Τάδε έφη Στάθης Τσαγκαρουσιάνος. Μια μικρή φράση, μια τεράστια αλήθεια από έναν άνθρωπο που έχει μάθει να μην μασάει τα λόγια του και να εκφράζει πάντα αυτό που αισθάνεται, χωρίς την «ξύλινη» γλώσσα της πολιτικής. Ο άνθρωπος που άφησε στην εκδοτική ιστορία της χώρας δύο έντυπα-σταθμούς, το 01 και το Symbol, εδώ και 12 χρόνια γράφει με τους συνεργάτες του άλλο ένα εκδοτικό success story, αυτό της LiFO.

Ενός εντύπου που παραμένει σε μια αγορά που έχει ισοπεδωθεί από την κρίση, αυτή του free press, ωστόσο κυριαρχεί σε αυτήν από κάθε άποψη. Με αφορμή τα 12 χρόνια ζωής της LiFO είχαμε την ευκαιρία για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο, σε μια από τις λιγοστές συνεντεύξεις του. Ήταν μια συζήτηση που ανέδειξε όχι μόνο τους λόγους της επιτυχίας της LiFO, αλλά και το μέλλον των εντύπων σε ένα περιβάλλον που πλέον το digital publishing κυριαρχεί. Για τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο τα έντυπα έχουν και παρόν και μέλλον, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις τις οποίες αναφέρει αναλυτικά στη συνέντευξη.

Και στο μεγάλο ερώτημα, εάν η οικονομική κρίση οδήγησε τελικά σε κάποιο ξεσκαρτάρισμα τον περιοδικό Τύπο, η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη: «Τολμώ να πω ότι η κρίση διόρθωσε πολύ το τοπίο, το έκανε πιο αξιοκρατικό και υγιές. Όταν έχεις λιγότερα λεφτά, θέλεις να πιάσουν τόπο – πας λοιπόν εκεί που έχεις αποτέλεσμα, απλώς». Και ποιο είναι το μεγάλο «μάθημα» που ο ίδιος έμαθε τόσα χρόνια στον χώρο αυτό; «Να κοιτάς τη δουλειά σου. Και να φτιάχνεις προϊόντα που σε κάνουν να χαίρεσαι σαν παιδί. Στο τέλος, θα χαρούν όλοι: δημιουργοί, πελάτες, αναγνώστες, καταναλωτές».