Μπαίνοντας στην αίθουσα, η σκηνή επιβλητική. Στην μια πολυθρόνα ένας ηλικιωμένος κύριος και δίπλα του μια κομψή κυρία κάτω από ένα τεράστιο σκηνικό. Στην αρχή, οι δυο φιγούρες φαίνονταν μικροσκοπικές, αλλά όσο περνούσε η ώρα, η σκηνή γέμιζε όλο και περισσότερο. Ξεχνούσες ότι είχες απέναντι έναν έμπειρο guru κι άκουγες ένα ανήσυχο, νεανικό και δημιουργικό μυαλό, γεμάτο ζωντάνια και αθωότητα. Καλεσμένος του +design και του Δημήτρη Φακίνου, ο Michael Wolff συνομίλησε με τη δημοσιογράφο Rachel Howard και το κοινό της εκδήλωσης, προσφέροντας έμπνευση για το χώρο της εμπορικής επικοινωνίας, για τους δημιουργούς και την έννοια της δημιουργικότητας ευρύτερα.

«The room of not knowing»
Ο Michael Wolff μίλησε περισσότερο εφ’ όλης της ύλης, για τη ζωή, τον άνθρωπο και τις αξίες. Μία κατάθεση ψυχής στην οποία τόνισε τη σημασία της αυθεντικότητας, της απλότητας, της περιέργειας και της δημιουργικότητας. Οι επιχειρήσεις σήμερα, ανέφερε, νοιάζονται για το γρήγορο αποτέλεσμα, αποσκοπώντας στο γρήγορο κέρδος, μη γνωρίζοντας ή ξεχνώντας για ποιό σκοπό υπηρετούν ένα προϊόν. Ο Wolff ανέπτυξε τη φιλοσοφία του γύρω από το «ρίσκο» και τη δημιουργικότητα.

Η «εκτίμηση» στις συνεργασίες είναι καθοριστική, όπως και η ικανότητα να μπορεί να μπει κανείς στη θέση του άλλου, αποποιούμενος το δικό του ρόλο και βλέποντας τις ανάγκες και της άλλης πλευράς. Ο καλλιτέχνης, όπως υποστήριξε, πρέπει να έχει καλή σχέση με τη μοναξιά την ώρα που δημιουργεί και να έχει «αυτογνωσία». Κανένα artwork δεν είναι άψογο, η «παρατήρηση» μετά και εφόσον έχει δει τα λάθη, μόνο να τον καλυτερεύσουν μπορούν. Όπως είπε, δημιουργικότητα είναι η μαγεία του να μην γνωρίζεις και να προσπαθείς να ανακαλύψεις «the room of not knowing».

Το «περιβόητο» brief
Αν διαβάσεις και ακολουθήσεις ένα brief ευλαβικά και ο πελάτης απλά δει εκτελεσμένο το brief που έδωσε, δεν θα μείνει ικανοποιημένος, σχολίασε o Wolff. «Αιφνιδιάστε τον!», ήταν η συμβουλή του. Το brief είναι μια αφορμή για να πει κανείς την ιστορία της ιδιαίτερης σχέσης που αναπτύσσει ο ίδιος με το προϊόν, σεβόμενος τις προσδοκίες του πελάτη.

Επίσης, σε ένα ενδεχόμενο αρνητικό αποτέλεσμα, η νοοτροπία του «φταίει η άλλη πλευρά» δεν οδηγεί πουθενά, μόνο με εμπιστοσύνη και συνεργασία μπορεί κανείς να προχωρήσει. Για τα brands, ανέφερε ότι είναι επιλογή των πελατών. Οι δημιουργικές εταιρείες απλώς χαρίζουν ένα ταξίδι εμπειριών και ο πελάτης είναι αυτός που επιλέγει ποια εμπειρία είναι χρήσιμη γι’ αυτόν. Τέλος, όσον αφορά στα social networks και το πέρασμα του design σε tablets, mobiles κλπ, ο Michael Wolff σχολίασε: «Η πρόκληση είναι ακόμη εδώ».

Gurus & design!
Ο Michael Wolff μετράει 50 χρόνια στο χώρο της διαφήμισης. Επιλέγει συνεργασίες, λειτουργεί ως σύμβουλος, παρακάμπτει προσδοκίες και προκαταλήψεις και με την αντισυμβατική του σκέψη συνδράμει στο να δίνει πρωτότυπες λύσεις. Μετά τον Alan Fletcher, διακεκριμένο Άγγλο graphic designer, που είχαμε την χαρά να δούμε στο μουσείο Μπενάκη, νιώσαμε ξανά τον ενθουσιασμό μας να δυναμώνει, ταυτιστήκαμε με τις ανησυχίες του και διαπιστώσαμε ότι τελικά όλα είναι ένα παιχνίδι…