Τάδε έφη Πλάτων Μαρλαφέκας, Διευθυντής Marketing και Εξαγωγών της ελληνικής εταιρείας αναψυκτικών Λουξ. Μια εξαιρετικά συνετή δήλωση, η οποία αποτυπώνει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο τους λόγους της επιτυχούς πορείας της εταιρείας αυτής στα χρόνια της κρίσης. Πορεία που πρώτα από όλα στηρίχθηκε σε μια υγιή νοοτροπία, η οποία δεν ανακαλύπτει τον τροχό, όπως θα πίστευε κανείς. Η νοοτροπία αυτή αποκαλύπτεται στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε ο Πλάτων Μαρλαφέκας στο περιοδικό μας, η οποία μάλιστα κοσμεί και το εξώφυλλό του.

Όποιος τη διαβάσει θα ανακαλύψει για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουν «μυστικά επιτυχίας», αλλά υγιείς και ρεαλιστικές στρατηγικές, οι οποίες σχεδιάζονται και υλοποιούνται από ικανούς ανθρώπους, με γνώσεις, εμπειρίες, αλλά πάνω από όλα με υγιείς νοοτροπίες. Κι όμως, αυτό που σήμερα φαίνεται τόσο προφανές, πριν μερικά χρόνια ήταν ακατανόητο, ακόμα και κατακριτέο ή ένδειξη αδυναμίας. «Τα τελευταία 10 χρόνια είχαμε μέσο όρο ανάπτυξης 25%. Αυτός ήταν ο στόχος μας από χρόνο σε χρόνο και δεν θέλαμε ποτέ να τον ξεπερνάμε –παρόλο που μπορούσαμε –, διότι μετά θα ήταν δύσκολο να τον διατηρήσουμε», συνεχίζει ο Πλάτων Μαρλαφέκας. Θα πει κάποιος, «ωραίες οι θεωρίες, αλλά τα πράγματα δεν είναι πάντα άσπρο ή μαύρο».

Πρώτα από όλα, δεν είναι θεωρίες, αλλά γεγονότα. Και κατά δεύτερον, αφού μπόρεσε να τις εφαρμόσει μια μικρή ελληνική εταιρεία, η οποία μάλιστα είχε να παλέψει με πολυεθνικούς κολοσσούς, γιατί να μην μπορεί κάθε εταιρεία; Ας μην το κουράζουμε, «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει». Η ποιότητα των ανθρώπων είναι αυτή που κάνει τη διαφορά, τουλάχιστον στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Το ότι δεν ήμασταν προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε την κρίση είναι εμφανές. Εάν αναζητήσουμε τους λόγους που συνέβη αυτό, τότε ίσως να έχουμε κάνει ένα βήμα προόδου. Και τότε, η επόμενη κρίση θα έχει λιγότερες αρνητικές συνέπειες.