Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα σκοπό να γράψω για την εκλογική αναμέτρηση. Πόσο μάλλον για το πώς την παρακολούθησα μέσω Internet – καθώς το θεωρούσα μάλλον μπανάλ, αλλά και γιατί πίστευα ότι λόγω των ειδικών πολιτικών συνθηκών θα πέρναγα το βράδυ μου κυρίως μπροστά στα τηλεοπτικά παράθυρα. Το μικρόβιο όμως είναι μικρόβιο και έτσι κάνοντας εν μέρει και τον ανταποκριτή σε δυο-τρεις φίλους που είναι εκτός Ελλάδας βρέθηκα περίπου από τις 4.00 το μεσημέρι να αλιεύω σε sites (για τα στοιχεία) και SNS τον σχολιασμό και τον παλμό της ημέρας. Και η αλήθεια είναι ότι δεν απογοητεύτηκα – τουλάχιστον από τη διαδικτυακή «κάλυψη» της μεγάλης ημέρας.

Οι πληροφορίες ήταν στη διάθεσή μου από την πρώτη στιγμή που τις θέλησα, Τόσο τα sites των μεγάλων ΜΜΕ, όσο και τα διάφορα μικρότερα σχολιαστικά (blogs κ.λπ.), αλλά και τα βασικά SNS (Facebook και Twitter) είχαν ξεκινήσει από νωρίς τις αναφορές στις εκλογές και όσο περνούσε η ώρα οι αναφορές πλήθαιναν, στοιχεία άρχισαν να εμφανίζονται, ο σχολιασμός γινόταν πιο πυκνός και, από τη στιγμή που άρχισαν τα αποτελέσματα, η ροή ήταν συνεχής. Αυτό συνεχίστηκε ως τις πρώτες πρωινές ώρες, οπότε πλέον ο σχολιασμός είχε δώσει τη θέση του στον προβληματισμό της «επόμενης ημέρας». Και κάπου εδώ τελειώνει το «στεγνό» ρεπορταζιακό μέρος.

Προφανώς, το ύφος της στήλης αλλά και το αντικείμενο του Marketing Week δεν της επιτρέπoυν να σταθεί στα πολιτικά μηνύματα των εκλογών – εξάλλου, αναλόγως της αισιοδοξίας καθενός, αυτά μπορούν να διαβαστούν με πολλούς τρόπους. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι τελικά η ευρεία χρήση των SNS (η οποία έχει οδηγήσει και σε πιο ενεργά sites στο web) έχει ως αποτέλεσμα τα μεγάλα γεγονότα να καλύπτονται εξίσου ολοκληρωμένα από το Internet, κάνοντάς το μια ισοδύναμη λύση τόσο γι’ αυτούς που δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, όσο και για εκείνους που απλώς το προτιμούν.

Η αρνητική πλευρά; Η ανωριμότητα του σχολιασμού εκ μέρους πολλών, ανωριμότητα που βεβαίως δεν απουσιάζει από την τηλεόραση, αλλά που στο Internet (και ειδικά στα SNS και στο Twitter) φτάνει μερικές φορές (όπως χθες) σε ασύλληπτα υψηλά επίπεδα. Και εδώ δεν αναφέρομαι στο χιούμορ, που καλό είναι να ενεργοποιείται, ειδικά σε περιόδους που τα πράγματα πάνε προς το χειρότερο, αλλά στην αδυναμία πολλών να αντιληφθούν τη σημασία της συγκεκριμένης εκλογικής αναμέτρησης και τις συνέπειες των αποτελεσμάτων της, καθώς και στην επιμονή τους να βροντοφωνάζουν την άγνοιά τους. Βεβαίως το Δίκτυο προσφέρει τρόπους να κλείσει κανείς την πόρτα στις φωνές αυτές – μακάρι και η πραγματικότητα να πρόσφερε την ίδια δυνατότητα και με την ίδια αποτελεσματικότητα…