Υπό το πρίσμα των κρίσιμων αλλαγών στο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας σειράς επιχειρηματικών κλάδων, το συνέδριο έφερε στο προσκήνιο σύγχρονες πρακτικές ενεργειών επιρροής και διαβούλευσης, όπως αυτή της Ελληνικός Χρυσός -με εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου, Μιχάλη Θεοδωρακόπουλου – και της TΕΜΕΣ (Costa Navarino), με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου, Νίκου Κατσικερού. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπει και να ακούει κανείς από κοντά τη στρατηγική που ακολούθησαν εταιρείες που έχουν τόσο στοχοποιηθεί εδώ και χρόνια και να συνειδητοποιεί παράλληλα, πόσο πιο εποικοδομητικό είναι να αφήνεις τους αρμόδιους να ξεδιπλώνουν τις σκέψεις και τη στρατηγική τους, μακριά από λαϊκισμούς και πολιτικές σκοπιμότητες.
Μάλιστα, η Ελληνικός Χρυσός βίωσε την μεγαλύτερη αντίδραση, για επένδυση συνολικού ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, η οποία όμως είχε να αντιμετωπίσει την «κληρονομιά» των προηγούμενων μη επιτυχημένων διαχειρίσεων, ένα ήδη διαμορφωμένο αρνητικό κλίμα, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και φυσικά την διάσταση της πολιτικής «εκμετάλλευσης» του θέματος. Η εταιρεία αντιμετώπισε την κατάσταση πάνω σε μία στρατηγική τριών πυλώνων: Έθεσε στο επίκεντρο το περιβάλλον με συγκεκριμένες δράσεις, τις σχέσεις με την τοπική κοινωνία, καθώς και την οικονομική και κοινωνική συνεισφορά.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Κατσικερός, περιέγραψε τη μεγαλόπνοη ιδέα και το όραμα της Costa Navarino, που γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 με σκοπό να καταστεί μια ποιοτική επένδυση, που θα τοποθετούσε τη Μεσσηνία στο παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Όπως ανέφερε ο Ν. Κατσικερός, η επιτυχία στηρίχθηκε στην ανάπτυξη ουσιαστικών σχέσεων με την τοπική κοινωνία και στην κοινωνική υπευθυνότητα, μέσα από τις αρχές που έθεσε ο ίδιος ο ιδρυτής. Aναλυτικό ρεπορτάζ για το 1ο Public Affairs Forum, στο παρόν τεύχος.