Οι marketers χρειάζεται να πάρουν «γενναίες» αποφάσεις, όπως προκύπτει από ευρεία έρευνα αναλυτών για την έκθεση Future of Strategy του WARC. Από τη μεριά τους ωστόσο, οι πελάτες φαίνεται να κρατούν πίσω τις «γενναίες» ιδέες, δημιουργώντας ένα κενό στο κομμάτι της στρατηγικής.

Η διαφήμιση χρειάζεται νέες ιδέες, αλλά πολύ συχνά προτιμά να ακολουθεί την πεπατημένη. Αυτό πολλές φορές οφείλεται στη γενναιότητα που χρειάζεται η υλοποίηση μίας μεγάλης νέας ιδέας, ενώ υπάρχουν και άλλα κρίσιμα σημεία. Από την έρευνα προκύπτουν τρεις ιδέες που χρειάζεται να λάβουν υπ’ όψιν οι marketers:

  1. «Η στρατηγική χρειάζεται πιο επαναστατικές ιδέες»: Το 70% των αναλυτών στρατηγικής υποστήριξε ότι η εταιρεία τους τους ενθαρρύνει να κάνουν γενναίες στρατηγικές επιλογές, ενώ αντιθέτως, μόνο το 34% συμφωνεί ότι οι πελάτες ενθαρρύνουν τη στρατηγική γενναιότητα, καθώς ο περιορισμός των προϋπολογισμών σηματοδοτεί την ανάληψη λιγότερων κινδύνων από τα brands. Η υπερβολική εξάρτηση σε πλαίσια μπορεί να αφήσει τους strategists και τις στρατηγικές σε μια ασφαλή/ κομφορμιστική ζώνη. Σχεδόν οι μισοί (48%) των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι τα αποδεκτά πλαίσια marketing αποτελούν εμπόδιο στη στρατηγική γενναιότητα, ενώ το 30% διαφωνεί.
  2. Σχεδιασμός σε έναν κόσμο όπου το niche είναι μεγάλο: Το 76% των strategists συμφωνούν ότι απαιτείται μεγαλύτερη έμφαση στις ποιοτικές, συγκριτικά με τις ποσοτικές μεθόδους, για την κατανόηση των αναδυόμενων και niche κοινοτήτων, και ότι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εξαπλώνονται είναι ζωτικής σημασίας. «Οι niche κοινότητες δίνουν μια κλεφτή ματιά σε ό,τι μπορεί να αναδυθεί στη pop κουλτούρα», σημειώνει ο Charlie Elliott, Strategy Director, Billion Dollar Boy.
  3. Σχεδιασμός για ένα βιώσιμο μέλλον: Οι στόχοι βιωσιμότητας και ποικιλομορφίας, δικαιοσύνης και συμπερίληψης (DEI) σπάνια εμφανίζονται στα briefs των πελατών, υποδηλώνοντας ένα κενό πρόθεσης-δράσης. Η πλειονότητα (59%) των strategists υποστηρίζει ότι οι στόχοι της DEI δεν εμφανίζονται στα briefs ενώ οι μισοί (50%) λένε ότι η βιωσιμότητα δεν εμφανίζεται ποτέ, αλλά αναμένουν ότι αυτό θα αλλάξει.

«Ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στη φετινή έκθεση “Future of Strategy” είναι η ανάγκη των strategists να ξεφύγουν από τα γραφεία τους και να συναντήσουν πραγματικούς ανθρώπους. Χωρίς αυτό, είναι πιο δύσκολο να κατανοήσουμε πραγματικά τις ζωές των ανθρώπων, τις ελπίδες, τους φόβους, τα σημεία πόνου και πιο δύσκολο να εντοπίσουμε ευκαιρίες που αλλάζουν το παιχνίδι», εξηγεί η Lena Roland, Head of Content, WARC Strategy.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 11η έκδοση της ετήσιας μελέτης του WARC βασίστηκε στην παγκόσμια έρευνα 971 strategists (από την πλευρά των πελατών και των agencies), που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2023.

(Πηγή: WARC)