Στις 15-17 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το τριήμερο συμπόσιο «Αιωνόβια Brands-Τα αγαπημένα όλων μας», που διοργάνωσε το οικονομικό περιοδικό The Business Review και η μη κερδοσκοπική εταιρεία Εστία των Managers υπό την αιγίδα των ΕΒΕΑ , ΣΕΒΤ, και ΣΕΛΠΕ. Η εκδήλωση τίμησε brands με 100, 70, 50 και 30 χρόνια ζωής, αναδεικνύοντας την ιστορικότητα πολλών γνωστών μαρκών που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Το ΕΒΕΑ, ο ΣΕΒΤ και ο ΣΕΛΠΕ, απένειμαν αναμνηστικά βραβεία στις επιχειρήσεις και τα προϊόντα που έχουν γράψει ιστορία στην Ελληνική αγορά σε όλους τους κλάδους (τρόφιμα, ποτά, φάρμακα, καλλυντικά, υπηρεσίες, λιανεμπόριο, τράπεζες, επικοινωνία, κλπ), ενώ το τριήμερο συμπεριέλαβε έκθεση φωτογραφίας και αφίσας, διανομή φυλλαδίων, δειγματοδιανομές, γευστικές δοκιμές κλπ.

Η συμμετοχή στο event ήταν ιδιαίτερα σημαντική, τόσο από πλευράς κοινού όσο και εταιρειών, θέτοντας το ερώτημα αν τελικά γνωρίζουμε πόσο μεγάλη και μακρά ιστορία έχουν πολλά από τα προϊόντα που ίσως όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά. Η σύγχρονη εικόνα πολλών από αυτά, ενώ πίσω τους κρύβονται πολλές δεκαετίες ιστορίας, αποδεικνύει ότι η προσαρμοστικότητα, η καινοτομία, η συνεπής ακρόαση των καταναλωτικών αναγκών και των τάσεων κάθε εποχής, είναι μερικά από τα συστατικά «αιώνιας νεότητας» στον κόσμο του marketing.

Προϊοντικές ιστορίες
Μια βόλτα στην… αγορά, αποκαλύπτει πολλές, διαφορετικές μακρόχρονες προϊοντικές ιστορίες. Την «τιμητική» τους έχουν τα τρόφιμα και ποτά, ενώ συναντούμε επίσης εταιρείες από το χώρο των καλλυντικών και προϊόντων υγείας. Οι παρακάτω αναφορές είναι ενδεικτικές και δεν αποτελούν φυσικά λεπτομερή καταγραφή όλων των ιστορικών brands που κυκλοφορούν σήμερα στην Ελληνική αγορά.

– Η ποτοποιία Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου αριθμεί 120 χρόνια παρουσίας, με έτος ίδρυσης το 1894 στο Πλωμάρι της Λέσβου και παραμένει ως σήμερα 100% Ελληνική. Το 1998, η εταιρεία έκανε τα πρώτα της εξαγωγικά βήματα με πρώτο προορισμό τη Γερμανία. Σήμερα δραστηριοποιείται εξαγωγικά σε 38 χώρες.

– Κληρονομιά 145 ετών φέρει η ιστορική εταιρεία Παπουτσάνης, με έτος ίδρυσης το 1870 στο νησί της Λέσβου. Το 1913 η εταιρεία ξεκίνησε στον Πειραιά να παράγει δύο από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της, το πράσινο σαπούνι μπουγάδας και τους κύβους σαπουνιού Μασσαλίας. Μεσολάβησαν 2 παγκόσμιοι πόλεμοι και ένας βομβαρδισμός, οδηγώντας την εταιρεία σε νέες εγκαταστάσεις στην Κάτω Κηφισιά το 1967. Στο σύγχρονο εργοστάσιο της Ριτσώνας εγκαταστάθηκε το 2001.

– Η Μακεδονική Βιομηχανία Γάλακτος, ΜΕΒΓΑΛ, διαθέτει στο portfolio της τη Φέτα ΜΕΒΓΑΛ που παράγεται από τις αρχές της δεκαετίας του ‘50 και είναι η πρώτη ελληνική συσκευασμένη φέτα, ενώ το Φρέσκο Γάλα ΜΕΒΓΑΛ έχει ιστορία 45 χρόνων.

– Η εταιρεία Γιώτης ιδρύθηκε το 1930, με στόχο να προσφέρει στα ελληνόπουλα μια δυναμωτική τροφή με αγνά συστατικά. Στα ιστορικά brands της εταιρείας συγκαταλέγονται το Άνθος Αραβοσίτου με πάνω από 85 χρόνια παρουσίας (μαζί με το Άνθος Ορύζης Γιώτης συνιστούν τις πρώτες βρεφικές και παιδικές κρέμες στην Ελλάδα) και η Φαρίνα Γιώτης, το πρώτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Η Γιώτης παραμένει 100% ελληνική, με αδιάλειπτη, συνεπή και καινοτόμο πορεία, επενδύσεις και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.

– Η Elbisco, διαθέτει στο portfolio της τα brands Αλλατίνη και Κρις Κρις με 49 χρόνια παρουσίας και το brand Elite, με 48 χρόνια ζωής. Για την Elbisco Α.Ε., η αναζήτηση της προϊοντικής ανανέωσης και της καινοτομίας αποτελεί τον κεντρικό άξονα των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων. Η εταιρεία εστιάζει στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων που προσφέρουν γευστική απόλαυση και υψηλή διατροφική αξία, δίνοντας προτεραιότητα στην ποιότητα και την ασφάλεια.

– H Misko ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1927 όταν δύο πρόσφυγες, ο Φώτης Μιχαηλίδης και ο Μίνωας Κωνσταντίνης ίδρυσαν μια μικρή μονάδα παραγωγής ζυμαρικών στον Πειραιά. Το όνομά της – MISKO – προήλθε από τα αρχικά των δύο ιδρυτών «Μι» «&»(Σ) «ΚΟ». Την δεκαετία του ’50, η MISKO πρωτοπόρησε συσκευάζοντας τα προϊόντα της, καθώς μέχρι τότε τα μακαρόνια πωλούνταν χύμα. Την ίδια εποχή, γεννήθηκε ο «Ακάκιος», το σήμα κατατεθέν της εταιρείας και το πιο γνωστό ίσως trademark της ελληνικής διαφήμισης. Σχεδόν έναν αιώνα μετά, η Misko παράγει 55 διαφορετικά σχήματα ζυμαρικών, με αναγνωρισιμότητα που φτάνει το  100%.  

– Στο portfolio της ελληνικής εταιρείας Cana Laboratories, συναντούμε τη μάρκα βρεφικών καλλυντικών Fissan με 87 χρόνια παρουσίας και το βρεφικό γάλα Guigoz με 80 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για μία εταιρεία η οποία διακρίνεται για τις μακροχρόνιες συνεργασίες της με πολυεθνικές εταιρείες, ανέφερε κατά τη διάρκεια του event Αιωνόβια Brands η Μαρία Σιδέρη, Διευθύντρια HR της εταιρείας. Όπως είπε, οι επιτυχημένες αυτές συνεργασίες στηρίζονται στις αξίες της εταιρείας που δεν είναι άλλες από το σεβασμό, τη συνέπεια και την αξιοπιστία απέναντι στους πελάτες και συνεργάτες της. 

– Στις ιστορικές εταιρείες συγκαταλέγονται επίσης οι εταιρείες ΔΕΛΤΑ και Μπάρμπα Στάθης, με την τελευταία να έχει αδιάλειπτη λειτουργία εδώ και 5 δεκαετίες. Στις δραστηριότητές της περιλαμβάνονται η παραγωγή και διάθεση καταψυγμένων λαχανικών συμβατικής αλλά και βιολογικής γεωργίας, συνδυασμοί καταψυγμένων λαχανικών, καθώς και προϊόντα ντομάτας και φρέσκες  σαλάτες. H ΔΕΛΤΑ, θυγατρική της Vivartia, μέλος του Ομίλου MIG, ιδρύθηκε το 1952. Το ΔΕΛΤΑ ΒΛΑΧΑΣ, το μοναδικό γάλα εβαπορέ το οποίο παρασκευάζεται στην Ελλάδα διαθέτει έναν αιώνα ζωής, ενώ το Milko, έχει συμπληρώσει 31 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του. Όπως δήλωσε η Άννα Κυδωνάκη, Marketing Director της ΔΕΛΤΑ στο πλαίσιο του event Αιωνόβια brands, «Η ΔΕΛΤΑ επιμένει Ελληνικά, δίνει δουλειά σε Ελληνικά χέρια και μυαλά, στηρίζει τους Έλληνες κτηνοτρόφους και την οικονομία αυτού του τόπου».

– Ένα από τα πλέον ιστορικά και αναγνωρίσιμα brands είναι βέβαια και η Coca-Cola, με 130 χρόνια ζωής. Στις 8 Μαΐου 2016, η Coca-Cola γιόρτασε τα 130 χρόνια από την πώληση της πρώτης Coca-Cola στο φαρμακείο του Jacob στο κέντρο της Ατλάντα το 1886. Το 1915 σχεδιάστηκε το ιστορικό contour μπουκάλι της Coca-Cola από τον Alexander Samuelson, ενώ, η Diet Coke λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στην αγορά το 1982.

– Στο πλαίσιο των Αιωνόβιων Brands, βραβεύθηκε και η εταιρεία Focus Bari από το χώρο των services, συμπληρώνοντας 30 χρόνια της έρευνας BARI. Η Ξένια Κούρτογλου, Founder & Managing Partner Focus Bari, δήλωσε σχετικά: «Είναι τιμή μας να βραβευόμαστε ανάμεσα σε μεγάλα brands με ιστορία, αξίες και όραμα.  Για μας, ο σκοπός παραμένει η παροχή πληροφοριών και εργαλείων που βοηθούν τις επιχειρήσεις να αναπτύσσονται με υγιή τρόπο, μέσα από την πετυχημένη κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών τους».

Συστατικά «μακροζωίας» brands και εταιρειών
Ποια όμως μπορεί να είναι τα βασικά εκείνα στοιχεία που επιτρέπουν σε επιχειρήσεις και μάρκες να μεγαλώνουν και να εξελίσσονται διαχρονικά, χωρίς να χάνουν τη συνάφειά τους με το κοινό; Η διαρκής ανανέωση, η ακρόαση των καταναλωτικών αναγκών, η συνέπεια, είναι μερικά από τα στοιχεία που αναφέρουν οι ίδιες οι εταιρείες. Για να μακροημερεύσει ένα brand ή και μία εταιρεία, το σημείο-«κλειδί» είναι η δημιουργία μακροπρόθεσμης σχέσης με τον καταναλωτή, η οποία να χαρακτηρίζεται από συνέπεια, εμπιστοσύνη και συνέχεια, επισημαίνει η Νεκταρία Μητράκου, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας και Εταιρικών Υποθέσεων της Coca-Cola Hellas για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα. «Ένα brand σημαίνει υπόσχεση, ενώ ένα κορυφαίο brand σημαίνει υπόσχεση που έχει τηρηθεί σε βάθος χρόνου», αναφέρει, τονίζοντας ότι αυτή η σχέση ξεκινάει προσφέροντας προϊόντα τα οποία ανταποκρίνονται στις συνεχώς εξελισσόμενες ανάγκες των καταναλωτών. «Γι’ αυτό, σήμερα διαθέτουμε περισσότερα από 3.800 προϊόντα παγκοσμίως, με στόχο να δίνουμε τη δυνατότητα στον κάθε καταναλωτή να επιλέγει το προϊόν που του ταιριάζει.


Στην Ελλάδα για παράδειγμα, προσφέρουμε για όλα τα βασικά αναψυκτικά μας επιλογές με λίγες ή καθόλου θερμίδες, ενώ για την Coca-Cola, προσφέρουμε τέσσερις εκδοχές» εξηγεί. Παράλληλα, η ίδια εντοπίζει και μία δεύτερη παράμετρο, της άμεσης συνάρτησης της βιωσιμότητας και μακροζωίας των επιχειρήσεων, με τη βιωσιμότητα των κοινωνιών στις οποίες λειτουργούν και επενδύουν. «Στην Coca-Cola, δεν βλέπουμε αγορές, αλλά κοινωνίες. Γι’ αυτό το λόγο, η βιωσιμότητα βρίσκεται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας από την εμφιάλωση του πρώτου μπουκαλιού Coca-Cola στην Ελλάδα το 1969, ενώ συνεχίζουμε να επενδύουμε στη χώρα, στους ανθρώπους μας και στις τοπικές κοινωνίες. Από το 2010 μέχρι σήμερα έχουμε επενδύσει περισσότερο από 14 εκατ. ευρώ σε προγράμματα που συμβάλλουν στην κοινωνική ευημερία και την τοπική ανάπτυξη».

Για την ανάγκη ύπαρξης διαχρονικού οράματος κάνει λόγο ο Μάριος Παπαθανασίου, Εμπορικός Διευθυντής της Γιώτης ΑΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, για να μπορεί μία επιχείρηση να μακροημερεύσει στην ελληνική πραγματικότητα, πρέπει να έχει επίγνωση των δυνατοτήτων της και πίστη σε αυτές, να γνωρίζει τις δυσκολίες και να επιδεικνύει ευελιξία, να γνωρίζει τα δυνατά και αδύνατα σημεία, τόσο τα δικά της όσο και των ανταγωνιστών της, αλλά και να διερευνά διαρκώς νέες τάσεις της αγοράς, εγχώριες και διεθνείς. «Επίσης όμως, πρέπει να επενδύσει στους ανθρώπους της, στην έρευνα και στην ανάπτυξη νέων ιδεών, στην καινοτομία, στη βιωσιμότητα και να διατηρεί πολύ υψηλά κριτήρια ποιότητας», καταλήγει ο ίδιος.

Ποιότητα και καινοτομία
«Για πάνω από 120 χρόνια, η εταιρεία συνεχίζει να παράγει το Ούζο Πλωμαρίου χρησιμοποιώντας την ίδια, μυστική συνταγή, με έμφαση στους εξαιρετικούς καρπούς και βότανα και στον ίδιο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες», μας λέει η Ελευθερία Καλφοπούλου, Marketing Director της Ποτοποιίας Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου. Σύμφωνα με την ίδια, το βασικότερο ίσως συστατικό «μακροζωίας» μίας  εταιρείας είναι η ποιότητα, η συνέπεια και η παράδοση: «Για τη δική μας εταιρεία, η έμφαση στην ποιότητα είναι η βασική μας, κυρίαρχη αξία, από την ίδρυση της εταιρείας, το 1894, μέχρι και σήμερα», επισημαίνει.
Για εμπιστοσύνη και καινοτομία κάνει λόγο και ο Μιχάλης Μάνθος, Misko & Bakery Marketing Manager, αναφερόμενος στην 90χρονη ιστορία της μάρκας Misko: «Η μάρκα οφείλει τη θέση της στην καρδιά των καταναλωτών, αφενός στην σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει με τους λάτρεις των ζυμαρικών και αφετέρου στην ικανότητα της μάρκας να καινοτομεί και να αλλάζει». Σύμφωνα με τον ίδιο, η αλλαγή αυτή στηρίζεται στην αμφίδρομη επικοινωνία της μάρκας με το κοινό της και τροφοδοτείται από τη συνεχή σχέση αλληλεπίδρασης.

«Γιατί, ως γνωστόν, δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς αλλαγή», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Με γνώμονα τον σεβασμό προς τον καταναλωτή, η Misko παραμένει σύγχρονη και συμβαδίζει με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές τάσεις. «Αυτή η ικανότητα της Misko να “αφουγκράζεται” τα κελεύσματα των καιρών, της εξασφάλισε ταυτόχρονα και τη δυνατότητα να παραμένει πάντα στο πλευρό των καταναλωτών και να ανταποκρίνεται με συνέπεια στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις και ανάγκες τους, σταθερή στη δέσμευσή της για καινοτομία και παροχή ποιοτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας», καταλήγει.

Κεφάλαιο εμπιστοσύνης
Σχολιάζοντας τη βράβευση της Elbisco στην εκδήλωση των Αιωνόβιων Brands, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Δημοσθένης Ραμαντάνης, έκανε λόγο για το «κεφάλαιο εμπιστοσύνης», που τα ιστορικά brands διαθέτουν και οφείλουν να προστατεύουν: «Στην Elbisco παράγουμε προϊόντα με μεγάλη ιστορία στο χρόνο, που  αγαπούν και εμπιστεύονται οι ελληνικές οικογένειες εδώ και δεκαετίες. Μάρκες όπως η Elite, η Αλλατίνη και το Κρις Κρις, αποτελούν την πιο πολύτιμη παρακαταθήκη μας. Η μακρόχρονη, καθημερινή παρουσία τους σε κάθε ελληνικό σπίτι, ισοδυναμεί με ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο εμπιστοσύνης, το οποίο θέλουμε όχι μόνο να διαφυλάξουμε, αλλά και να ενισχύσουμε περαιτέρω. Σε αυτή τη διαδρομή, πρωταρχικός στόχος είναι πάντα η ικανοποίηση της οικογένειας, που οδηγεί στην ταύτιση του ονόματος Elbisco με την υψηλή ποιότητα».

Πως αλλάζουν τα ζητούμενα των καταναλωτών;
Εταιρείες και brands με μακρά πορεία στην ελληνική αγορά, είναι σε θέση να γνωρίζουν πως έχουν διαφοροποιηθεί οι απαιτήσεις των καταναλωτών σε βάθος χρόνου, εξάγοντας πολύτιμα συμπεράσματα για την εξέλιξη της καταναλωτικής συμπεριφοράς. «Ο σύγχρονος καταναλωτής είναι συνειδητοποιημένος, ενημερωμένος και απαιτητικός και αυτό αφορά σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών. Ενδιαφέρεται  πια για την ουσία, την  πραγματική αξία ενός προϊόντος, αναζητά την ποιότητα και δεν μένει μόνο στο περιτύλιγμα.  Δεν τον ενδιαφέρει η επίδειξη. Αντίθετα, θέλει να αισθάνεται ότι μία μάρκα τον σέβεται και του καλύπτει τις πραγματικές του ανάγκες», μας λέει η Ελευθερία Καλφοπούλου.

Σύμφωνα με την ίδια, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται επίσης μία επιστροφή στις ρίζες, η ελληνική παράδοση και παραγωγή αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο και οι καταναλωτές προτιμούν όλο και περισσότερο τα ελληνικά, ποιοτικά προϊόντα: «Καθώς στη βάση του είναι ένα απόσταγμα με παράδοση, ποιότητα, ελληνικότητα και ουσία, το Ούζο Πλωμαρίου μπορεί και καλύπτει σήμερα τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή», καταλήγει.

«Οι καταναλωτές σήμερα αναζητούν επιλογές, καινοτομία, υπεύθυνη ενημέρωση και προϊόντα που ανταποκρίνονται σε εξατομικευμένες ανάγκες τους», μας λέει η Νεκταρία Μητράκου μιλώντας για το ίδιο θέμα και εξηγεί: «Στην Coca-Cola, αναγνωρίζοντας τη σημασία της επιλογής, προσφέρουμε ποικιλία αναψυκτικών είτε στα διαφορετικά μεγέθη συσκευασιών είτε στην περιεκτικότητα σε θερμίδες. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα για όλα τα βασικά μας αναψυκτικά διαθέτουμε επιλογές με λίγες ή μηδενικές θερμίδες. Αντιστοίχως, προσφέρουμε ποικιλία σε μεγέθη συσκευασιών, από το κουτάκι των 150 ml έως την οικογενειακή συσκευασία των 2 λίτρων, παρέχοντας συγχρόνως ξεκάθαρες πληροφορίες διατροφικής σήμανσης στη μπροστινή όψη, ώστε να διευκολύνουμε τους καταναλωτές να κάνουν τις πιο ενημερωμένες επιλογές». Όπως λέει, η καινοτομία είναι το βασικό συστατικό: «Η καινοτομία μας επιτρέπει να μειώσουμε κατά μέσο όρο τις θερμίδες που περιέχονται στα αναψυκτικά μας σχεδόν 20%, ανά 100ml τα τελευταία δέκα χρόνια».

Μια σειρά από αλλαγές που έχουν να κάνουν με την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, εντοπίζει από την πλευρά του ο Ιωακείμ Τζουμάκης, Head Corporate της εταιρείας Παπουτσάνης: Ευαισθητοποίηση στα αξιόλογα ελληνικά προϊόντα (όχι προϊόντα που έχουν πάνω τους απλώς μια ελληνική σημαία), διάθεση «επιστροφής» στις ρίζες (πχ εξελιγμένα ρετρό προϊόντα με προστιθέμενη αξία), αναζήτηση προσφορών με παράλληλη διατήρηση της ποιότητας, άνοιγμα σε εναλλακτικά δίκτυα διανομής (πχ e-shops), μεγιστοποίηση της αγοραστικής αξίας, θαυμασμός για τα ελληνικά brands που έχουν επιβιώσει και εξελίσσονται.

Από την πλευρά της Misko, ο Μιχάλης Μάνθος κάνει λόγο για αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των καταναλωτών: «Ο καταναλωτής έχει κάνει μια στροφή, επιδιώκοντας την υγιεινή, θρεπτική διατροφή σε συνδυασμό με τον μειωμένο χρόνο και την έντονη καθημερινότητα. Κι ενώ η σχέση μας με τους καταναλωτές έχει περάσει σε νέες βάσεις, παρατηρούμε πως ένα ζητούμενο παραμένει πάντα σταθερό στη συνείδηση του κοινού: η ανάγκη να προσφέρεις το καλύτερο στους αγαπημένους σου». Σε αυτό το πλαίσιο, η Misko εξελίσσεται και περνά σε νέα εποχή, εξακολουθώντας να απευθύνεται στους καταναλωτές ξεχωριστά και προσωπικά.

Στη μεταβολή των διατροφικών τάσεων στέκεται και ο Μάριος Παπαθανασίου, τονίζοντας την ανάγκη για διαρκή καινοτομία: «Στα 85 χρόνια ιστορίας της, η Γιώτης φρόντιζε να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τις ανάγκες των καταναλωτών, εισάγοντας καινοτόμες διατροφικές λύσεις όπως οι έτοιμες παιδικές τροφές, τα αυτοδιογκούμενα άλευρα, τα έτοιμα προϊόντα ψυγείου, τα βοηθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, αλλά και η διεθνώς κατοχυρωμένη σειρά επιδορπίων Sweet & Balance που απευθύνεται και σε άτομα με ειδικές διατροφικές ανάγκες». Σύμφωνα με τον ίδιο, η καινοτομία πρέπει να συνοδεύεται από αδιαπραγμάτευτα ποιοτικά κριτήρια.

Focus Points

«Η Misko οφείλει τη θέση της στην καρδιά των καταναλωτών, στη σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει μαζί τους και στην ικανότητά της να καινοτομεί και να αλλάζει»
Μιχάλης Μάνθος, Misko

«Οι Έλληνες καταναλωτές τρέφουν σήμερα θαυμασμό για τα ελληνικά brands που έχουν επιβιώσει και εξελίσσονται»
Ιωακείμ Τζουμάκης, Παπουτσάνης

«Ένα brand σημαίνει υπόσχεση, ενώ ένα κορυφαίο brand σημαίνει υπόσχεση που έχει τηρηθεί σε βάθος χρόνου»
Νεκταρία Μητράκου, Coca-Cola Hellas

«Το όραμα με το οποίο οι Γιάννης και Μαρία Γιώτη δημιούργησαν την Γιώτης ΑΕ πριν από 85 χρόνια, εξακολουθεί να αποτελεί πυξίδα για την εταιρεία σήμερα»
Μάριος Παπαθανασίου, Γιώτης ΑΕ

«Τα βασικότερα ίσως συστατικά μακροζωίας μίας  εταιρείας είναι η ποιότητα, η συνέπεια και η παράδοση»
Ελευθερία Καλφοπούλου,
Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου