Παρ’όλες τις ανησυχίες για ανάκαμψη της προόδου που έχει σημειωθεί τελευταία σε θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, εξαιτίας του Covid-19, οι φιλικές προς το περιβάλλον ενέργειες αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για τους καταναλωτές. Με προεξάρχουσα τη γενιά Gen Z, επιθυμούν στην πρόσπαθειά τους αυτή να έχουν δίπλα τους τα brands ως συνοδοιπόρους.

Πολλοί ειδικοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με το εάν η πανδημία, η οποία είχε τεράστια επίδραση τόσο στην παγκόσμια υγεία όσο και στην παγκόσμια οικονομία, μπορεί να σταματήσει οριστικά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι όλες οι προσπάθειες που έγιναν πριν από την πανδημία για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την αλλαγή του κλίματος και τις επιπτώσεις της μπορεί να σταματήσουν.

Τα δεδομένα από την 4η μελέτη της GlobalWebIndex σε 20 χώρες (19-26 Μαΐου 2020), υποδηλώνουν ότι η αλλαγή του κλίματος εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους. Όταν ερωτήθηκαν πώς o Covid-19 έχει επηρεάσει τη σημασία ενεργειών για τη προστασία του περιβάλλοντος όπως της μείωσης των πλαστικών μίας χρήσης, της μείωσης των εκπομπών άνθρακα ή το να υποστηρίζουν εταιρείες που ακολουθούν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, το 56% ανέφερε ότι τουλάχιστον μία από αυτές τις πρωτοβουλίες έχει γίνει πολύ πιο σημαντική.

Επιπλέον, εάν στο δείγμα συμπεριληφθούν κι εκείνοι που δήλωσαν ότι η σημασία μιας από αυτές τις επιλογές έχει βελτιωθεί τουλάχιστον λίγο, το ποσοστό ανέρχεται στο 82%. Σε σύγκριση με τα δεδομένα από τη νεότερη, 5η μελέτη (29 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2020), είναι γεγονός ότι οι ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή δεν θα εξαφανιστούν. Στην πραγματικότητα, το 72% των καταναλωτών πιστεύει ότι είναι πλέον πιο σημαντικό από ότι πριν για τα brands να είναι ενεργά όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Στις νεότερες γενιές ως Gen Z, το ποσοστό αυτό φτάνει σχεδόν στο 80%.

Οι δράσεις που περιγράφονται παραπάνω είναι σύμφωνες με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης του 2015 που έθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη στο πλαίσιο της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030. Τα μέτρα αυτά έχουν υιοθετηθεί και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σε σχετικό άρθρο, ο Υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης αναφέρεται σε αυτές σαν προτεραιότητες υψίστης σημασίας για τη χώρα μας και ιδιαιτέρως για τον κλάδο του τουρισμού.

Όπως τόνισε «οι τουριστικές δραστηριότητες θα πρέπει να αναπτύσσονται σε ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την Ατζέντα του ΟΗΕ για το 2030», το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ανάπτυξη «βιώσιμων μοντέλων παραγωγής και κατανάλωσης».

Ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του υποστηρικτή των δράσεων ενάντια στη κλιματική αλλαγή; Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα άτομα αυτά είναι πιο πιθανό να είναι άνδρες (55% έναντι 45%) και νεότερης ηλικίας, καθώς το 62% του Gen Z εμπίπτει σε αυτήν την ομάδα, από το 59% των Millennials. Επιπλέον, αυτό το κοινό έχει 1,3 φορές περισσότερες πιθανότητες από τον μέσο όρο να είναι αλτρουιστές, πράγμα που σημαίνει ότι δίνουν μεγάλη σημασία στο να συμβάλουν στην κοινότητα στην οποία ζουν, είναι υποστηρικτές της ισότητας και ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για βιώσιμα ή φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα.

Επιπλέον, παρατηρούμε ότι οι ερωτηθέντες προέρχονται κυρίως από οικονομίες μεσαίου εισοδήματος. Η πλειοψηφία των χωρών μεσαίου εισοδήματος είναι πιο κοντά στον ισημερινό, όπου οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο και να πληγούν βαρύτατα από την αλλαγή του κλίματος, σε αντίθεση με τις βόρειες, πλουσιότερες χώρες που θα επηρεαστούν πολύ λιγότερο από την κλιματική αλλαγή.

Παρόλο που η Ελλάδα δεν είναι κοντά στο ισημερινό, πολλές εκθέσεις για την κλιματική αλλαγή αναφέρουν ότι θα επηρεαστεί από το φαινόμενο. Πρόσφατα, η WWF πρόβλεψε ότι στην Ελλάδα, η περιοχή τείνει να γίνει θερμότερη και ξηρότερη με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινόμενων. Το γεγονός αυτό καθιστά τη συλλογική λήψη μέτρων απαραίτητη για την πιθανότητα ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ BRANDS ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Είναι πλέον σαφές ότι οι καταναλωτές επιθυμούν να συνεχίσουν να ζουν με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ακόμα περισσότερο, οι καταναλωτές θέλουν τα brands να υποστηρίξουν τις ενέργειές τους αυτές με όποιον τρόπο μπορούν. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας για κάθε εταιρεία του κλάδου, ακόμη και για brands που δεν τοποθετούνται ως «πράσινα» στο μυαλό των καταναλωτών, να λαμβάνουν υπόψη τις προσδοκίες των τελευταίων από αυτά και να υιοθετούν τις βέλτιστες πρακτικές σε σχέση με το περιβάλλον. Ακολουθούν τρεις πρακτικές που μπορούν να ακολουθήσουν τα brands:

  • Ενεργή συνεισφορά στις δράσεις για την κλιματική αλλαγή
    Οι καταναλωτές θέλουν να δουν ότι οι εταιρείες προσπαθούν να συνεισφέρουν εμπράκτως και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος, για παράδειγμα μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα. Στην Ελλάδα, ένα παράδειγμα αυτού είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, εταιρεία η οποία έχει δεσμευτεί για μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 50% μέσα στα επόμενα χρόνια.
  • Διαφάνεια στην επικοινωνία
    Καθώς οι καταναλωτές που υποστηρίζουν φιλικές προς το περιβάλλον πρωτοβουλίες, πληρώνουν συνήθως περισσότερα χρήματα για τέτοιες υπηρεσίες ή προϊόντα, αναμένουν ότι τα brands θα επικοινωνούν με ξεκάθαρο τρόπο το πώς προσεγγίζουν την προστασία του περιβάλλοντος. Η ΑΒ Βασιλόπουλος πρωτοστατεί σε αυτόν το τομέα, επικοινωνώντας σε ξεχωριστή σελίδα μέσα στο site της όλες τις δράσεις για τη προστασία του περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα τη θέσπιση κέντρων ανακύκλωσης.
  • Η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος ως βασική εταιρική αξία
     Πάνω απ’ όλα, οι καταναλωτές προσπαθούν ενεργά να ακολουθήσουν έναν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής. Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επικοινωνήσει ένα brand με σαφή τρόπο ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για το περιβάλλον, από την προσθήκη της περιβαλλοντικής ευθύνης στον πυρήνα των εταιρικών αξιών του; Η Johnson & Johnson, ακολουθώντας αυτήν την πρακτική, πρόσθεσε πρόσφατα συγκεκριμένους στόχους περιβαλλοντικής βιωσιμότητας που θα επιτευχθούν έως το 2020, για παράδειγμα την αύξηση ανακυκλώσιμων προϊόντων, ενώ κάθε εργαζόμενος λαμβάνει μέρος σε ένα ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι αντιλαμβάνονται την σημαντικότητά της επίτευξης των στόχων αυτών.

Κατά συνέπεια, οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να ζουν σε αρμονία με το περιβάλλον, προσδοκώντας παράλληλα ότι τα brands κάνουν το ίδιο. Επομένως, οι εταιρείες πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν περιβαλλοντική συνείδηση κι ότι αγκαλιάζουν πραγματικά τις πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος. Από τα δεδομένα προκύπτει ότι στο μυαλό των καταναλωτών, οι ενέργειες για τη κλιματική αλλαγή είναι κάτι περισσότερο από μια περαστική τάση και ότι η πανδημία δεν είναι ο λόγος που θα τους κάνει να σταματήσουν να ενεργούν με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Περισσότερο από ποτέ, τα brands δε πρέπει να εφησυχαστούν, καθώς όλα τα δεδομένα δείχνουν πως οι εταιρείες που θα αναδειχθούν ως νικητές στα μάτια των καταναλωτών θα είναι αυτές που θα αναλάβουν ενεργό ρόλο στη καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Tailwind, εταιρεία του ομίλου TDG, είναι αποκλειστικός συνεργάτης της GlobalWebIndex, φέρνοντας τις τοπικές επιχειρήσεις τα πιο τεκμηριωμένα δεδομένα αναφορικά με τις καταναλωτικές συνήθειες. Η Tailwind και η GlobalWebIndex έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν τα δεδομένα που αφορούν τον Covid-19 δωρεάν σε όλους κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.