Σ’ εκείνο το Ίντερνετ τέλος πάντων, τα τρολ ήταν ό,τι πιο κατάπτυστο υπήρχε. Ήταν αυτοί που κάνανε μια συζήτηση άνω-κάτω μόνο για την πλάκα τους (και κατά κανόνα συστηματικά), διαλύοντας διάφορα online communities. Η μόνη άμυνα ήταν να τους αγνοείς (εξ’ ου και το σλόγκαν «don’t feed the trolls») ελπίζοντας ότι θα βαρεθούν και θα φύγουν. Όμως τα τρολ ποτέ δεν έφευγαν.

Βεβαίως όσοι ξέρουν καλά ελληνικά και αγγλικά, ξέρουν ότι το «troll» προέρχεται από το ομώνυμο αγγλικό ρήμα που σημαίνει αυτό που στην Ελλάδα λέμε «συρτή», δηλαδή το αγκίστρι με το δόλωμα που το πετάς στο νερό από την κινούμενη βάρκα και που κινείται κάνοντας το ψάρι να ακολουθήσει και, σιγά-σιγά να ενδώσει στον πειρασμό και να τσιμπήσει (ο φίλος μου ο Greg, λέει ότι γι’ αυτό και στα ιαπωνικά το τρολάρισμα το λένε «tsuri» που σημαίνει «ψάρεμα»). Πουθενά στον παραπάνω ορισμό δεν υπάρχει εγγενής κακή χροιά -και το λέω αυτό, επειδή σήμερα βλέπουμε ότι μια «τρολιά» μπορεί κάλλιστα να είναι και καλό πράγμα.

Τι άλλαξε από τότε; Κατ’ αρχάς ότι πλέον το bandwidth δεν είναι τόσο πολύτιμο αγαθό. Κατά δεύτερον, έχει πέσει πια πάρα πολύ (αλλά ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ) ο λόγος σήματος προς θόρυβο σχεδόν σε όλο το Ίντερνετ, καθώς οι φωνές που συχνά αερολογούν είναι τόσες πολλές που δυσκολεύεσαι να διακρίνεις την πραγματική ουσία πίσω από την οχλοβοή. Και στις περιπτώσεις αυτές, η «τρολιά» όχι μόνο δεν αφαιρεί από την ουσία μιας συζήτησης αλλά αν μη τι άλλο, αναγκάζει το θόρυβο να σταματήσει.

Ειδικά τους τελευταίους μήνες και ειδικά σε θέματα που σχετίζονται με την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία, το επίπεδο απολύτως άχρηστης πληροφορίας (δηλαδή θορύβου) έχει ανέβει τόσο μα τόσο πολύ, που ειλικρινά συχνά ελπίζω ότι θα βρεθεί κάποιος να «τρολάρει» κάποιες «συζητήσεις».

Δε θέλω να φτάσω στο άλλο άκρο και να πω ότι κάθε «τρολιά» είναι επαναστατική πράξη. θα πρέπει να κρίνεται με βάση τον ρόλο της στη συγκεκριμένη συζήτηση. Αν πρόκειται πραγματικά για κάτι που χαλάει κάτι καλό, βεβαίως να την «κράξουμε». Όμως αν στην πραγματικότητα εμποδίζει κάτι κακό να εξαπλωθεί, ας της το αναγνωρίσουμε. Μ’ άλλα λόγια, «let’s feed some trolls…»