Οι σύγχρονοι καιροί απαιτούν ηγέτες που εστιάζουν στην ενσυναίσθηση, επενδύουν στην εσωτερική επικοινωνία, αξιοποιούν σωστά τα social media και οικοδομούν, αργά αλλά σταθερά, το προσωπικό τους brand.
Οι σύγχρονοι καιροί απαιτούν ηγέτες που εστιάζουν στην ενσυναίσθηση, επενδύουν στην εσωτερική επικοινωνία, αξιοποιούν σωστά τα social media και οικοδομούν, αργά αλλά σταθερά, το προσωπικό τους brand.
Το executive branding δεν είναι πλέον επιλογή, αλλά αναγκαιότητα για τους σύγχρονους ηγέτες, μας λέει η Μίνα Μπαγιώτα, Brand Builder και Managing Partner της Mina Bagiota Branding Company, η οποία μοιράζεται tips για αποτελεσματικό internal communication, επιτυχημένο personal branding και βέλτιστη αξιοποίηση των social media από τους CEOs.
MW: Στην μετά Covid-19 εποχή, η εσωτερική επικοινωνία (internal communication) για τον CEO του οργανισμού θεωρείται πιο σημαντική από ποτέ. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Μίνα Μπαγιώτα: Σε μία περίοδο αβεβαιότητας, όπως αυτή που διανύουμε, η εσωτερική επικοινωνία είναι λογικό να παίζει καθοριστικό ρόλο, αρκεί να γίνεται με ειλικρίνεια, διαφάνεια και όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα. Ο CEO της εταιρείας καλείται να πει την αλήθεια, να κάνει πράξη αυτό που λέει τηρώντας τις υποσχέσεις του, να μην κρύβει τα γεγονότα και να παραμένει πιστός στις αξίες του.
Παράλληλα, θα πρέπει να εστιάσει στην ενσυναίσθηση, η οποία είναι πολύ κρίσιμη για την αποτελεσματική ηγεσία ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε. Οι εργαζόμενοι αναζητούν μια μετρημένη, έγκυρη φωνή, αυτή του CEO, για να τους ενημερώνει για το τι συμβαίνει και για το τι μπορούν να κάνουν εν τω μεταξύ, για τους κινδύνους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία, αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια την επόμενη ημέρα.
Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι CEOs στην εσωτερική επικοινωνία;
Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι CEOs στην εσωτερική επικοινωνία (internal communication), ανεξάρτητα από το μέγεθος του οργανισμού που ηγούνται ή τον κλάδο που δραστηριοποιούνται, εντοπίζονται στα εργαλεία που χρησιμοποιούν και στον τρόπο που επικοινωνούν με τους εργαζομένους τους. Στην πρώτη περίπτωση, φαίνεται να μην αξιοποιούν τα σύγχρονα εργαλεία επικοινωνίας που προσφέρει η τεχνολογία, η οποία συνεχώς εξελίσσεται, και αποφέρουν περισσότερα οφέλη.
Για παράδειγμα, η επικοινωνία μέσω email μπορεί να ήταν μία καλή επιλογή στο παρελθόν. Στις μέρες μας όμως δεν μπορεί να ανοίξει έναν διάλογο μεταξύ ηγεσίας και εργαζομένων. Υπάρχουν πιο αποτελεσματικά εργαλεία, όπως το Microsoft teams, τα videos, τα social media, κ.ά.
Σε ότι αφορά τον τρόπο επικοινωνίας, συνήθως οι ηγέτες δεν είναι ανοιχτοί στα σχόλια των εργαζομένων. Ακούγοντάς τους θα δείξουν ότι οι απόψεις τους έχουν σημασία και ότι ενδιαφέρονται για την ευημερία τους και την εξέλιξή τους μέσα στην εταιρεία. Και αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη δέσμευση και υψηλότερη παραγωγικότητα. Εξάλλου, η επικοινωνία απαιτεί έναν αποστολέα και έναν παραλήπτη. Είναι μία αμφίδρομη διαδικασία.
Αυτός ο τρόπος επικοινωνίας προϋποθέτει και ένα άλλο μοντέλο ηγεσίας, πιο προσιτό και αυθεντικό και λιγότερο απόμακρο και απρόσιτο, όπως είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν;
Πράγματι, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μία θεμελιώδης αλλαγή στο μοντέλο της ηγεσίας, η οποία αποκτά περισσότερο ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι η ενσυναίσθηση είναι μία από τις βασικότερες δεξιότητες του σύγχρονου ηγέτη, που αντιλαμβάνεται ότι η ευημερία των άλλων έχει πολλαπλασιαστικό και αμοιβαίο αποτέλεσμα στις εργασιακές σχέσεις. Έτσι, μπορεί να κατευθύνει συλλογικά τους εργαζομένους προς το κοινό όραμα, αξιοποιώντας πλήρως τις ικανότητές τους. Ταυτόχρονα, βοηθά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και στην γρήγορη αποδοχή των αλλαγών.
Η μετάβαση, βέβαια, σε αυτό το νέο μοντέλο είναι πραγματικά δύσκολη και πολλές φορές συγκρούεται με την καθημερινότητα του CEO, που απαιτεί να πετύχει τους στόχους, να αυξήσει το τζίρο, να διαχειριστεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησης, κ.ά. Απαιτείται λοιπόν, μία ομάδα συνεργατών, που αναλαμβάνει να κτίσει τη νέα εικόνα τους τόσο εντός και εκτός της επιχείρησης, όσο και στα social media, τα οποία ακόμη αποτελούν άγνωστο πεδίο για την πλειοψηφία των executives. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι παραπάνω ενέργειες γίνονται εν αγνοία τους και ότι οι ίδιοι δεν αποτελούν μέρος της όλης διαδικασίας. Κάτι τέτοιο, θα ήταν καταστροφικό και δεν θα έφερνε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού και της εξ’ αποστάσεως εργασίας, τα social media βοηθούν τον ηγέτη
να κάνει πιο αποτελεσματική την εσωτερική επικοινωνία;
Αναμφίβολα, τα social media κάνουν έναν ηγέτη πιο ισχυρό και τον βοηθούν να κτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης. Ο CEO που αξιοποιεί σωστά τα social media, μοιάζει σαν να μετακόμισε από το γωνιακό του γραφείο στο λόμπι της εταιρείας. Με τη μετεγκατάσταση αυτή, μπορεί να δει τους εργαζόμενους, τους πελάτες και τους ανταγωνιστές, να ακούσει τις συνομιλίες, τα προβλήματά τους και να αφουγκραστεί τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους.
Το τελευταίο διάστημα, το personal branding για τον CEO μιας επιχείρησης δείχνει να αποκτά όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα. Είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να επενδύσουν οι σύγχρονοι ηγέτες;
Η αλήθεια είναι ότι η έννοια του executive branding δεν είναι καινούρια. Έκανε την εμφάνισή της στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, χωρίς όμως να αποτελεί προτεραιότητα για τους ηγέτες της προηγούμενης γενιάς. Η νέα ψηφιακή εποχή και η πανδημία φαίνεται να έχουν αλλάξει τα δεδομένα, επαναφέροντας το executive branding όχι απλώς ως μία επιλογή, αλλά ως αναγκαιότητα για τους σύγχρονους ηγέτες.
Ιδιαίτερα, λόγω της αυξημένης διαφάνειας και της επικράτησης των social media, αλλά και της αβεβαιότητας που δημιούργησε ο κορωνοϊός. Οι εργαζόμενοι περιμένουν πολλά από τον εργοδότη τους στην μετά Covid-19 εποχή. Αυτό σημαίνει ότι, ανοίγει, πλέον, ένα νέο κεφάλαιο για τους διευθύνοντες συμβούλους, καθώς θα πρέπει βγουν από το comfort zone τους.
Σύμφωνα με έρευνες, το 48% της φήμης μιας εταιρείας αποδίδεται στη δική τους φήμη. Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό όφελος. Η θετική φήμη ενός CEO βοηθά στην προσέλκυση επενδυτών (87%), στον θετικό αντίκτυπο της εταιρείας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (83%), στην προστασία από κρίσεις (83%), στην προσέλκυση μελλοντικών υπαλλήλων (77%) και στη διατήρηση των εργαζομένων (70%). Βέβαια, η οικοδόμηση του προσωπικού brand ενός ηγέτη απαιτεί χρόνο και επιμονή. Κανένα brand δεν χτίζεται εν μία νυκτί.
Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει ο σύμβουλος επικοινωνίας που θα αναλάβει το personal branding του CEO;
Το πιο σημαντικό είναι ο σύμβουλος επικοινωνίας να διαθέτει επιχειρηματική και εμπορική αντίληψη, η οποία ξεφεύγει από τις επικοινωνιακές δεξιότητες. Επίσης, καθοριστικό ρόλο παίζει η ευελιξία, ώστε να καταλαβαίνει διαφορετικούς κλάδους γρήγορα, καθώς και η άμεση κατανόηση της ατζέντας και των στόχων του διευθύνοντος συμβούλου. Τα τελευταία χρόνια, η θητεία του CEO έχει περιοριστεί σημαντικά.
Πλέον πρέπει να γίνουν περισσότερα σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Συνεπώς, ο σύμβουλος επικοινωνίας οφείλει να δρα γρήγορα, να καταφέρει να κερδίσει, αμέσως, την εμπιστοσύνη του CEO, να έχει εμπειρία, γνώση των media και των social media και καλή συνεργασία με την υπόλοιπη ομάδα συμβούλων του CEO – από το νομικό τμήμα, το HR, κ.ά.
Επιπλέον, η πίεση που ασκείται στον διευθύνοντα σύμβουλο από το διοικητικό συμβούλιο, να φέρει γρήγορα αποτελέσματα, αναπόφευκτα διαχέεται πάνω στον σύμβουλο, οπότε εκείνος πρέπει να επιδείξει ανθεκτικότητα και ψυχραιμία, για να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση.
WHO IS WHO
Η Μίνα Μπαγιώτα είναι Brand Builder, PR & Communications Strategist, Media & Social Media Expert. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει κάνει, ακόμη, σπουδές ενδυματολογίας, δημοσιογραφίας, Public Relations και social media.
Διαθέτει 20 χρόνια εμπειρίας στη δημοσιογραφία και έχει αναλάβει θέσεις ευθύνης σε τηλεοπτικά, έντυπα και διαδικτυακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Παράλληλα με τη δημοσιογραφία, το 2002 ξεκίνησε να εργάζεται ως σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας, marketing και branding για εταιρείες και στελέχη, πολιτικά πρόσωπα, θεσμικούς φορείς, εκπαιδευτικούς οργανισμούς και startups. Οι εταιρείες με τις οποίες έχει συνεργαστεί δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πριν έναν χρόνο, το 2019, ίδρυσε τη νέα της εταιρεία Mina Bagiota Branding Company, με στόχο να προσφέρει στην ελληνική αγορά σύγχρονες και καινοτόμες υπηρεσίες branding, executive branding και στρατηγικής επικοινωνίας, που συνδέονται, άμεσα, με την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων.
Στα δυνατά σημεία της Μίνας Μπαγιώτα συγκαταλέγονται, το personal & executive branding -έχει καταφέρει να αναδείξει ηγετικές προσωπικότητες τόσο στον χώρο του επιχειρείν, όσο και στον χώρο της πολιτικής- και η έντονη δραστηριότητά της στα social media και ειδικότερα στο LinkedIn. Όλα τα παραπάνω, την οδήγησαν να δημιουργήσει τρεις πρωτοποριακές υπηρεσίες για την ελληνική αγορά, που αποτελούν τα τελευταία trend στην Αμερική, τις CEO and Leadership Communication Strategy, Social Media Strategy for CEOs και Internal Communication Strategy.