Αυτό και μόνο αρκεί για να είναι κανείς αισιόδοξος, μέσα στην τόση μιζέρια που καθημερινά κατακλύζει το επιχειρείν στην Ελλάδα. H τελετή απονομής δε, που αποτελεί διαχρονικά την κορύφωση της μεγάλης γιορτής της ελληνικής διαφήμισης, κινούνταν ακριβώς σε αυτό το mood αισιοδοξίας. Στην κατάμεστη αίθουσα του «Ελληνικού Κόσμου» χειροκροτήσαμε εξαιρετικές δουλειές, με υψηλή δημιουργικότητα, πολύ κέφι, χιούμορ και μεράκι. Παρά τα κάποια λάθη της ροής, το τελικό αποτέλεσμα παρέμεινε εξαιρετικό και ελπιδοφόρο.

Διότι όσο η φλόγα της δημιουργίας παραμένει αναμμένη, η ελληνική διαφήμιση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, ακόμα και αν το εξωτερικό περιβάλλον (οικονομικό, θεσμικό, κοινωνικό) προσπαθεί «φιλότιμα» για το αντίθετο. Στο παρόν τεύχος ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα στα Ermis Awards 2015, με ρεπορτάζ από την τελετή απονομής, δηλώσεις, σχόλια, συνεντεύξεις και φωτογραφικό υλικό από όλα όσα έλαβαν χώρα τόσο την ημέρα των τελετών απονομής, όσο και την ημέρα των παράλληλων εκδηλώσεων που προηγήθηκε. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως αν δεν υπήρχαν οι διαφημιζόμενοι, να δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική διαφήμιση εξακολουθώντας να επενδύουν στην Επικοινωνία, όλα τα παραπάνω δεν θα υπήρχαν. Οπότε αξίζουν και αυτοί το χειροκρότημά μας. Τόσο οι μεγάλοι διαφημιζόμενοι, όσο και οι μικρότεροι. Ίσως μάλιστα οι μικρότεροι, ακόμα περισσότερο.

«Eίναι καλύτερα να αλλάζεις όταν μπορείς, παρά όταν πρέπει» είπε πολύ εύστοχα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΕ, Μανόλης Παπαπολύζος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή απονομής. Μια μικρή φράση, αλλά με μια τεράστια αλήθεια. Την οποία εάν ενστερνιζόμασταν όλοι, ίσως τα πράγματα σήμερα να ήταν πολύ διαφορετικά, τόσο για μας, όσο και για τη χώρα. Αν από την φετινή διοργάνωση έπρεπε να κρατήσω μόνο ένα στοιχείο, θα ήταν η φράση αυτή….