Με την υποστήριξη της Wind

Χθες στις 16.30 ώρα Ελλάδος, η εταιρεία αεροδιαστημικής Blue Origin εκτόξευσε στο διάστημα τον πύραυλο New Shepard, σε ύψος 100 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης, περιέχοντας ένα πρωτοποριακό πείραμα που αφορούσε την παραγωγή ελαιόλαδου σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.

Σαν πρώτη ύλη χρησιμοποιήθηκαν οι πασίγνωστες διεθνώς Ελιές Καλαμών. Ο σκοπός της παράξενης αυτής αποστολής είναι να μελετηθεί η συμπεριφορά αυτών των ελληνικών προϊόντων σε συνθήκες μικροβαρύτητας, με το πείραμα να πραγματοποιείται από μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Φέτος, για πρώτη φορά συμμετέχουν τρία ελληνικά σχολεία εκτός αυτά των ΗΠΑ, δύο εκ των οποίων είναι το 4ο και 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας.

Ομάδα μαθητών από το 4ο και 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας στέλνουν τη δική τους πειραματική διάταξη, ένα «ελαιοτριβείο» σε μικροκλίμακα, με στόχο να εξεταστεί εάν οι ελιές Καλαμών μπορούν να αποτελέσουν αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινής διατροφής του αστροναύτη στο μέλλον. Η Wind στέκεται αρωγός στην προσπάθεια τους, ενθαρρύνοντάς τους να «στρώσουν τον δρόμο για μοναδικά επιτεύγματα».