Όχι πως έχω να χωρίσω τίποτα με τον άνθρωπο. Ίσα-ίσα μας έχει χαρίσει ένα από τα πιο συγκλονιστικά projects στο Internet, αλλά, όπως και να το κάνουμε, δεν σηκώνεις βρε αδερφέ διαστημόπλοια έτσι για πλάκα. Και κυρίως δεν τα κρατάς σηκωμένα. Παρόλα αυτά θα περιμένουμε τις επόμενες απόπειρες γιατί ουδόλως μας ενοχλεί να κατέβει το κόστος των διαστημικών πτήσεων. Ειδικά τώρα με την παλιοκατάσταση που υπάρχει, ας έχουμε μία καβάτζα ακόμα. Ποτέ δεν έβλαψε.

Αλλά για μία ακόμα φορά παρασύρθηκα. Για άλλα ήθελα να πω. Και συγκεκριμένα για τη χρηματιστηριακή αγορά των Η.Π.Α. που για μία ακόμα φορά περιμένει εναγωνίως τις κινήσεις της Σίλικον Βάλει για να πράξει τα δέοντα. Αναπόφευκτο φυσικά, καθώς το καλοκαίρι που πέρασε ήταν αρκετά ζόρικο, ενώ το φθινόπωρο αν μη τι άλλο υπόσχεται θεαματικές «εισόδους». Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα των επενδυτών, είναι αν και κατά πόσο κάποια «καυτά» ονόματα που ετοιμάζονται να εισέλθουν θα «πάνε» με βάση τις προσδοκίες τους. Κυρίως, αναφερόμαστε στη «μαμά» του Farmville -την περίφημη Zynga- και στο Groupon που μας έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσουμε και στην Ελλάδα περί τα 100 sites με ημερήσιες προσφορές.

Η πρώτη μάλιστα έχει θέσει σύμφωνα με τις ανακοινώσεις ένα στόχο που φτάνει το 1 εκατομμύρια δολάρια και η δεύτερη τα 750 εκατομμύρια, ενώ όλοι (επενδυτές και εταιρείες) έχουν ως οδηγό την επιτυχία του Linkedin, το οποίο από τον Μάιο του 2011 που ξεκίνησε να διακινεί τις μετοχές του ως σήμερα, έχει προσφέρει στους επενδυτές μια αύξηση του κεφαλαίου τους κατά 80% με τους δείκτες του (ως προς την αύξηση των τζίρων και την ανάπτυξη). Μεγάλη απορία όλων; Τι θα γίνει με το Facebook και το χρηματιστήριο. Αλλά απάντηση ακόμα δεν θα δοθεί. Αλλά και οι δύο μεγάλες dot coms, δεν προκαλούν μόνο αισιόδοξες σκέψεις. Ναι έχουν τρομακτικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία τρία χρόνια. Μόνο που έχουν και εξαιρετικά χαμηλή -ή και καθόλου όπως η Groupon- κερδοφορία.

Λίγο έως πολύ δηλαδή, οι μεγάλες προσδοκίες έρχονται από τα Social Networks -και αυτό είναι απόλυτα αναμενόμενο. Όπως αναμενόμενες είναι και οι αναμνήσεις του 2000, που φυσικά είναι ακόμα νωπές και αρκετά δυσάρεστες. Αλλά δεν πρέπει -και δεν θα μείνουμε- στο παρελθόν. Έτσι δεν είναι;