Όσο ο καιρός περνούσε και καταλαβαίναμε όλοι ότι το σκηνικό της κρίσης και των εντάσεων που αυτή φέρνει θα είναι συνεχή, η δημιουργικότητα άρχισε σιγά-σιγά να βρίσκει τη νέα της ταυτότητα, στηριζόμενη στα νέα δεδομένα της αγοράς και του καταναλωτή. Κι αυτό ισχύει τόσο για την Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Δύο ενδιαφέροντα ρεπορτάζ που ετοιμάσαμε για το τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας, μαρτυρούν του λόγου το αληθές.

Πρώτα από όλα, το 8σελιδο «χορταστικό» ρεπορτάζ για όλα όσα έγιναν στο 60ο Φεστιβάλ Δημιουργικότητας των Καννών, όπου το Marketing Week για άλλη μια φορά ήταν εκεί. Και κατά δεύτερον, το ρεπορτάζ που αφορά στη διαφημιστική στρατηγική των super markets, όπου το hard selling «πιέζει» τη δημιουργικότητα.

Ποιο είναι όμως το συμπέρασμα που προκύπτει για τη δημιουργικότητα από τα παραπάνω ρεπορτάζ; Πως όσο περίεργο κι αν ακούγεται, μπορεί η τελευταία να συνδυαστεί με στρατηγικές hard selling. Κι αυτό αποδεικνύεται με στοιχεία, όχι απλά θεωρητικά.

Τους τελευταίους μήνες είδαμε και στη χώρα μας εξαιρετικής εμπνεύσεως καμπάνιες για super markets, όπου η ανάγκη αύξησης των πωλήσεων προάγεται περαιτέρω με την ευρηματική δημιουργικότητα. Αντίστοιχα συμπεράσματα προέκυψαν και στις Κάννες.

Όλες οι βραβευμένες καμπάνιες επέφεραν άνοδο πωλήσεων για τα διαφημιζόμενα προϊόντα ή τις υπηρεσίες. Έτσι, καταρρίπτεται ο μύθος ότι μια hard selling καμπάνια δεν μπορεί να είναι δημιουργική. Μάλλον επρόκειτο για άλλοθι μη δημιουργικών ανθρώπων, παρά για υπαρκτή πραγματικότητα. Το πλέον παρήγορο είναι ωστόσο ότι όσο η ανάγκη για άμεσες πωλήσεις εντείνεται, τόσο η δημιουργικότητα οξύνεται. Ουδέν κακόν αμιγές καλού, δηλαδή…