Αυτό σημαίνει ότι τα τρυπάνια μας κείτονται αχρησιμοποίητα περί τα 525,937 λεπτά κάθε χρόνο ύπαρξής τους. Η ευκαιρία λοιπόν, ήταν: Γιατί να μην δημιουργηθεί μια ιντερνετική, «sharing economy» πλατφόρμα για τρυπάνια (ή άλλα αγαθά), μέσω της οποίας θα μπορούσαμε να νοικιάζουμε ένα τρυπάνι όταν το χρειαζόμαστε, ή, θα μπορούσαμε επίσης να νοικιάζουμε το δικό μας τρυπάνι σε αυτόν που το χρειάζεται, έναντι κάποιου αντιτίμου… Διότι, σε τελική ανάλυση, δεν είναι το τρυπάνι που χρειαζόμαστε, αλλά την τρύπα.

Μεταφερόμαστε στο 2015 και κανένα από αυτά τα start-ups δεν έχει πετύχει (δεν θα μπω εδώ στη διαδικασία να εξηγήσω τους λόγους της αποτυχίας), παρόλο που η ιδέα φαινόταν απολύτως λογική. Αυτό που συνέβη όμως, είναι ότι το αρχικό όραμα του «sharing economy» μετεξελίχθηκε και αντικαταστάθηκε από πλατφόρμες όπως οι Airbnb, Uber, Handy και Parking Panda, για να ονομάσουμε μόνο μερικές. Είναι όλες εξαιρετικές πλατφόρμες που βοηθούν να διασυνδεθεί η ζήτηση για μια υπηρεσία, με την προσφορά, παρόλο που δεν αντικατοπτρίζουν την αρχική υπόσχεση του «sharing economy».

Αυτές οι νεότερες πλατφόρμες προσδιορίζονται καλύτερα ως «access economy» καθώς έχουν να κάνουν λιγότερο με το sharing, όμως εξακολουθούν να προσφέρουν πρόσβαση σε μια υπηρεσία με περισσότερο ευέλικτο και συνήθως πιο προσιτό οικονομικά τρόπο, σε σχέση με τις παραδοσιακές διαδικασίες που διαταράσσουν.

Κι αυτό, με φέρνει στην ιδέα μου.

Η κρίση στην Ελλάδα έγινε εμφανής με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ένας από τους πλέον ορατούς, είναι τα πλήθος άδεια καταστήματα στις πόλεις, για τα οποία κανείς δεν μπορεί να πει πότε οι άδειες βιτρίνες τους θα ξαναγεμίσουν. Μέχρι τότε, γιατί να μην δημιουργηθεί μια πλατφόρμα ενοικίασης αυτών των retail χώρων, ως «pop up stores»; Οποιαδήποτε μάρκα θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια τέτοια υπηρεσία για στοχευμένη χρήση retail χώρων, με λογική βραχυπρόθεσμης ενοικίασης (σε ημερήσια βάση), αντί της μακροπρόθεσμης δέσμευσης (των παραδοσιακών ετήσιων συμβολαίων). Το όριο, μπορεί να είναι μόνον η φαντασία στις χρήσεις…

Όμως, όπως λέει και ο τίτλος του άρθρου, αυτή είναι απλά μια ιδέα. Χρειάζεται κάποιος με ευφυΐα και ικανότητες για να μετατρέψει την ιδέα σε επιτυχημένη επιχειρηματική κίνηση…

Όταν θα έχετε πετύχει, στείλτε μου απλά ένα ευχαριστώ!