Ο Δήμος Αθηναίων, με τη συμβολή των Atcom και Microsoft, παρουσιάζει το «Project Αθηνά», το οποίο έχει στόχο μέσα από νέες συνέργειες, να καταστεί η Αθήνα ένα εργαστήριο καινοτομίας, που υλοποιεί πρωτότυπες ιδέες στις υποδομές της θέτοντας τις βάσεις για ένα βιώσιμο μέλλον.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα κάνει την πρωτεύουσα «έξυπνη» πόλη, βελτιώνοντας τη ζωή των Αθηναίων πολιτών, μέσα από την ενσωμάτωση τεχνολογικών εφαρμογών. Με πρώτο στόχο την αντιμετώπιση δύο χρόνιων προβλημάτων, της καθαριότητας και της προσβασιμότητας, το Project Αθηνά είναι πλέον σε λειτουργία.

Το Project Αθηνά συνίσταται στη στρατηγική τοποθέτηση αισθητήρων στον αστικό ιστό, οι οποίοι συλλέγουν δεδομένα σχετικά με την καθαριότητα στους δρόμους και στην ατμόσφαιρα, την προσβασιμότητα σε διαβάσεις πεζών και ατόμων με αναπηρία, την ηχορύπανση, τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα. Η πιλοτική του λειτουργία ξεκίνησε στην πλατεία Κοτζιά και στην περιοχή του Κολωνακίου.

Τα δεδομένα που συλλέγονται από τους αισθητήρες, στη συνέχεια τροφοδοτούνται σε ειδικά σχεδιασμένη διαχειριστική πλατφόρμα, στην οποία έχει απρόσκοπτη πρόσβαση ο Δήμος Αθηναίων για τον έλεγχο και την ανάλυσή τους. Το Project Αθηνά αποτελεί προσαρμογή της λύσης «Urban Intelligence» της Atcom και χρησιμοποιεί τεχνολογίες Microsoft.