Ένα νέο νόμισμα λάνσαρε πρόσφατα Facebook, το Libra, το οποίο βρίσκεται σε καθεστώς αναμονής έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές και εκτιμάται να κυκλοφορήσει το πρώτο μισό του 2020.

Ακολουθώντας τα βήματα της κινέζικης εφαρμογής WeChat που έχει ενσωματώσει τη δυνατότητα πληρωμών, το Libra θα ενταχθεί στα Facebook Messenger και WhatsApp, ενώ θα διαθέτει και τη δική του εφαρμογή και θα επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν και να λαμβάνουν peer-to-peer πληρωμές σε μηνύματα in messages.

Ανάλογα με τον βαθμό υιοθέτησής της, η νέα λειτουργία θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο να στέλνουν χρήματα διασυνοριακά τόσο εύκολα όσο και το να στείλουν ένα γραπτό μήνυμα, «με χαμηλό ή και μηδενικό κόστος», υπονοώντας ότι θα κρατά μικρή μόνο προμήθεια. δη 27 εταιρείες έχουν δηλώσει τη συνεργασία τους, μεταξύ αυτών οι Visa, ebay, Uber, Spotify και Vodafone.

Σίγουρα όμως και άλλοι θα δέχονται πληρωμές Libra, οδηγώντας σε απρόσκοπτες αγορές μέσα από την οικογένεια των προϊόντων της Facebook. Το νέο νόμισμα ανοίγει δυνητικά τον δρόμο για νέα επιχειρηματικά μοντέλα, τα οποία δεν ήταν βιώσιμα λόγω χρεώσεων, ενώ αναμένεται να θέσει και το κανονιστικό πλαίσιο σε επίπεδο ιδιωτικότητας και ασφάλειας. Αναμφίβολα, ειδικά στα πρώτα του βήματα, εκτιμάται ότι θα συναντήσει σειρά προκλήσεων, όπως η αποδοχή από τους οικονομικούς θεσμούς και τα αυστηρά ρυθμιστικά πλαίσια όπως αυτά της ΕΕ.
(Πηγή: TheDrum)