Για τους πρώτους λίγο έως πολύ θα τα έχετε ακούσει. Original κωλοτούμπα, καθώς, παρά τις μέχρι πρότινος δηλώσεις της για το αντίθετο, η Facebook ανακοίνωσε (όχι προς μεγάλη έκπληξη όσων δημιουργούν εφαρμογές για την πλατφόρμα της) ότι πλέον θα υπάρχει στη διάθεση χρηστών και developers ενιαίος χώρος για την έκθεση και για το κατέβασμα εφαρμογών.

Ο χώρος λέγεται App Center και εντός των επόμενων ημερών θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό τόσο των υπολογιστών όσο και των smartphones. Αν η ιδέα θυμίζει appstore, είναι επειδή πρόκειται γι’ αυτό ακριβώς – η εταιρεία μάλιστα δημοσιεύει στο κείμενο του blog της πού έγινε η ανακοίνωση και τις προδιαγραφές που πρέπει να πληροί ένα app, προκειμένου να μπορεί να μπει στη… βιτρίνα και να παραμείνει απροβλημάτιστα. Πέραν των οδηγιών (γενικών και ειδικών) για τους developers παρέχονται και διάφορα εργαλεία (στατιστικά κ.λπ.), ώστε να μπορούν να παρακολουθούν την κίνηση της δημιουργίας τους. Όσοι αμφέβαλλαν για τις μελλοντικές βλέψεις της Facebook μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.

Για τους ανερχόμενους δε, ήθελα να το γράψω από τις αρχές του μήνα και το φύλαξα λόγω των εξελίξεων. Κατά παράδοση λοιπόν, την 1η Μαΐου ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της διοργάνωσης των Webby Awards, τα οποία φέτος κλείνουν δεκαέξι χρόνια και εξακολουθούν να παραμένουν μια σημαντική διαδικτυακή διοργάνωση. Θεωρούμε λοιπόν καλό να αναφέρουμε τουλάχιστον επιγραμματικά ποιοι πήραν τις πρώτες θέσεις.

Πρώτο social media site από την επιτροπή ήρθε το Pinterest (αποτέλεσμα μάλλον αναμενόμενο λαμβάνοντας υπόψη την επιτυχία του τους τελευταίους μήνες), ενώ πρώτο social media από το κοινό το Google+, καλύτερο blog της αγοράς ψηφίστηκε το Mashable, το Facebook πήρε μια… εύφημο μνεία για τη συμβολή του στη διάδοση των κοινωνικών δικτύων, το Dropbox κρίθηκε ως η καλύτερη υπηρεσία μέσω web και το Epicurious το καλύτερο site για lifestyle.

Για όσους δεν γνωρίζουν το σύστημα των Webbys, η κριτική επιτροπή αποτελείται από περίπου χίλιους παράγοντες της διεθνούς αγοράς, ενώ το κοινό που ψηφίζει για τα βραβεία «People’s Voice» (όπως αυτό που πήρε το Google+) είναι περίπου 1,5 εκατομμύριο χρήστες από 200 χώρες. Και ναι, δεν το ξεχνάω ότι έρχονται τα Web Awards.