορία. Τα αρκετά λανσαρίσματα του 2014 αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι οι παραγωγοί εξακολουθούν να θεωρούν το RTD τσάι ως ένα ρόφημα με πολλές προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα, καθώς και ως έναν τομέα που ευνοεί την καινοτομία. Όσον αφορά στο μέλλον και τις προοπτικές της κατηγορίας, η Euromonitor σημειώνει ότι η δραστηριοποίηση των brands στον τομέα του product development θα παραμείνει δυναμική, με την είσοδο νέων εταιρειών και προϊόντων σε ετήσια βάση.

Η καινοτομία αποτελεί τον κυριότερο οδηγό των brands, όπως αποδεικνύουν και μερικά από τα πιο πρόσφατα λανσαρίσματα. Η Pepsico-ΗΒΗ λάνσαρε φέτος το καλοκαίρι τις γεύσεις Lipton Ice Tea Mango, Coconut and Lime και την Peach and Guava, αλλά και το Lipton Ice Tea Βατόμουρο. Η Δέλτα διεύρυνε τη σειρά Life Tsai Superfruits με τη νέα γεύση Ανανάς – Ροζ Γκρέιπφρουτ, το τσάι σε σκόνη Nestea κυκλοφόρησε νέα συσκευασία φακελάκι των 30g, ενώ την είσοδό της στην κατηγορία έχει κάνει και η Βίκος, με το Βίκος Cool-t.

Πτώση 95% στη διαφημιστική δαπάνη το 2015
Κλίμα στασιμότητας φαίνεται να επικρατεί διαχρονικά στη διαφημιστική δαπάνη της κατηγορίας του παγωμένου τσαγιού, με τη φετινή χρονιά να καταγράφεται δραματική πτώση της. Στα ίδια περίπου επίπεδα κινήθηκε η δαπάνη μεταξύ των ετών 2011 και 2014, με τη χρήση όλων των παραδοσιακών Μέσων. Όπως είναι αναμενόμενο, τα μεγαλύτερα ποσά κατευθύνθηκαν στην τηλεόραση, με τα περιοδικά να καταλαμβάνουν την 2η θέση. Η εικόνα αυτή έχει αλλάξει δραστικά τη χρονιά που διανύουμε, καθώς το πρώτο 4μηνο του 2015 σημειώθηκε πτώση που αγγίζει το εντυπωσιακό ποσοστό του 95%. Είναι σαφές ότι το αβέβαιο οικονομικοπολιτικό κλίμα στην Ελλάδα επηρέασε τη διαφημιστική δαπάνη της κατηγορίας, περιορίζοντάς την δραματικά. Το μόνο ποσό που δαπανήθηκε φέτος για διαφήμιση ανήλθε μόλις στα 17.577 ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι προήλθε από ένα και μόνο brand κατά τον μήνα Απρίλιο.

Διαγωνισμοί και πρεσβευτές
Τα brands προχωρούν συχνά σε προωθητικές ενέργειες, διαγωνισμούς, χορηγίες, αλλά και στην «επιστράτευση» αναγνωρίσιμων προσώπων. Όσον αφορά στους πιο αποτελεσματικούς τρόπους προώθησης των προϊόντων της κατηγορίας, ο Μιχάλης Κατσουρός αναφέρει: «Σαφώς και η τιμή σε συνδυασμό με τις ελκυστικές προσφορές παίζουν σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Όμως έχει αποδειχθεί ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία κυριαρχούν τα δυνατά brands, αυτά που εμπιστεύονται και αγαπούν περισσότερο οι καταναλωτές, που καινοτομούν και προσφέρουν ικανοποιητική σχέση ποιότητας-τιμής, ενώ διαθέτουν και αντίστοιχα δυνατά εργαλεία branding».