Το ποσό αυτό συνιστά πτώση 13% σε σχέση με το 2014, ενώ η αναλυτική μελέτη δείχνει ότι υπήρξε σημαντική πτώση της επιμέρους δαπάνης σε όλα τα τρίμηνα του έτους και κατά κύριο λόγο στο δεύτερο μισό του 2015, όταν και επιβλήθηκαν τα capital controls και η αγορά «πάγωσε»… εν μέσω καύσωνα. Σύμφωνα με το report, oι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες αποτέλεσαν και το 2015 την κατηγορία με το μεγαλύτερο μερίδιο δαπάνης σε επίπεδο έτους (21%), ενώ στη δεύτερη θέση συναντάμε τα καταναλωτικά προϊόντα με μερίδιο 17% και στην τρίτη θέση τις τηλεπικοινωνίες με 14%.

Τα στοιχεία αφορούν μόνο online display διαφήμιση, δίνονται με βάση τιμές τιμοκαταλόγων μέσων και δεν περιλαμβάνουν έσοδα από διαφημίσεις Google. Η διαφήμιση στα digital media αποτελούσε την «ελπίδα» της διαφημιστικής αγοράς για ανάκαμψη, έστω και συμβολικής. Όταν λοιπόν αυτό το segment εμφανίζεται σε συρρίκνωση, το πρόβλημα οφείλει να προβληματίσει τους εμπλεκόμενους και ιδίως την Πολιτεία που σκέφτεται (;) να επιβαρύνει την διαφήμιση στο διαδίκτυο με επιπλέον φόρους. Και σαφέστατα, ο ρόλος των θεσμικών οργάνων της Επικοινωνίας να υπερασπιστούν την κοινή λογική είναι πιο καθοριστικός από ποτέ.

«Ελπίζω ότι οι πρωτοβουλίες των θεσμικών μας οργάνων για συνεννόηση με την κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα, θα φέρουν αποτέλεσμα» αναφέρει σε συνέντευξή του στο Μarketing Week ο Νίκος Σύμπουρας, CEO της Tempo OMD Hellas. Και ερχόμενος στον πυρήνα του ζητήματος τόνισε κάτι εξαιρετικά σημαντικό, που μάλλον μας διαφεύγει: «Eύχομαι να μπορέσει η αγορά μας να επενδύει πολύ λιγότερο χρόνο και ενέργεια στην καθημερινή διαχείριση τέτοιου είδους θεμάτων και αλλαγών και πολύ περισσότερο χρόνο στο πως πραγματικά θα βοηθήσουμε τους πελάτες μας να ενισχύσουν το business τους και την αξία των μαρκών τους. Αυτό είναι που τελικά δικαιώνει – ή όχι – το ρόλο μας».