ΟΠΑΠ, Eurobank, Atcom και Cosmote αναδείχθηκαν οι μεγάλοι νικητές του θεσμού των Mobile Excellence Awards 2022, τον οποίο διοργάνωσε, για 7η συνεχή χρονιά, η Boussias με την υποστήριξη των ΣΕΚΕΕ, ΕΕΚΤ και ΣΕΠΕ.

Τη mobile καινοτομία ήρθαν να επιβραβεύσουν, για άλλη μια χρονιά, τα Mobile Excellence Awards 2022, η 7η τελετή απονομής των οποίων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα Callisto του Sofitel Athens Airport – μια διοργάνωση της Boussias, με την τιμητική υποστήριξη του ΣΕΚΕΕ, της ΕΕΚΤ και του ΣΕΠΕ. Στην τελετή έδωσαν το «παρών» στελέχη της αγοράς της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και των mobile εφαρμογών. Σκοπός του θεσμού είναι η βράβευση επιχειρήσεων, όλων των κλάδων, για τις mobile εφαρμογές που αναπτύσσουν, οι οποίες αναβαθμίζουν το operations, το marketing, την εμπειρία και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Στο πλαίσιο αυτό και σε μια χρονιά, η οποία υπήρξε η πλέον «mobile & remotely» στην ιστορία της τεχνολογίας έως σήμερα, έκανε ντεμπούτο η τεχνολογία 5G μέσω της βράβευσης των πρώτων έργων που αξιοποιούν τις δυνατότητες των νέων ασύρματων δικτύων.

Τα μεγάλα βραβεία της βραδιάς
Τα κορυφαία βραβεία της χρονιάς απονεμήθηκαν στις εταιρείες που συγκέντρωσαν 4 ή περισσότερα βραβεία συνολικά, 2 εκ των οποίων ήταν Gold. Τον τίτλο του κορυφαίου mobile brand της χρονιάς μοιράστηκαν ο ΟΠΑΠ και η Eurobank, mobile agency της χρονιάς αναδείχθηκε η Atcom, ενώ τον τίτλο Mobile Network της χρονιάς ο όμιλος ΟΤΕ-Cosmote.

Επιπλέον, το βραβείο κορυφαίας βαθμολογίας από τους κριτές κατέκτησε το Ίδρυμα Vodafone με το έργο «Dream Lab App», την εφαρμογή που κατάφερε να συνδέσει ένα εκατομμύριο smartphones σε όλον τον κόσμο με σκοπό να επιταχυνθούν σημαντικές επιστημονικές έρευνες, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της Covid-19.

Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε η απονομή των 3 τιμητικών βραβείων. Τα τιμητικά βραβεία απονεμήθηκαν σε ακαδημαϊκούς και στελέχη που, με την πορεία τους, έχουν χαρακτηρίσει και επηρεάσει έντονα την τεχνολογία mobile στην Ελλάδα.

Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος

«Το mobile, πρώτη επιλογή σύνδεσης»
Τη βραδιά «άνοιξε», με χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Δημόσιας Διοίκησης, καθηγητής Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «στο πλαίσιο της μεγάλης πρόκλησης της πανδημίας, οι υποδομές άντεξαν και ανταποκρίθηκαν στις πρωτόγνωρες ανάγκες και αυτό οφείλεται στη μεγάλη προσπάθεια και στο έργο που έγινε τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα». Ανέφερε, επίσης, πως «ο εντυπωσιακός ψηφιακός μετασχηματισμός και η διαλειτουργικότητα που έχει επιτευχθεί στον δημόσιο τομέα, τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει σε 150 εκατ. συναλλαγές το 2020, οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 300 εκατ. το 2021». Επιπλέον, αναγνωρίζοντας πως, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, το mobile κυριαρχεί πλέον ως πρώτη επιλογή σύνδεσης, ανέφερε κομβικά έργα του Υπουργείου, όπως τα MyHealth app και Covid Free Wallet, εφαρμογές οι οποίες έχουν αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών.

Γεώργιος Δουκίδης

Έξι τάσεις ανέδειξε η φετινή διοργάνωση
Ο καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης, Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης, σε δηλώσεις του, διέκρινε 6 τάσεις, οι οποίες αναδύθηκαν από τη φετινή διοργάνωση. Πρόκειται για τις ακόλουθες: Αξιοποίηση του mobile στις πολυκαναλικές στρατηγικές. Παγίωση του κινητού ως βασικό κανάλι στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Αξιοποίηση των mobile εφαρμογών στα πλαίσια της Cοvid-19. Καινοτόμες mobile εφαρμογές, ως αναπόσπαστο μέρος του ψηφιακού μετασχηματισμού στις επιχειρήσεις. Καινοτομία στις τεχνολογικές λύσεις από τους σχετικούς παρόχους. Ανάδειξη των δικτύων 5G.

Γιάννης Σύρρος

«Η ψηφιακή τεχνολογία αναβαθμίζει πτυχές των σύγχρονων οικονομιών»
O Γιάννης Σύρρος, Γενικός Διευθυντής ΣΕΠΕ, Chairman WITSA, Board Member Digital Europe, ανέφερε στην ομιλία του: «Τα Mobile Excellence Awards αποτελούν ένα σημαντικό θεσμό για τον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας, μέσα από τον οποίο αναδεικνύονται επιχειρήσεις που αξιοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες με καινοτόμους τρόπους, προκειμένου να προσφέρουν επιχειρηματική αξία και να ικανοποιήσουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των πελατών και πολιτών. Και φέτος, συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον της αγοράς ψηφιακής τεχνολογίας και όχι μόνο, και μάλιστα υπό τις συνθήκες της πανδημίας που πλήττει όλον τον κόσμο. Είδαμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, καινοτόμες και πρωτοποριακές εφαρμογές και έργα σε όλες τις κατηγορίες και πως πλέον η ψηφιακή τεχνολογία μεταμορφώνει και αναβαθμίζει κάθε πτυχή και δραστηριότητα των σύγχρονων οικονομιών και κοινωνιών. Θερμά συγχαρητήρια στην Boussias για την άριστη διοργάνωση».

Γιώργος Στεφανόπουλος

«Τα κινητά δίκτυα προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες»
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Στεφανόπουλος, Γενικός Διευθυντής, Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, δήλωσε: «Ο θεσμός των Mobile Excellence Awards αποτελεί σημείο αναφοράς και αναγνώρισης στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Είναι πηγή ενθάρρυνσης και ανάδειξης των καλών πρακτικών και των ανθρώπων της βιομηχανίας μας, η οποία αποτελεί ναυαρχίδα ανάπτυξης της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, καθώς και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Μέσα από τη διαδικασία των βραβείων αναγνωρίζεται έμπρακτα ο πρωταγωνιστικός ρόλος του κλάδου και οι απεριόριστες δυνατότητες που τα κινητά δίκτυα προσφέρουν σε άτομα, επιχειρήσεις, κοινωνικές ομάδες, αλλά και στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη».

«Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια στο Mobility Workspace»
Ο Γιώργος Μαρκατάτος, Πρόεδρος ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος και Διευθύνων Σύμβουλος της Regate, δήλωσε: «Τα Mobile Excellence Awards επιτελούν ένα σημαντικό έργο στην ελληνική αγορά. Όχι μόνο αναγνωρίζουν τις προσπάθειες πολλών Ελλήνων σε διαφορετικούς κλάδους να αναπτύξουν το οικοσύστημα, αλλά, κυρίως, προσφέρουν ορισμένες στιγμές χαλάρωσης και επιβράβευσης για αυτούς τους ανθρώπους, που πολλές φορές με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα επαγγελματισμού δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, ώστε όλοι εμείς να έχουμε υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Εκ μέρους του προεδρείου του ΣΕΚΕΕ, συγχαίρουμε όλες τις υποψηφιότητες και στεκόμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια στο mobility workspace, ανεξαρτήτως αποτελέσματος».

Στη σημασία των projects τους αναφέρθηκαν οι νικητές των of the year βραβείων, ενώ ευχαρίστησαν τόσο τις ομάδες τους, όσο και την επιτροπή για τις διακρίσεις.


Mobile Brand Of The Year: ΟΠΑΠ
«Βραβευόμαστε για ένα πολύ μεγάλο project, ένα πολύ δύσκολο στον σχεδιασμό και στην υλοποίησή του οικοσύστημα IoT, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Έχει αξία ότι για το εν λόγω project αξιοποιήσαμε την τεχνολογία μιας μικρής ελληνικής start-up εταιρείας και δικαιωθήκαμε για την επιλογή μας».
Κωστής Πάικος, Head of Digital, ΟΠΑΠ


Mobile Brand Of The Year: EUROBANK
«Η βράβευση αυτή μας τιμά. Θέλω να ευχαριστήσω την επιτροπή και τους συνεργάτες μας στην Atcom. Η mobile εφαρμογή μας εξυπηρετεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο πελάτες και υποστηρίζει παραμετροποίηση του περιβάλλοντος εργασίας από τον χρήστη, ανέπαφες πληρωμές, διαχείριση πιστωτικών καρτών και πολλές άλλες υπηρεσίες».
Αχιλλέας Σταθόπουλος, Marketing & Product Development Director of e­Business Service, Eurobank


Μobile Agency Of The Year: ATCOM
«Ευχαριστούμε πολύ την επιτροπή αξιολόγησης για την τιμή που μας κάνει απόψε. Είναι το όραμα της Atcom να είναι πρωτοπόρος στο mobile. Θέλω να ευχαριστήσω τους πελάτες μας που μας εμπιστεύονται και μας δίνουν τη δυνατότητα να επιτυγχάνουμε διακρίσεις σαν τη σημερινή».
Νικόλας Μανιάτης, Lead Mobile Engineer, Atcom


Mobile Network Of The Year: Όμιλος ΟΤΕ – COSMOTE
«Είμαστε υπερήφανοι για την εταιρεία μας, είμαστε υπερήφανοι για το δίκτυό μας. Πάνω από όλα, όμως, είμαστε υπερήφανοι για τους συνεργάτες μας επί της σκηνής, για όλους αυτούς τους ανθρώπους που έφεραν πρώτοι το 5G στην Ελλάδα».
Γιώργος Τσώνης, Executive Technology Director, Fixed & Mobile, όμιλος OTE – Cosmote


Στη εμπειρία, τον δυναμισμό και την καινοτομία που απαιτείται, ώστε ο κλάδος του mobile να προοδεύσει και να ανθίσει, αναφέρθηκαν οι βραβευθέντες με τιμητικό βραβείο.

«Θέλω να ευχαριστήσω την Επιτροπή Αξιολόγησης και τους διοργανωτές για τη βράβευση. Ο θεσμός των Βραβείων είναι ιδιαίτερα σημαντικός και αντλεί αυτήν τη σημαντικότητά του από το γεγονός ότι προέρχεται από ανθρώπους της αγοράς και βασίζεται στην κριτική πρωτοβουλία. Είναι άξιο λόγου ότι αποδέκτες των βραβείων είναι νέα άτομα, κοντά στην ηλικία των φοιτητών μας, τα οποία δραστηριοποιούνται στον δυναμικό χώρο της κινητής τηλεφωνίας και των τηλεπικοινωνιών, έναν χώρο ιδανικό για ανάπτυξη από τη χώρα μας. Διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία, νέοι δυναμικοί άνθρωποι εργάζονται πάνω σε πραγματικά προβλήματα και ο θεσμός των Mobile Excellence Awards είναι σημαντικός, γιατί αναδεικνύει τις δράσεις τους».
Βασίλειος Μάγκλαρης, Ομότιμος Καθηγητής Τομέα Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, ΕΜΠ | Ιδρυτής Εργαστηρίου Διαχείρισης & Βέλτιστου Σχεδιασμού Δικτύων Τηλεματικής, ΕΜΠ


«Το ταξίδι μου πέρασε από 3 “λιμάνια”: από την Panafon για 7 χρόνια, από τον ΟΤΕ για 2 χρόνια και από τη Wind για 20 χρόνια. Είναι ένα ταξίδι που εύχομαι αντίστοιχό του, να πραγματοποιήσει ο καθένας. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε από το 0G για να ολοκληρωθεί στο 5G. Το βραβείο αυτό έχει πολύ μεγάλη αξία για εμένα, καθώς, όλα αυτά τα χρόνια, συνεργάστηκα με εξαιρετικούς ανθρώπους και, τώρα που έχω φύγει από την ενεργό δράση, αυτό το βραβείο με κάνει να τους θυμάμαι για πάντα. Σας ευχαριστώ πολύ όλους».
Νικόλαος Κωσταράς, τ. CIO, Wind Hellas


«Ευχαριστούμε την Επιτροπή Aξιολόγησης για το τιμητικό αυτό βραβείο στα Mobile Excellence Awards. Είμαστε υπερήφανοι που καταφέραμε μέσα στην πανδημία να φτιάξουμε αυτήν τη μαθητική εικονική επιχείρηση “Lifeprint”, ένα καινοτόμο behavior change app, καθώς με αυτόν τον τρόπο προσφέρουμε και προβάλλουμε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής τόσο για τον πλανήτη, όσο και για τον άνθρωπο. Η διατροφή, οι μετακινήσεις, η ενέργεια και ο τουρισμός μπορούν να λάβουν χώρα με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και ανταμείβουμε χρήστες που κάνουν τέτοιες επιλογές μέσα από την εφαρμογή μας. Με το ίδιο σκεπτικό, προβάλλουμε επιχειρήσεις που διαθέτουν πιστοποιήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους πίστεψαν και μας στήριξαν σε αυτήν την προσπάθεια, ανθρώπους και επιχειρήσεις».
Oμάδα μαθητών του Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας