Προβληματισμός σχετικά με τις επενδύσεις σε πρόγραμμα φαίνεται να επικρατεί αυτή τη στιγμή στα τηλεοπτικά κανάλια, εν μέσω αβεβαιότητας για την πορεία των διαφημιστικών εσόδων και ενώ το ευρύτερο περιβάλλον παρουσιάζει εικόνα «κινούμενης άμμου».

Την ώρα που ο ανταγωνισμός συνεχίζει να «χτυπά» κόκκινο και τα 5 από τα πανελλαδικά κανάλια σημειώνουν τηλεθέαση άνω του 10% με σχετικά μικρές αποκλίσεις μεταξύ τους, στο εσωτερικό των καναλιών λειτουργούν αντίρροπες δυνάμεις ανάμεσα στο φρένο και το γκάζι σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε πρόγραμμα. Θεωρητικά, όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη συγκράτησης των εξόδων αλλά στην πράξη και λόγω των πιέσεων που ασκούνται από τον ανταγωνισμό, ο στόχος χάνεται.

Το τοπίο «θολώνει» περαιτέρω, από την παραδοχή ότι η επένδυση σε πρωτότυπα ελληνικά προγράμματα έχει συγκρατήσει τις περαιτέρω απώλειες κοινού της ελεύθερης τηλεόρασης προς τα «others». Παράλληλα, η μαζική απόσυρση των διαφημιζόμενων από την τηλεόραση λόγω εθνικού πένθους για το δυστύχημα στα Τέμπη, είχε άμεση επίπτωση στα κανάλια.

Για πέντε ημέρες, τα διαφημιστικά σποτ αποσύρθηκαν μαζικά από τον τηλεοπτικό αέρα των καναλιών, ενώ ολόκληρα προγράμματα μεταδόθηκαν χωρίς ούτε ένα break. Η διαφημιστική κίνηση αποκαταστάθηκε σταδιακά τις επόμενες ημέρες, χωρίς, όμως, να φτάσει σε κανονικά επίπεδα, με τον Μάρτιο να σημειώνει σημαντική μείωση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα την προηγούμενη χρονιά.

Η μετάθεση των εκλογών που όπως διαφαίνεται να διεξαχθούν στα τέλη Μαΐου με Ιούνιο, αλλάζει περαιτέρω τα δεδομένα, καθώς οι προεκλογικές υποχρεώσεις των καναλιών (συγκεντρώσεις, debate κ.λπ.) θα «πέσουν» πάνω στο peak των προγραμμάτων. Κάθε πρόβλεψη για την πορεία των εσόδων θεωρείται παρακινδυνευμένη, ενώ κινούμενη άμμο θυμίζει το τοπίο σχετικά με το ad spending. Διαβάστε περισσότερα στη στήλη Media Views του Marketing Week που κυκλοφορεί τη Δευτέρα, 20 Μαρτίου.