Επίσης γράφεται ότι «θηριώδη» ατομικά δάνεια θα μετατραπούν σε εταιρικά. Αν πράγματι επιβεβαιωθούν οι σχετικές πληροφορίες και προωθηθούν οι αποφάσεις αυτές τότε θα ολοκληρωθεί η προνομιακή χρηματοδότηση των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης με χρήματα στην ουσία των Ελλήνων φορολογουμένων.

Έχουν ήδη προηγηθεί άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί και συγκροτήματα, που πήραν δάνεια με προνομιακούς όρους, οι οποίοι είναι τελείως μη συμβατοί με την πρακτική που ακολουθούν οι τράπεζες για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, είτε γενικότερα, είτε επιχειρήσεις του χώρου των ΜΜΕ. Για να παραφράσουμε τον Όργουελ όταν έγραφε την Φάρμα των Ζώων, «όλες οι επιχειρήσεις είναι ίσες, αλλά μερικές είναι περισσότερο ίσες από τις υπόλοιπες».

Η συμπεριφορά αυτή δεν αφορά βεβαίως μόνον στην ελληνική κυβέρνηση, που προωθεί τα συγκεκριμένα δάνεια. Αφορά επίσης και στον βασικό μέτοχο σ’ αυτή την ιστορία, που δεν είναι άλλος από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ταμείου, ως γνωστόν είναι ήδη κατηγορούμενη στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για την συμμετοχή της στην έγκριση (ως μέλος επιτροπών χορηγήσεων του ΤΤ), επισφαλών δανείων.

Η κυβέρνηση την διατήρησε στη θέση της καλύπτοντάς την πλήρως. Τώρα ως μέτοχος πλειοψηφίας (συντριπτικής πλειοψηφίας), του ελληνικού τραπεζικού συστήματος καλείται να εγκρίνει -μέσω των επιτρόπων- νέο δανεισμό, με προφανή πολιτικά και κομματικά κριτήρια. Την ώρα που θα πηγαινοέρχεται στα γραφεία των ανακριτών και με την ανοικτή στήριξη της κυβέρνησης στις δικαστικές της περιπέτειες.

Τα μεγάλα συστημικά ΜΜΕ χρωστούν πάνω από 500 εκατ. ευρώ και έχουν τζίρο περίπου στο 60% των συνολικών τους χρεών. Μόνο οι τόκοι φτάνουν σε πολλές περιπτώσεις -αν δεν ξεπερνούν κιόλας- το 15% των ετήσιων εσόδων τους. Τα νέα δάνεια συνεπώς είναι εξαιρετικά απίθανο να πληρωθούν. Αποτελούν προφανώς το τίμημα για την συστηματική υποστήριξη που παρέχουν τα συγκεκριμένα ΜΜΕ
στην σημερινή κυβέρνηση.

Το πρόβλημα με την υποστήριξη αυτή είναι ότι οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, αλλά τα δάνεια θα μείνουν και θα χρεωθούν τελικά κατά 90% στον φορολογούμενο, αλλά όχι μόνο σ’ αυτόν. Η προνομιακή στήριξη των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, δημιουργεί επίσης συνθήκες άνισου ανταγωνισμού μεταξύ των διαφορετικών ΜΜΕ και καθυστερεί την εξυγίανση ολόκληρου του κλάδου.

Τα συστημικά ΜΜΕ έχουν τεράστια ευθύνη για την πορεία της χώρας και την καταστροφή που σήμερα βιώνει. Έχουν τεράστια ευθύνη για τον τρόπο που λειτούργησε το πολιτικό σύστημα, αλλά και για τον τρόπο που συνεχίζει να λειτουργεί και σήμερα. Ποιος ξέρει, μετά τα δάνεια ίσως αποφασίσουν να την αναλάβουν και να αλλάξουν συμπεριφορά. Μπορεί να το πιστεύει αυτό, όποιος πιστεύει στα θαύματα…