«May you live in interesting times»: Μια ευχή που μετατρέπεται σε κατάρα, ή καμία φόρα και το αντίστροφο.
Μετά από μια δεκαετία οικονομικής ύφεσης και με την Ελλάδα να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, μια αναπνοή από την πλήρη πτώχευση και με τον κίνδυνο να βρεθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια παγκόσμια πανδημία με φοβερές συνέπειες σε απώλειες ζώων και στην οικονομία. Σε μια περίοδο που η οικονομία μας έδειχνε σαφή σημάδια ανάκαμψης και με σοβαρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς, καλούμαστε και πάλι να αντιμετωπίσουμε τον εφιάλτη της ύφεσης και της ανεργίας και να σώσουμε τις επιχειρήσεις μας. Μέσα σε αυτήν την συγκύρια οπού το μέλημα όλων, πολιτείας και επιχειρήσεων, είναι η επιβίωση της οικονομικής δραστηριότητας, ο ρόλος της ΕΚΕ παίρνει ακόμη μεγαλύτερη αξία και σημασία για τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Η ΕΚΕ ΩΣ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
Μέχρι πρόσφατα, η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης δεν ήταν ικανοποιητική. Ο λόγος είναι ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την κοινωνία και την επιχείρηση σαν να είναι δυο ξεχωριστά μεγέθη, ενώ αυτά τα δυο είναι αλληλεξαρτώμενα. Επιπλέον, οι διοικήσεις δεν συνδέουν τη στρατηγική τους με τα προγράμματα ΕΚΕ που εφαρμόζουν.
Είναι όμως προφανές ότι οι επιχειρήσεις που θα καταλάβουν ότι η ΕΚΕ δεν είναι άλλο ένα κόστος ή άπλα άλλη μια μορφή φιλανθρωπίας και την ενσωματώσουν στην επιχειρησιακή τους λειτουργία και στρατηγική, θα ανακαλύψουν ότι είναι ευκαιρία που οδηγεί στην καινοτομία και τελικά μπορεί να αποτελέσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς, αλλά εκτός από να τους αντιμετωπίσουμε ίσως μπορέσουμε να τους δούμε σαν ευκαιρία για αλλαγή, προσαρμογή στις νέες προκλήσεις και να καταλήξουμε σε λύσεις που ωφελούν κοινωνία και επιχείρηση.
Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ
Η πανδημία του Covid-19 ανέδειξε την υγεία και την ανέβασε πολύ ψηλά στην ατζέντα κυβερνήσεων, πολιτών, επιχειρήσεων και της ιατρικής και νοσηλευτικής κοινότητας. Μια πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι 9 στους 10 πολίτες θαυμάζουν επιχειρήσεις που υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν προγράμματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο Covid-19 έχει χαρακτηρίσει ως η ασθένεια της ανισότητας γιατί προσβάλλει πολύ έντονα και θανατηφόρα ορισμένες ομάδες του πληθυσμού περισσότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Ηλικιωμένοι, έχοντες υποκείμενα νοσήματα, οικονομικά ασθενέστεροι θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των προγραμμάτων ΕΚΕ. Τώρα πλέον αρχίζουμε όλοι να συνειδητοποιούμε ότι η πανδημία έκανε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου, «επιχειρήσεις Υγείας».
Για κάποιες όμως επιχειρήσεις και μάρκες προϊόντων και υπηρεσιών, αυτή η πραγματικότητα πηγαίνει πολύ πιο πέρα από τις επικοινωνιακές προσπάθειες να ταυτισθούν με τα μέτρα πρόληψης και υγιεινής της κρατικής ενημέρωσης. Για τους πολίτες, οι μάρκες από εδώ και πέρα πρέπει να αποδείξουν ότι η δημιουργία των προϊόντων τους διέπεται από την προσήλωσή τους στην υγεία των πελατών τους. Οι καταναλωτές από τη μεριά τους θα αξιολογούν πιο προσεκτικά επιχειρήσεις, προϊόντα και υπηρεσίες και θα εξετάζουν αν αυτά προωθούν και προστατεύουν την υγεία τους.
ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
Όλοι σχεδόν οι κλάδοι θα επηρεαστούν από αυτή τη νέα πραγματικότητα, με έμφαση στα προϊόντα καλλωπισμού και υγιεινής, τις μεταφορές, το λιανεμπόριο και τον κλάδο τροφίμων. Αυτό που προβλέπεται για το μέλλον είναι ότι η υγεία θα αποτελέσει κεντρική ενασχόληση όλων των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, σε βαθμό που θα υπάρξει ανάγκη δημιουργίας θέσης για επαγγελματία μάνατζερ υγείας.
Ειδικότερα οι επιχειρήσεις τροφίμων θα βιώσουν τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, καθώς οι καταναλωτές θα είναι πιο προσεκτικοί στις συνήθειές τους και θα προσελκύονται από προϊόντα που έχουν στρέψει τη στρατηγική και τις προσπάθειές τους στην Ασφάλεια, τη Διαφάνεια και την Υγιεινή. Οι επιχειρήσεις που θα ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση και τη συμπεριλάβουν στη στρατηγική τους και στην άσκηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, θα έχουν αποκτήσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ταυτόχρονα θα έχουν συμβάλει στο όφελος της κοινωνίας.