Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξηγήσεως, παρότι και τα δύο πρόσωπα είναι υπαρκτά, οι κραυγές του δευτέρου ουδεμία σχέση έχουν με τον πρώτο και τις επιλογές του. Θα είχαν όμως σε δύο περιπτώσεις. Αν δεν αποτελούσαν ούτως ή άλλως μέρος ενός ιδιότυπου τελετουργικού του οποίου η ανάλυση δεν είναι της παρούσης και αν ο φίλος και ταξιδιώτης ήξερε τις επιλογές που προαναφέραμε. Γιατί ο οσονούπω μοναχός Ζεν δεν ερχόταν από όπου κι όπου. Ερχόταν από το Τόκιο, όπως θα έλεγαν και οι Blue Oyster Cult στο Godzilla. Και όπως στην Καλαμάτα ξέρουμε από καλό λάδι (φυσικά) έτσι και στο Τόκιο ξέρουν από mobile κόλπα (ακόμα φυσικότερα).

Αναπόφευκτα, όταν το πρώτο τραπέζι στρώθηκε και βγήκαν στη δικαιοσύνη τα original σάκε στην κατάλληλη θερμοκρασία και όταν  ρημάξαμε τα πρώτα σούσι (όχι για το εφέ αλλά για να μειώσουμε το πολιτισμικό σοκ του συντρόφου) η συζήτηση άργησε μεν αλλά πήγε και στα δικά μας. Tα περί «τεχνολογίας» και τα «Τι λέει αυτή η έρμη η Docomo; Έχει κανά συνδρομητή;» και άλλα τέτοια φαιδρά. Δεν μπορώ να πω. Το παιδί το πάλεψε να κρατηθεί σοβαρός. Πήγε να πνιγεί βέβαια κανά – δύο φορές αλλά κρατήθηκε. Εγώ πάλι όχι και συνέχισα να ρωτάω. Ακολουθεί η σύνοψη των απαντήσεων χωρίς περαιτέρω σχολιασμό. Ξεροσφύρι…

«Η σύγκριση κινητής τηλεφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας είναι από τις ατυχέστερες που μπορεί να γίνουν. Και αυτό, όχι λόγω των συσκευών, όσο λόγω των υπηρεσιών που δίνουν οι εταιρείες κινητής εκεί (βασικά η Docomo αλλά κατά πόδας ακολουθεί και η Softbank – αυτές είδα, αυτές ξέρω). Πρακτικά, δεν υπάρχει τίποτα που ο μέσος Ιάπωνας να μην μπορεί να κάνει μέσω του κινητού του: πρόσβαση στο ίντερνετ και σε δεκάδες άλλες υπηρεσίες δεδομένων, σκάνερ για τους πανταχού παρόντες κώδικες QR που του παρέχουν κάθε πιθανή ή απίθανη πληροφορία (από ενεργές URL μέχρι το πού βρίσκεται και μέχρι tips για καλές αγορές κοντά του), τηλεόραση, βιβλία μέσω e-mail, παιχνίδια (και δεν εννοώ μόνο Tetris), προτεινόμενα δρομολόγια τραίνων, συναγερμό που χτυπάει στην αστυνομία για την -απίθανη- περίπτωση ανάγκης και δυνατότητα αγορών χρησιμοποιώντας τη συσκευή ως έξυπνη κάρτα σε εκατοντάδες σημεία με readers. Για κάμερες, ΜΡ3όφωνα, ραδιόφωνα κ.λπ. ας μην το συζητήσουμε καν, έτσι; Α, και παρεμπιπτόντως, πολλών η εξωτερική πλευρά είναι και καθρεφτάκι…»

Βρε τους… τι σκέφτονται…