Με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ήδη ανάμεσά μας διακρίνουμε τους AI optimists, αλλά και τους pessimists.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 64% των ανθρώπων δηλώνει ότι κατανοεί καλά τι είναι το artificial intelligence, ένα 60% αναμένει ότι το ΑΙ θα φέρει σημαντικές αλλαγές τα επόμενα 3-5 χρόνια και επίσης ένα 60% συμφωνεί ότι AI συστήματα ήδη κάνουν τη ζωή του πιο εύκολη. Ωστόσο, παραμένει ένα σημαντικό ποσοστό αμφιβολίας. Ενδεικτικά, το 50% δηλώνει ότι εμπιστεύεται τις εταιρείες που αυτή τη στιγμή αναπτύσσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Το 52% συμφωνεί ότι η τεχνολογία αυτή έχει περισσότερα οφέλη αντί μειονεκτημάτων και μόλις το 50% νιώθει ότι γνωρίζει ποια προϊόντα και υπηρεσίες αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη. Παράλληλα, το 39% των ερωτώμενων διεθνώς παραδέχονται ότι τα προϊόντα και υπηρεσίες που χρησιμοποιούν AI τους προκαλούν νευρικότητα.
Τα παραπάνω ευρήματα προέρχονται από πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Stanford στις ΗΠΑ, όπου ομάδα ερευνητών συγκέντρωσε διαθέσιμες έρευνες και δεδομένα των Ipsos και Pew από όλο τον κόσμο, επάνω στη στάση, στις ελπίδες και τους φόβους των πολιτών γύρω από το AI.
Ενδιαφέρον (αλλά όχι έκπληξη) παρουσιάζουν και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των AI optimists, οι οποίοι τείνουν να είναι νεότεροι και πιο ευκατάστατοι οικονομικά. Στις ΗΠΑ, η μεγαλύτερη ανησυχία των ερωτώμενων είναι η απώλεια θέσεων εργασίας (19%), ακολουθούμενη από την πιθανότητα ψηφιακής παρακολούθησης (16%). Στον αντίποδα, ως κύριο όφελος αναφέρθηκε το αόριστο «κάνει τη ζωή και την κοινωνία καλύτερη» (31%).
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι, σε επίπεδο χωρών, μεγαλύτεροι AI optimists (που συμφωνούν με τη φράση «προϊόντα και υπηρεσίες που χρησιμοποιούν ΑΙ έχουν περισσότερα οφέλη αντί μειονεκτημάτων») είναι οι Κίνα (78%), Σαουδική Αραβία (76%), Ινδία (71%), Περού (70%), Μεξικό (65%) και Μαλαισία (65%). Οι πιο σκεπτικές είναι οι Γαλλία (31%), Καναδάς (32%), Ολλανδία (33%), ΗΠΑ (35%), Γερμανία (37%), Αυστραλία (37%), Μεγάλη Βρετανία (38%) και Βέλγιο (38%). MW